24 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

24 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Siz 24 haftalık hamile iken, bebeğiniz büyüyor ve güçleniyor! 24 haftalık gebelikte Dürtme ve tekmelerin sıklaşmasıyla bebek hareketlerini eskisinden daha fazla hissedebilirsiniz. Bebeğinizin hareketliliğinin arttığı zaman aralıklarını (mesela yatmadan önce) fark edebilirsiniz. Aynı şekilde, bebeğiniz dinlenirken veya uyurken meydana gelebilecek bu hareketlerin daha az sıklıkta olduğu zamanları da tespit edebilirsiniz. Sağlık uzmanınız, bebeğinizin hareketlerini izlemeniz gerekip gerekmediği konusunda tavsiyede bulunabilir. Uzmanınız size onay verirse, indirilebilir fetal hareket izleyicimiz kayıt tutmanıza yardımcı olabilir. 24 haftalık gebelikte bir diğer önemli dönüm noktası, bebeğinizin iç kulağının tamamen gelişmiş olmasıdır. Bu organ denge hissini kontrol eder ve 24 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonunu (yani karnınızın sağ tarafında mı, yukarıda mı, yoksa aşağıda mı) olduğunu hissetmesini sağlar. Bebeğinizin ciğerleri bu haftaya kadar oluşmuş olsa da akciğerler ancak yüzey etkinleştirici madde üretimi başladıktan sonra dış dünyada normal şekilde çalışmaya hazır olacaktır. Bu madde, akciğerlerin hava keselerinin şişkin kalmasına yardım eder. Bu madde 26. hafta civarında üretilmeye başlar. Eğer ikizlere hamileyseniz, haftalık ikiz gebelik kılavuzumuzda bebeklerinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

24 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

24 haftalık hamile iken fetüsünüz bir mısır koçanı boyutundadır. Peki 24 haftalık gebelikte bebeğin kilosu nedir? Bebeğiniz 450 gramın biraz üzerinde ve tepeden tırnağa neredeyse 20 cm uzunluğunda. Bebeğinizin 24 haftalıkken nasıl göründüğünü aşağıdaki görselde görebilirsiniz.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Hamileliğin 24. haftasında, 14 ila 27 hafta arasında süren ikinci üç aylık dönemin bitmesine sadece birkaç hafta kaldı. Bu yaklaşık olarak altı aylık hamile olduğunuz anlamına geliyor. Unutmayın, hamilelik haftalarını aylara bölmenin çeşitli yolları vardır ve hangi haftada olduğunuzu bilmek size ve sağlık uzmanınıza çok yardımcı olur.

24 Haftalık Gebelikte Vücudunuz

24 haftalık hamileliğe ulaştığınızda, yaklaşık 10 ila 15 kilo almış olabilirsiniz. Karnınız gün geçtikçe büyürken, özellikle de hamilelik egzersizi yaparken doğum kemeri veya göbek bandı kullanabilirsiniz. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, hamilelik sırasında hem fiziksel hem de duygusal olarak daha iyi hissetmenize yardım eder. Ayrıca hamilelik sırasında formda kalmak, bebeğiniz doğduktan sonra aldığınız kiloları vermenizi kolaylaştıracaktır.

24 Haftalık Gebelik: Belirtiler

24 haftalık hamilelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Cilt değişiklikleri. 24 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, özellikle cilt değişiklikleri ile öne çıkar. Hamileliğiniz boyunca cildiniz değişebilir veya tahriş olabilir. 24 haftalık hamilelikte, aşağıdaki cilt değişikliklerini fark edebilirsiniz:

    • Pigment değişiklikleri. Hormonal değişiklikler nedeniyle vücudunuzda ve yüzünüzde daha koyu cilt lekeleri fark etmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni, melanin adındaki pigment taşıyan hücrelerin uyarılmasıdır. Yüzünüzdeki kahverengi lekelere kloazma; karnınızın altındaki koyu çizgiye linea nigra denir. Bebeğiniz doğduktan sonra bu pigmentli alanlar genellikle zamanla kaybolur. Uzmanlar, yoğun güneşe maruz kalmaktan kaçınmanın ve güneş kremi kullanmanın kloazmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

    • Çatlaklar. Karnınız büyüdükçe, derinin gerildiği yerlerde çizgiler fark edebilirsiniz. Hamilelik sırasında oluşan çatlakların çoğunlukla göbek, kalça ve göğüste oluşması muhtemeldir. Çatlakları engelleyemezsiniz, ancak bebeğinizin doğumundan sonra zamanla kaybolabilirler.

    • Kaşıntı. Cildiniz gerilirken kaşıntı yaşayabilirsiniz. Nemlendirici kullanmak kaşıntı hissini azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Round ligament ağrısı. Karnınızda ya da kalçanızın bir veya iki tarafında ağrı yaşıyor olabilirsiniz. Bu ağrı, hamilelik sırasında oldukça yaygın görülen round ligament ağrısı olabilir. Rahminizi yerinde tutan bağların gerilmesi nedeniyle oluşan bu ağrıyı, esneme hareketleriyle ve pozisyon değiştirerek azaltabilirsiniz. Ağrı çok şiddetlenirse veya ağrıya ateş veya kanama gibi başka belirtiler eşlik ederse, kontrol için sağlık uzmanınıza başvurun.

  • Uyku problemi. 24 haftalık hamilelikte karnınızın büyüklüğü, rahat bir uyku pozisyonu bulmanızı zorlaştırabilir. Doğru yere doğru şekilde yerleştirdiğiniz hamilelik yastıkları bu konuda size yardımcı olabilir! Bacaklarınızın arasına ve karnınızın altına birer yastık alıp dizleriniz bükülü şekilde yan yatarak uyumayı deneyin. Üç aylık dönemlere özel uyku kılavuzumuzdan bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  • Denge kaybı ve baş dönmesi. Büyüyen karnınız, kilonuzun vücudunuza nasıl dağıldığını etkiler ve dengeden çıkmanıza neden olabilir. Bunun da ötesinde, dolaşımdaki değişiklikler baş dönmesi veya sersemlik yaşamanıza neden olabilir. Yavaş hareket etmeniz (özellikle ayağa kalktığınızda veya pozisyon değiştirdiğinizde), bol su içmeniz ve serin kalmanız bu konuda size yardımcı olabilir. Başınız dönüyorsa yan tarafınıza yatın. Endişeniz varsa, sağlık uzmanınızdan tavsiye isteyin.

  • Bacak ağrısı. Son zamanlarda baldırınızda bir ağrı veya ayak kası kasılmaları yaşadınız mı? 24 haftalık hamilelikte bu tür krampları hissetmek normaldir. Aslında, bebeğinizin doğana dek zaman zaman bu belirtiyle karşılaşabilirsiniz. Uzmanlar hamilelik sırasındaki bacak kramplarının nedenini kesin olarak bilmese de bu krampları geçirmek için ne yapacakları konusunda hemfikirler:

    • Gece yatmadan önce baldır kaslarınızı gerin

    • Düzenli egzersiz yaparak formda kalın

    • Krampları azaltmak için bol su için.

Hamilelik sırasında kaslarınızı esnek tutmak hakkında daha fazla bilgi için doğum öncesi esneme kılavuzumuzu indirin.

24 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

24 haftalık hamileliğe ulaştığınızda, yakında sizi nelerin beklediğini, hamileliğin bu aşaması hakkında bilmeniz gereken özel bir şeyin olup olmadığını veya doğuma nasıl hazırlanacağınızı merak etmeye başlayabilirsiniz. Aşağıda 24 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenleri bulacaksınız.

  • Hamilelik sırasında seks. Karnınız büyürken siz ve eşiniz seksin hala güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Hamileliğiniz normal bir şekilde ilerliyorsa seks yapmak güvenlidir. Ancak hamileliğinizde komplikasyonlar varsa sağlık uzmanınız cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir. Herkesin durumu birbirinden farklıdır, bu yüzden uzmanınız size özel durumunuzu sorabilir. Hamilelik sırasında seks konusunda bilgi edinin ve duygularınızı eşinizle de değerlendirin. Hamilelik sırasında hem sizin hem de eşinizin cinsel dürtülerinin değişebileceğini unutmayın.

  • Glikoz taraması. Glikoz tarama testi genellikle hamileliğin 24-28. haftaları arasında yapılır. Test, sağlık uzmanınızın gestasyonel diyabet riskini değerlendirmesine yardımcı olur. Uzmanınız, bu teste ihtiyacınız olup olmadığını size bildirecektir. Daha fazla bilgi edinmek için glikoz taraması ve testi hakkındaki makalemizi okuyun.

  • Araba kullanmak veya arabayla yolculuk etmek. Karnınız büyüdükçe, kendinizi ve bebeğinizi korumak için emniyet kemerinizi nasıl bağlayabileceğiniz konusunda düzenlemeler yapabilirsiniz. Emniyet kemerinin kucak kayışı karnınızın altından geçmeli ve kalça kemiklerinize sıkıca dayanmalıdır. Omuz askısını ise kolunuzun altından ziyade göğsünüzün ortasından geçirmelisiniz. Emniyet kemerinin hiçbir kısmını asla karnınızın üzerinden geçirmemelisiniz.

  • Su. Su içmek önemlidir. Bir anne adayı olarak, sağlıklı kalmak ve büyüyen bebeğinizi desteklemek için bol suya ihtiyacınız vardır. Uzmanlar, hamileyken günde 8 ila 12 bardak sıvı içmenizi tavsiye ediyor. Yoğun günlerinizde su içmeyi unutursanız

    • birkaç saatte bir su içmenizi anımsatan bir telefon hatırlatması kurun

    • içtiğiniz su miktarını takip eden ve daha çok su içmenizi hatırlatan bir mobil uygulama indirin

    • her günün başında şişenizi suyla doldurun ve hepsini içmeye çalışın.

  • Doğum tercihleri. 24 haftalık hamileyseniz, yolun yarısını geçtiniz. Bu nedenle doğum tercihlerinizi sağlık uzmanınızla ve doğum partnerinizle değerlendirmeye başlayabilirsiniz. Doğum partneriniz; eşiniz, başka bir güvenilir arkadaşınız veya sevdiğiniz biri olabilir. Sağlık uzmanınız ve doğum partneriniz; kişisel tercihleriniz ve istediğiniz doğum türü hakkında ne kadar çok şey bilirse, zamanı geldiğinde size o kadar iyi destek olabilir. Doğum partneriniz, masajlar ve duygusal destek gibi rahatlamanızı sağlayacak unsurlar konusunda size destek olabilir. Organizasyonu yapmak ve bir doğum planı oluşturmak için daha çok zaman var. Ancak bu konudaki değerlendirmeyi yapmaya başlamanın tam zamanı.

  • Bebek güvenliği. Bebeğinizin gelişine birkaç ay; emekleyip yürümeye başlamasına ise neredeyse bir yıl kalmasına rağmen ikinci üç aylık dönem, bebekle ilgili hazırlıkları yapmak için hala harika bir zamandır. Bebeğiniz geldiğinde yapacak bir sürü işiniz olacak, hala biraz enerjiniz varken bu işlere şimdiden girişmek sizin için çok iyi olabilir. Örneğin elektrik kablolarını sabitlemek ve dolaplara çocuk emniyetli kilitler eklemek gibi işleri şimdiden aradan çıkarabilirsiniz. Bebek güvenliği önlemleri sürekli devam eder. Hepsini miniğiniz emeklemeden önce tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

  • Bilinçaltı. 24 haftalık hamilelikte, tam olarak adını koyamadığınız bazı garip şeyler yaşıyor olabilirsiniz. Belki çılgın rüyalar görüyorsunuz ya da normalde her şeyi kolayca kontrol edebiliyorken şimdi odaklanmakta güçlük çekiyorsunuz. Gerçeği kurgudan ayırmak ve bunun neden olabileceğini öğrenmek için canlı (lüsid) hamilelik rüyaları ve “hamilelik beyni” hakkındaki makalelerimizi okuyun.

24 Haftalık Gebelik: Sağlık Uzmanınıza Sorun

Hamileliğinizin bu noktasında, sağlık uzmanınıza birkaç soru sormak isteyebilirsiniz. Unutmayın, bu yolculukta birliktesiniz ve sağlık uzmanınız sizi desteklemek için hazır. Aşağıdaki soruları göz önünde bulundurun, ancak daha fazlasını sormaktan çekinmeyin:

  • Bu üç aylık dönemin kalanında almanız gereken herhangi bir hamilelik taraması veya testi var mı?

  • Arıtılmış musluk suyu içmek gerekli midir?

  • 24 haftalık gebelikte öncelik vermeniz gereken yiyecekler var mı? Peki uzak durmanız gereken yiyecekler hangileri?

  • Hamilelik sırasında olmanız gereken aşılar var mı? Bu aşıları olmak için en iyi zaman hangisi?

  • Hamileyken kendinizi kötü hissediyorsanız nasıl yardım alabilirsiniz?

24 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listesi

İşte 24 haftalık gebelik için kullanışlı bir yapılacaklar listesi:

  • Stresli mi hissediyorsunuz? Doğum öncesi masajla kendinizi şımartın! Mümkünse anne adaylarına masaj yapmak konusunda eğitimli bir masaj terapisti bulun.

  • Önümüzdeki birkaç hafta, bebeğiniz doğmadan önce seyahat etmek için iyi bir fırsat olabilir. Yaklaşık 28 haftalık hamilelikten sonra seyahat etmek genellikle daha zordur. Uzun yürümek yorucu; uzun süre oturmaksa son derece rahatsız edici olabilir. Seyahat planlarınızı sağlık uzmanınızla görüşmek iyi bir fikirdir. Hamileyken seyahat etmekle ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

  • Üçüncü üç aylık dönemde birçok şey olacak. Bu yüzden bebeğinizin fotoğraf çekimini planlamaya ne dersiniz? Hastanede harika bebek fotoğrafları çekmek için bu ipuçlarına göz atın.

  • Ücretsiz gebelik doğum kurslarımıza kaydolun!

  • Biraz da eğlence! Size en uygun bebek odası tarzını keşfetmek için aşağıdaki testi yapın!

Size en uygun bebek odası tarzını keşfetmek için testimizi yapın!

Bu makaleyi nasıl yazdık? Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

Çerez Onayı