Her bebek emekler mi?

Ay ay bebek gelişimi konusunda en heyecanla beklenen, bebeğinizin yürüme serüvenindeki önemli geçiş noktalarından biri olan emeklemedir. Bebekler genelde 6. ve 10. aylar arasında emeklemeye başlarlar. Yüzükoyun yere bırakıldıklarında öncelikle ileriye gitmek için hareketlenirler. Bir kısmı komando pozisyonunda kendini kollarıyla çekerek bacaklarını kullanmadan ilerler, bir kısmı gücünü ayaklarına vererek yol almayı tercih eder. Emeklemeye geri geri giderek başlayan bebeklerin sayısı da az değildir.

Yürüme düzeninde beklenen süreç; emekleme, “sıralama” diye tabir edilen ayağa kalkarak koltuklara ve anne babanın bacağına tutunarak yan yan gitme ve ayakta durduktan sonra desteksiz yürüme aşamalarından oluşur. Ama bu kesin kural değildir çünkü bebeklerin gelişimleri birbirinden farklı olabilir. Kimisi emeklemeyi uzun tutar, kimi önce ayaklanır sonra emeklemeye geri döner. Bununla birlikte bazı bebeklerin emeklemeden direkt ayaklanmaları da mümkündür ve bu da son derece normaldir. Bu nedenle ebeveynlerin, yaşıtları emeklemeye başladığı halde henüz emeklemeyen bebekleriyle ilgili kendilerini üzmelerine ve endişelenmesine gerek yoktur. Bebek normal fiziksel hareketlerini yapabiliyorsa, gelişiminde bir sorun yoksa emeklememeyi tercih etmemiş olması çok şaşırtıcı değildir. Ayrıca emekleme sürecini, alışıldık şekilde değil kendi tercih ettiği şekilde sürdürüyor da olabilir. Sürünme, popoyla ileri atılma gibi bazı hareketler de emekleme sürecindeki hareketler içinde değerlendirilebilir.

Burada önemli olan bebeğin bir yerden başka bir yere hareket ederken bazı yöntemleri kullanıyor olmasıdır. Bilinmesi gereken bir başka önemli bir konu da şudur: Emeklemesi gecikmiş veya emeklemeden ayaklanmış bir bebekle, erken emeklemiş bir bebek arasında öğrenme yeterliliğine dair herhangi bir risk yoktur.

Çerez Onayı