Bebeğim dişini çekerse ne yapmalıyım?

Bebeğinizin ilk dişi çıkmaya başladığında, beklediğiniz en son şeylerden birisi de bir dişinin zarar göreceği, dişini kaybedebileceği veya diş çürüğünün başlamasıdır. Ancak, bebeklerin ve küçük çocukların, etrafı keşfederken ve ayaklarını ayarlamaya çalışırken dişlerine zarar vermesi veya inci dişlerinde birer çürük görünebilmesi alışılmadık değildir. Yaygın diş konuları ve yaralanmaları ile başa çıkmak için bu önerileri inceleyin.

Bebek Dişlerinden Birisi Zarar Görürse Ne Yapmalısınız

Yürüyen çocukların üçte biri, bir şekilde diş konulu bir yaralanmayı, genellikle 18 ve 40 aylar arasında deneyimleyebiliyor. Eğer çocuğunuzun bir dişi sökülürse ne yapmalısınız?

Kanamayı durdurmaya çalışın. Boşluğa hafif ve sürekli bir baskı uygulayın.

Eğer kanama durmazsa, bir tıbbi yardım kuruluşuna başvurun. Kanama, 10 dakika içerisinde durmalıdır. Eğer durmazsa bir diş hekimine veya acil servise başvurun.

Ağrı kesici sunmayı düşünün. Doktorunuza, çocuğunuzun ağrısını alacak bir yöntem sormayı düşünün.

Diş hekiminizi arayın. Eğer bir diş tamamen yerinden çıktıysa diş hekiminiz yapılması gereken en iyi şey hakkında size bilgi verecektir.

Süt dişleri. Diş hekimi, bir süt dişini yeniden yerine implant etmemeye karar verebilir, çünkü bu prosedür, dişin ardından gelecek kalıcı dişin gelişimini etkileyebilir. Yine de zarar durumunu değerlendirmek için çocuğunuzu bir diş hekimine götürmelisiniz.

Kalıcı dişler. Bir kalıcı (yetişkinlik) dişi, yaralandıktan sonra iki saat içerisinde yeniden implant edilebilir. (Çocuğunuz 6 veya 7 yaş civarlarındayken kalıcı dişleri çıkmaya başlar.) Bu durumda, hızlıca diş hekimine giderek hemen aksiyon almak önemlidir.

Zarar gören dişin yerine oturtulması için onu nemli tutun. Dişi, kökünden değil, üst noktasından veya taç bölümünden tutun ve sütün içine (dişi temizlemeden) koyun. Amerikan Diş Sağlığı Birliği, ebeveynlerin bir dişi yerine yerleştirmeyi, diş köküne dokunmadan deneyebileceğini önerir. Eğer bunu yapabiliyorsanız siz diş hekimini görmeyi ayarlarken, çocuğunuzun bir steril gazlı bez karesini dişi ile bastırmasını sağlayın. Eğer dişi güvenli bir şekilde yerine oturtamıyorsanız, dişi sütün içerisine koyarak en kısa sürede diş hekimine gidin.

Sakin Kalın. Çocuğunuzun bir dişi zarar görür veya yerinden oynarsa paniklememek çok zordur. Ama onu daha fazla strese sokmamak için sakin kalmaya çalışın. Ağzın iyi bir kan kaynağı vardır, bu sebeple bazen işler olduğundan daha kötü görünüyor olabilir. Ama iyi haber şu ki, ağız aynı zamanda çabuk da iyileşebilir.

Kısmi Bir Kırılma, Parça Kopması Veya Çatlak ile Başa Çıkma

Süt dişleri yetişkin dişlerine kıyasla daha kolay zarar görebilir çünkü dişin uç kısmı (yani dişin yukarıda görünen kısmı) kökten çok daha uzundur ve bu durum bu ilk dişleri, yetişkin dişlerine göre daha belirsiz kılar. Sonuç olarak, bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun dişlerinin kısmi olarak kırılması, bir parça kopması veya çatlayabilmesi, alışılmadık değildir. Zarar çeşidinden bağımsız olarak, diş hekiminden bir randevu alarak kontrol ettirmek, iyi bir fikir olacaktır.

Şu durumlar oluşursa hemen bir diş hekimine gidin:

Eğer diş, damaktan kısmi olarak çıktıysa.

Dişten yukarıya doğru uzanan bir kırılma çizgisi var ise.

Yuvarlak bir kırmızımsı et bölümü (diş özü) dışarıya doğru çıkmış ise.

Çocuğunuz aşırı derecede rahatsız ise.

Şu durumlar oluşursa diş hekiminiz ile ertesi güne bir randevu planlayın:

Bir diş çatlamış ise. Olaydan sonra çocuğunuzun ağzını ılık su ile yıkayın ve sonrasında olası şişmeleri engellemek için çocuğunuzun yüzüne soğuk kompres uygulayın.

Diş ucundan küçük bir parça kırılmış ise.

Eğer bir diş damaktan yukarı doğru hareket etmiş (içeriye dalmış), ancak kırılmamış veya kanamıyorsa.

Eğer diş hafifçe yön değiştirmiş ise çocuğunuz muhtemelen dili ile bu dişi yerine yerleştirecektir. Ancak eğer bebek dişi fazla oynar durumda ise diş hekiminiz bir boğulma tehlikesi oluşturmaması için bu dişi çıkarmayı tercih edebilir.

Herhangi bir diş travmasından sonra, süt dişleri birkaç haftalık bir süre içerisinde renk değiştirebilir. Bu, dişin iç kısmından cansızlaştığı ve çekilmesi gerektiği anlamına gelebilir.

Damak, Dudak veya Dil Aşınmaları

Damak, dudak veya dili kanatmaya sebep olacak bir kaza, şok edici olabilir, bu durumda şunları yapabilirsiniz:

Damak veya dudaklar kesilmiş veya yaralanmış ise.

  1. Küçük bir paket buz veya ıslak gazlı bez ile kanama durana kadar soğuk kompres uygulayın.

  2. Çocuğunuzun dikkatini dağıtmak ve onu rahatlatmak için sarılmayı teklif edin, hatta “ce-ee” gibi bir oyun oynayabilirsiniz.

  3. Eğer bebeğinizin ağrısı, kanaması veya ciddi bir damak hasarı yoksa muhtemelen bir diş kontrolüne ihtiyaç duymayacaktır.

  4. Eğer kesik yaklaşık 0,6 cm’den büyükse veya dudak sınırına kadar geliyorsa, her şeyin tam olarak iyileşeceğinden emin olmak için çocuğunuzu bir doktora götürün.

Eğer dil kesildi ise. Çok fazla kan görürseniz paniklemeyin, dilin inanılmaz bir kan kaynağı vardır, çok fazla bir görüntü de sergilese genellikle kendisini iyileştirir. Eğer kanama durmazsa doktorunuza veya acil servise başvurun.

Süt Dişlerinin Çürümesi

Bazı ebeveynler, süt dişleri daha sonra yetişkin dişleri ile değişeceğinden, bebeklik dişlerindeki çürüme veya zararların önemli olmadığını düşünür. Ancak, çürük bir süt dişi, ağrı ve enfeksiyon ile sonuçlanabilir ve ciddi zarar gören bir süt dişinin çekilmesi gerekebilir. Çürüme ayrıca gelecekteki kalıcı dişlerin sağlıklı büyümesini de bozabilir. İşte süt dişlerinde çürüğü önlemek için bazı yöntemler:

Küçücüğünüze meyve suyu, gazlı içecek ve şekerli sular gibi tatlandırılmış içecekler sunmayın.

Bebeğinizin emziğini şekere veya şuruba batırmayın, çünkü bu durum ön dişlerde çürüklere sebep olabilir.

Eğer bebeğiniz biberon ile besleniyorsa biberonlarına sadece mama, anne sütü veya süt koyun ve biberonla beslenme sendromunu (ayrıca biberon çürüğü olarak da bilinir) önlemek için öğününü uyku zamanından önce bitirmesini sağlayın.

Süt veya mamada bulunan doğal şekerler de çürüğe sebep olabilir, bu yüzden bebeğinizin dişlerini günde iki kez, doğru olarak fırçalamayı unutmayın.

İyi haber şu ki, bebek dişlerinin çürümesini önlemek için iyi bir ağız hijyenine başlamak için hiçbir zaman çok geç değildir. Eğer bir süt dişinin çürümeye başladığını fark ettiyseniz, kişiselleştirilmiş öneriler için bir diş hekimine başvurun.

Çocuğunuzun Ağız Sağlığı İçin Neler Yapabilirsiniz

Bebeğinizin inci dişlerini koruma için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:

Bebeğinizin damaklarını ve dişlerini temizleyin: Bebek dişleri çıkmadan önce bile, ağız hijyeni ile ilgili çalışmaya başlayabilirsiniz. En başından itibaren, bebeğinizin damaklarını yumuşak bir gazlı bez veya nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz. Eğer çok titiz olmak istiyorsanız, bunu her beslenmeden sonra yapabilirsiniz. Sonrasında, süt dişleriniz görünmeye başladığında, yumuşak uçlu bir fırça kullanarak bebeğinizin dişlerini, dişini ve damaklarını sabah akşam fırçalayın. Bebeğinizin ağız sağlığı için evde yapılabileceklerle ilgili bazı sıkça sorulan soruları okuyun.

  • Diş Çıkarma Sorunları:

    Diş çıkarma döneminde bebeğiniz, dişleri damaklarda yer açmaya çalışırken biraz rahatsızlık hissedebilir. Diş çıkarma belirtilerini ayırt etmeyi ve rahatlatıcı önerileri okuyun.

  • Diş hekimini erken ve sık ziyaret edin:

    Bebeğiniz hareketlenip koşmaya başlamadan önce bir diş randevusu almak, iyi bir fikirdir. Diş hekimine ilk ziyaret, bebeğinizin ilk yaşı zamanlarında olmalıdır, tam da onu genel 1 yıllık kontrollerine götüreceğiniz zamanlarda. Bundan sonra, yılda iki kez diş kontrol randevusu planlayın.

  • Bazı stratejik bebek güvenlik önlemleri alın:

    Evinizi bebeğinize uygun hale getirmek için çalışın, örneğin keskin köşelere köşe koruyucular yerleştirin, çocuğunuzun takılabileceği halıları kaldırın ve merdivenlere bebek koruma kapıları yerleştirin. Ayrıca ek bir koruma olarak sert zeminlere bebek oyun matları yerleştirebilirsiniz.

  • Diş çürümesini önleyin:

    Bebeğinize şekerli içecekler yerine su vererek, onun beslenmesinde şekerli yiyeceklerden, özellikle öğün aralarında kaçınarak diş çürümesini engellemeye yardımcı olun.

  • Yaralanmış bebeklik dişlerinin bakımını yapın:

    Bir süt dişinde herhangi bir zarar varsa, diş hekimine başvurun, çünkü süt dişlerindeki bir travma, alttaki damaklarda gelişen kalıcı dişlere muhtemelen gelişimlerini erteleyerek zarar verebilir. Ayrıca diş hekimi, bilmeyen bir gözün fark edemeyeceği, sinir hasarı gibi zararları de eleyebilecektir.

Çerez Onayı