Merdiven Korkulukları, Çitler - Bebek Koruma Önlemleri | Prima

Bebeğiniz siz farkına bile varmadan, kısa sürede hareketlenmeye başlayacak, yuvarlanacak, kaçacak, emekleyecek ve hatta ayağa kalkmak için kendisini yukarı çekecek. Ayrıca kavramada, tutmada ve eşyaları etrafa taşımada çok daha iyi hale gelecektir. Bu, küçücüğünüzü güvende tutmak için evinizi bebeklere uygun hale getirme zamanı gelmiş demektir. İşte evinizi bebeklere uygun hale getirmek için bazı öneriler, farklı odalar için fikirler ve her şeyin düzenli olması için basit bir evi bebeğe uygun hale getirme listesi.

Bebeklere uygun hale getirmek nedir?

Evde küçük çocukların veya bir bebeğin olması tarifsiz bir neşe kaynağıdır. Ancak, çocuğunuz hareketlenmeye başladıktan sonra, var olduğunu bile bilmediğiniz güvenlik sorunlarını fark edebilirsiniz. Evinizdeki bazı risk veya tehlikelerden kaçınmak yetişkinler için kolay da olsa küçük gezgininiz sıcak bir ocak, keskin nesneler ve dengesiz mobilyalar gibi tehlikeleri fark etme imkanına sahip değildir. Sonuç olarak, orası güvenlik sorunlarını belirlemek ve çocuğunuz için güvenli bir ortam yaratmak, evinizi bebeğe ve çocuklara uygun hale getirmenin anahtarıdır.

Evinizi Ne Zaman Bebeğe Uygun Hale Getirmelisiniz

İlk günden itibaren, onun güvenliği ve mutluluğu açısından gözlerinizin bebeğinizin üzerinde olması önemlidir. Çocuğunuzun gelişimdeki her adımı, bebeklik, yürüme dönemi ve çocukluk dönemi, kendi zorluklarını veya maceralarını beraberinde getirir! Bu yüzden her aşamada alınabilecek bebek ve çocuk güvenlik önlemlerinin farkında olmak iyi olacaktır.

Kaç yaşındayken (bebeğiniz) evinizde güvenlik önlemleri almanız gerektiğini mi merak ediyorsunuz? Bazı ebeveynler hamilelik sürecinde buna başlarken, bazıları ise bebeklerinin doğumunu bekler. Ertelemektense sürecin erken tarafında yer almak, akıllıca olacaktır. Çocuğunuz emeklemeye ve kendi kendine hareket etmeye başladığında, tehlikeli nesneler ve zararlı yerler ile ilgili ekstra önlemler almalısınız çünkü bebeğiniz için bütün ev bir oyun alanı gibi görünür!

Bebeğiniz hareketlenmeden önce evinizi ona uygun hale getirerek kendinizi hazırlayın. Bebeğinizin seviyesine inmek (evet doğru, yer seviyesinde emeklemek!), bebeğinizin neleri gördüğünü ve nelerin bir risk teşkil edebileceğini görmek açısından iyi bir plandır. Ve bebeğiniz büyüyerek daha aktif oldukça, meraklarının onları götürebileceği yerleri tahmin etmeye çalışın.

Evinizi Nasıl Bebeğe Uyun Hale Getirirsiniz

Meraklı ve hareketli bir bebeğiniz olması, onun güvende kalarak etrafını keşfedebilmesi için, evinizin her odasını ona uygun hale getirmenizi gerektirecektir. İşte evinizdeki odalarda uygulayabileceğiniz bazı bebek güvenlik fikirleri:

Duman ve karbon monoksit dedektörleri kurun. Tüm evinizde bu dedektörlerin olması, sizi ve ailenizi yangın ve karbon monoksitten korumaya ve bunlar hakkında uyarılar almaya yardımcı olacaktır. Bu cihazları aylık olarak kontrol etmeyi ve gerekli olduğunda pillerini değiştirmeyi unutmayın.

Prizleri kapatın. Çocuklar minik parmaklarını ve oyuncaklarını etrafta bulabildikleri alanlara koymayı severler. Bu durumu önlemek için, prizlerinizi koruyucular kullanarak bebeklere uygun hale getirin. Ayrıca, elektrik kablolarını ortadan kaldırın.

Bebek güvenlik kapıları kurun. Bebeğiniz emeklemeye başladıktan sonra, özellikle merdivenleri güvene almak açısından, bebek güvenlik kapıları bir kurtarıcıdır. Merdivenlerin başına ve sonuna bebek güvenlik kapısı kurulumu yapmak isteyeceksiniz. Ayrıca bebek güvenlik kapıları sadece merdivenler için değildir; onlar ayrıca bazı odaları veya çocuğunuzun girmesini istemediğiniz, mutfak, çamaşır odası veya garaj gibi yerleri kapatmak için de kullanılabilir.

Güvenli Mobilyalar. Tüm mobilya ve büyük ev eşyalarının (kitaplıklar, televizyonlar, dolaplar ve lambalar da dahil) sabit olduğundan ve devrilemeyeceğinden emin olun. Ağır mobilyaları duvara sabitleyebilirsiniz.

Kaymayı önleyin. Eğer kaygan zemin veya merdivenleriniz varsa bu alanları halı ile kaplamayı değerlendirin. Ayrıca çocuğunuzun bu alanlarda çorap giyerek yürümediğinden veya koşmadığından emin olun.

Boğulma tehlikesini kaldırın. Evinizi sıkça kontrol edin, (özellikle yerleri) küçük bir çocuğun ağzına atmayı isteyebileceği küçük şeyleri elimine edin.

Pilleri kaldırın. Birçok yaygın cihaz veya nesne, oyuncaklardan televizyon kumandalarına, araba anahtarları ve hesap makineleri gibi, küçük düğme pil veya bataryalar içerebilir ve çocuklar bu nesneleri diğer küçük nesnelerde yaptıkları gibi, ağızlarına koymayı denemeye çalışabilirler. Ama piller çok tehlikelidir: Hem boğulma tehlikesi barındırırlar hem de tükürük ile maruz kaldıklarında vücut dokusuna zarar verebilecek bir elektrik akımı oluşturabilirler. Bu yüzden bir pili yutmak iç organlara çok ciddi zararlar verebilir. Tüm pilleri ve pil içeren eşyaları, çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın ve eski pilleri güvenli olarak atın, pil içeren cihazların pil bölmelerini güvenli hale getirin.

Çocuk Odasını Bebeğe Uygun Hale Getirme

Bebeğinizin odasında veya yatak odasında özel olarak dikkat etmeniz gereken bazı bölgeler şunlardır. Bebeğinizi güvende tutmak için şu güvenlik önerilerini takip edebilirsiniz:

Beşik. Bebeğiniz beşiğinde çok zaman geçirir ve genellikle yalnız başınadır, bu yüzden tamamen güvenli bir uyku ortamı yaratmak önemlidir. Beşikte, yastıklar, koruyucular, battaniyeler ve peluş hayvanlar gibi yumuşak malzemeler tutmayın, ayrıca kablolar ve bebeğinizin takılabileceği diğer dekorasyonlardan da kaçının, çünkü bunlar boğulma riskini artırır. Beşiğin güncel güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun, örneğin beşiğin taban ızgaralarının 6 santimetreden açık olmadığından ve sert, düz ve sıkı bir yatak kullanıldığından emin olun. Pampers ebeveynleri arafından seçilen bazı en iyi bebek beşikleri şunlardır.

Yatak. Eğer çocuğunuz beşiğinden tırmanabiliyorsa, artık onu beşikten alçak bir yatağa veya yer yatağına geçirme vakti gelmiştir. Eğer büyük çocuklarınız için ranzalarınız varsa 6 yaştan küçük çocuklarınızın üst katta yatmasına izin vermeyin. Pampers ebeveynleri tarafından seçilen en iyi çocuk yataklarına göz atın.

Alt değiştirme masası. Bir alt değiştirme masası seçerken veya kullanırken, düşmeleri önlemek için ekstra tetikte olmalısınız. Dengeli ve sağlam olan ve tüm yanlarında yaklaşık beş santimetrelik koruyucu rayları olan, alt değiştirme matının ortası iç bükey yüze sahip bir alt değiştirme masası bakın. Alt değiştirme esnasında güvenlik kemerlerini kullanabilirsiniz ancak bunları kullansanız bile, her zaman bir elinizi hareketli bebeğinizin üzerinde tutun. Bebeğinizi alt değiştirme masasında bir saniyeliğine bile olsa asla yalnız bırakmayın. Bebek bezlerini ve diğer alt açma malzemelerini bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde saklayın.

Oyuncak kutusu. Çocuğunuzun içinde kalmaması veya küçük parmaklarını sıkıştırmaması için, kapağı veya üstü olmayan bir oyuncak sepeti veya kutusu kullanın.

Mutfağı Bebeğe Uygun Hale Getirmek

Mutfak, birçok potansiyel tehlikeyi içinde barındır, keskin nesnelerden zehirli temizlik ürünlerine, sıcak ocaktan tencere ve tavalara kadar. Mutfağınızda çocuk güvenlik önlemleri almanın bazı akıllıca yollarını inceleyin:

Keskin nesneleri kaldırın. Bıçak, makas, mutfak robotları gibi keskin araç gereç ve cihazları, çocukların ulaşamayacağı, ayrıca üzerine güvenlik kilidi takılı bir çekmece veya dolaba kaldırın.

Güvenlik kilitleri kullanın. İlaçlar, temizlik ürünleri, camlar ve benzeri gibi kırılabilecek veya tehlikeli eşyalar içeren çekmece ve dolapları, kilitler veya çocuk emniyet askıları kullanarak küçüğünüzden uzak tutun ve güvenli hale getirin. Ayrıca, çocuklar için güvenli hale getirmek için, buzdolabı ve fırınınıza da çocuk kilitleri takabilirsiniz.

Ocağı güvene alın. Çocuğunuzun ocağı açamaması ve gaz düğmelerini çevirememesi için, ocak düğme koruyucuları almayı düşünün. Ayrıca, ocaktaki tencerelerin sap kısımlarını ocağın arka tarafına doğru çevirin ve sıcak şeyleri çocuklardan uzak tutabilmek için ocağın arka bölümlerini kullanın.

Cihazları fişten çekin. Kullanımda değilken tüm cihazları fişten çekin ve kablolarını çocukların ulaşamayacağı şekilde kaldırın.

Banyoyu Güvenli Hale Getirmek

Banyo çocuğunuz için bir meşgale alanı olabilir, o küvette banyo yapar, içeride dişlerini fırçalar veya büyük bir çocuk gibi klozeti kullanıyor olabilir. Ancak bu aktivitelerin riskleri de bulunmaktadır, bu yüzden küçük çocukların banyodayken her zaman yanlarında olmalısınız. İşte bazı ek güvenlik önlemleri:

Dolaplara kilit takın. Aynı mutfağınızda olduğu gibi, kozmetik, temizlik malzemesi ve ilaçlar gibi şeyleri çocuklardan uzak tutmak için, banyo dolaplarınızda çocuk kilitlerini kullanabilirsiniz.

Küvet ve su güvenliği için pratik yapın. Asla çocuğunuzu banyoda yalnız bırakmayın. En az suda bile boğulmak bir risktir. Çocuğunuz için banyo zamanını güvenli ve eğlenceli bir hale getirebilmek için, güvenlik stratejilerimiz arasında, küvetin zeminine kaydırmaz tabanlık serilmesi, musluk bölgesine yumuşak bir koruyucu kapatılması gibi maddeler yer alır. Çocuğunuzun çok fazla sıcak su ile karşılaşmaması için siz su ısıtıcının sıcaklığını ayarlayabilirsiniz veya çocuğunuz içerisinde girmeden evvel küvetteki sıcak suyu kontrol edebilirsiniz.

Tuvaleti kapatın ve/veya kilitleyin. Kullandıktan sonra tuvaletin kapağını kapatmayı unutmayın ve meraklı çocuğunuzun keşfetmesini önlemek için bir kilit kullanın.

Oturma Odası İçin Bebek Güvenlik Önlemleri

Tüm ailenin yararlandığı bu ferah alanın bazı öngörülemez tehlikeleri vardır. Oturma odanız için bu bebek güvenlik önlemlerini deneyin:

Keskin köşeleri kapatın. Masaların köşeleri ve diğer sert köşelere, acı veren darbe ve sürtünmeleri engellemek için köşe koruyucular yerleştirin.

İpsiz perde veya pencere koruyucular kullanın. İpi olmayan perde veya güneşlikler, çocuğunuzun bunların arasında sıkışmasını engelleyebilir. Eğer kablolarınız varsa, onları duvar parçalarına yerleştirin veya yer sabitleyiciler ile sabitleyin.

Ateşi koruma paneline alın. Eğer evinizde bir şömine veya soba varsa ve bunları nasıl güvenli hale getirebileceğinizi merak ediyorsanız, öncelikle bu alanların önlerine çocuk koruma paneli yerleştirmeyi düşünün. Çocuğunuzu asla ateş olan bir ortamda yalnız bırakmayın ve daha büyük çocukların bir ateş yanında oynamanın veya ateşe bir şeyler atmanın tehlikesini anladıklarından emin olun. Kaloriferlere koruyucular koymak da yanıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Çerez Onayı