Bebek dili: Bebeğinizin ne söylediğini anlama

Bebeğinizin çıkardığını minik sesler bile, onun dünyasında neler olup bittiğine dair size çok şey söyleyebilir. "Guu" ve “gaa" ne anlama geliyor merak mı ediyorsunuz? Bebek konuşmasına dair bu aşamalı rehber, kafa karışıklığını ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.  Hangi yaşta olursa oldun bir çocukla birlikte kitap okuyup paylaşmak, dil gelişimine son derece yardımcı olur.

1 ay

Huzurlu bir ortamda yaklaşık dokuz ay geçirdikten sonra yeni bebeğiniz muhtemelen tüm o yeni gürültüler ve algılardan tedirgin olmaktadır. Ağlaması, hızlı hareketleri ve iç çekmelerinin hepsi yepyeni bir şeyler yaşadığı anlamına gelir. Bunlar aynı zamanda ne zaman aç veya yorgun olduğunu daha iyi anlamanıza da yardımcı olur.

4 ay

Bu yaşta bebeğiniz, doğumdan bu yana işittiği sesleri taklit etmeye başlayabilir. Bebeğinizin mırıldanırken ses seviyesini azaltıp yükseltmesini dinleyin, bu sizin sesinizdeki tonlamaları kopyaladığına dair bir işarettir. Mümkün olduğunca yavaş ve dikkatle konuşarak bunu teşvik edin.

6 ila 8 ay

Çocuğunuz bu yaşta emeklemeye başlayabilir. Oyuncaklarına işaret ederken aynı anda mırıldandığını fark edebilirsiniz, bu ilk iletişimin temel örneğidir. Bazı bebekler bu aşamada ilk kelimelerini söylerler, bu da genellikle “mama” veya “dada” şeklindedir.

12 ila 18 ay

Bebeğiniz muhtemelen önümüzdeki birkaç ay içinde birkaç kelime daha öğrenecektir. Ayrıca duraklamalarla ve sorulara “yanıt vererek” sohbeti taklit etmeye de başlayabilir. Her ne kadar bu yaşta kelime haznesi sınırlı olsa da söylediklerinizin çoğunu anlar. Dil gelişimini desteklemek için sohbete devam edin.

18 ila 24 ay

Artık çocuğunuz çok sayıda kelimede ustalaştığına göre basit cümleler kurmak üzere bunları sıraya dizmeye başlayacaktır. İlerleme kaydettikçe iletişimin kolaylaştığını göreceksiniz, bu da her ikinizin de hoşunuza giden bir kilometre taşı olacak.

Kişisel kilometre taşları

Tüm bebek kilometre taşlarında olduğu gibi çocuklar, dil becerilerini de kendi hızlarında geliştirir. Yeni bebeğiniz kendine has biridir ve sesler çıkarıp jestler yapmak için diğer bebeklerden daha az veya daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Bir de bakmışsınız geveze okul öncesi aşamaya gelmiş, sessizlik ve huzur artık geçmişte kalmış birer kavrama dönüşmüş!

Çerez Onayı