Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Hiçbirimiz çocuklarımızın hızlı büyümesini istemeyiz ancak bu süreçte pek çok mucize gerçekleşir ve bebeğinizin ilk dişini çıkarması heyecan verici bir dönüm noktasıdır.

Bebekler genelde 3 ila 12 aylık dönem arasında diş çıkarmaya başlar. (Az sayıda bebeğin, 2,000 bebekte 1'inin- bir dişi çıkmış halde doğabildiğini biliyor muydunuz?)

Bazı bebekler diş çıkarma evresinde hiç bir belirti göstermezken, bazıları diş çıkarmak üzere olduklarına dair birtakım işaretler verebilir; sürekli salya akıtmak bunlardan biridir. 

Bebeklerin gelişimindeki birçok şey gibi, diş çıkarma evreleri de bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Genel olarak, bebeğiniz diş çıkarmaya başladıktan sonra, 6 ayda bir 4 diş çıkaracaktır. Bu ilk dişler genel olarak süt dişleri olarak bilinir ve çocuğunuz 6 yaşından 12 yaşına gelene kadar bu dişlerin yerine kalıcı yetişkin dişleri çıkar.

Muhtemelen, bebeğinizin ilk dişinin 4 ila 7 aylık dönemde çıktığını göreceksiniz. İlk önce ön alt (santral kesici) dişler çıkma eğilimindedir. Bu dişlerin ardından genellikle karşıtları olan üst kesici dişler çıkar.

Dişler genelde çifter çifter çıkma eğilimindedir. Üst ve alt lateraller (yan kesici dişler) 9 ila 16 aylık dönem arasında çıkar ve bu dişleri çocuğunuz 2 yaşına gelmeden çıkacak olan kaninler (köpek dişleri) izler. En son, genelde yürüme çağındaki çocuğunuz 3 yaşına girmeden patlamayan azı dişleri belirecektir. Kız çocukları, erkek çocuklarından daha erken diş çıkarabilirken, çoğu çocuk 3 yaşına geldiğinde 20 dişin tamamını çıkarmış olur.

Bebeğinizin ilk dişi ve o sevimli dişini çıkararak sırıtması, aradığınız ve değer verdiğiniz kilometre taşlarıdır. Dişlerinin ne zaman çıkacaklarını merak ediyorsanız, diş çıkarma zamanının bebekten bebeğe büyük ölçüde değiştiğini bilmekte fayda var. Bebeğinizin diş çıkarmaya ne zaman başlayabileceğini, diş çıkarmanın belirtilerini, diş çıkarmanın genellikle ne kadar sürdüğünü ve çok daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?

Diş çıkarma genellikle bebekler 6 ila 12 aylıkken başlar, ancak bazı durumlarda ilk dişler daha erken veya biraz daha geç görünebilir. Bazı çok nadir durumlarda yeni doğanlar dişleri çıkmış olarak doğabilir veya ilk birkaç hafta içinde dişleri çıkabilir.

Hassas diş etleri, salya akması ya da yumruk veya parmak kemirme gibi diş çıkarma belirtilerine dikkat edin; bu, yakında bir dişin çıkacağının işareti olabilir.

Ya Diş Çıkarma Beklediğinizden Daha Geç Başlarsa?

Diş çıkarmanın rekabetçi bir spor olmadığını ve bebeğinizin dişlerinin hazır olduklarında geleceğini unutmamakta fayda var. Bu yüzden, arkadaşlarınızın çocukları sizin bebeğinizden önce diş çıkarırsa endişelenmeyin. Diş çıkarmada yaş aralığı oldukça geniş olabilir. Diş çıkarmanın 6 ile 12 ay arasında başlaması muhtemel olsa da ilk diş 3 veya 4 ay kadar erken veya 14 ay kadar geç görünebilir. Hatta bazı bebekler her iki tarafta da bu aralığın biraz dışında olabilir. Diş çıkarma zamanında genetiğin de etkisi olabilir. Elbette, bebeğinizin dişleriyle (veya dişlerinin henüz çıkmamış olmasıyla) ilgili endişeleriniz veya diş bakımıyla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, bebek sağlık uzmanınız veya diş hekiminizle görüşebilirsiniz.

Hangi Dişler Önce Çıkar?

Her bebek farklıdır ancak genellikle bebeğinizin önce iki alt ön dişi, ardından iki üst ön dişi çıkar. Bebek dişlerinin genellikle ne zaman çıktığını aşağıdaki diş çıkarma zaman çizelgemizde daha ayrıntılı olarak ele alıyoruz.

Diş Çıkarma Zaman Çizelgesi

Her dişin ne zaman ve hangi sırayla çıkacağı çocuktan çocuğa değişir ancak diş çıkarma zaman çizelgesi hakkında genel bir fikir şöyledir:

Üst Dişler

  • Orta kesici dişler (ön dişler): 8 ila 12 ay

  • Yanal kesici dişler (ön dişlerin her iki yanındaki dişler): 9 ila 13 ay

  • Köpek dişleri (yanal kesici dişlerin her iki yanındaki keskin, sivri dişler): 16 ila 22 ay

  • Birinci azı dişleri (yiyecekleri öğütmeye yarayan arka dişler): 13 ila 19 ay

  • İkinci azı dişleri (son boşlukları dolduran arka dişler): 25 ila 33 ay

Alt Dişler

  • Orta kesici dişler (ön dişler): 6 ila 10 ay

  • Yanal kesici dişler (ön dişlerin her iki yanındaki dişler): 10 ila 16 ay

  • Köpek dişleri (yanal kesici dişlerin her iki yanındaki keskin, sivri dişler): 17 ila 23 ay

  • Birinci azı dişleri (yiyecekleri öğütmeye yarayan arka dişler): 14 ila 18 ay

  • İkinci azı dişleri (son boşlukları dolduran arka dişler): 23 ila 31 ay

Bebek Dişleri Hakkında İlginç Gerçekler

Diş çıkarma ve o bembeyaz bebek dişleri hakkında daha fazla bilgi edinmek mi istiyorsunuz? İşte küçüğünüzün dişleri hakkında bazı eğlenceli gerçekler:

  • Ortalama olarak, diş çıkarma süreci boyunca her altı ayda bir yaklaşık dört diş çıkar

  • Kızların dişleri erkeklerin dişlerinden biraz daha erken çıkabilir

  • Alt dişler, üstteki aynı tür dişten önce çıkma eğilimindedir

  • Dişler genellikle simetrik çiftler halinde çıkar; yani çenenin sağ tarafındaki diş ile çenenin sol tarafındaki aynı tür diş aşağı yukarı aynı anda çıkar

  • Çocuğunuzun birincil dişleri, birkaç yıl sonra yerini alacak kalıcı dişlerinden daha küçük ve daha beyazdır

  • 4 yaşından itibaren çocuğunuzun yüzü ve çenesi büyümeye ve şekil değiştirmeye başlar ve bebek dişlerinin boyutu bu genişlemeye ayak uyduramayacağı için gülüşünde boşluklar oluşur Bu tamamen normaldir. Ağız, sonrasında çıkacak olan daha büyük yetişkin dişlerine bu şekilde yer açar.

  • Bebeğinizin ikincil dişleri yaklaşık 7 veya 8 yaşında çıkmaya başlayacaktır. Çocuğunuzun tam takım yetişkin dişlerine sahip olması biraz zaman alacağından, ağzında birkaç yıl boyunca hem bebek ve hem de yetişkin dişleri aynı anda yer alacaktır.

Bebeğinizin 20 tane birincil dişi vardır ama çok daha fazla ikincil dişi olacaktır. Ergenlik çağında veya 20’li yaşların başında çocuğunuzun 28 ila 32 yetişkin dişi olacaktır.

Diş gelişimi bir rekabet konusu olarak görülmemelidir. Bebeğinizin dişleri ne zaman hazır olursa o zaman çıkacaktır. Bu yüzden arkadaşlarınızın çocukları sizin çocuğunuzdan önce diş çıkarırsa hiç endişelenmeyin.

Bebeklerin dişleri olmadan da çiğneyebileceklerini ve boğazlarına bir şey takılmaması için her zaman dikkat etmek ve yemek yerken onları daima kontrol altında tutmak gerektiğini unutmayın. Çocuğunuzun tüm dişleri çıkmış olsa dahi belli başlı yiyeceklerin boğaza takılma riski vardır; örneğin miniklere üzüm yedirecekseniz, üzümü mutlaka dörde (boylamasına) bölün.  

Hiç kaygılanmayın. Tam tersine onların gelişimindeki bu heyecan verici dönüm noktasının keyfini çıkarın. Emin olun, bebeğinizin dişleri hazır oldukları anda çıkacaktır.

Pişik ve Diş Çıkarma Arasında Bir Bağlantı Olduğu Doğru Mu?

Uzmanlar, diş çıkarma, pişik ve yumuşak dışkılamanın aynı anda meydana gelebileceğini ancak bu üçünün birbiriyle pek bağlantısı olmadığını söylüyor. İshal, diş çıkarma esnasında beklenen bir yan etki değildir. Eğer bebeğiniz diş çıkarırken ishal olursa, sıvı kaybına dair herhangi bir belirti olup olmadığını dikkatle izleyin ve bebeğinizin ateşi yükselir (38 dereceyi aşar) veya dışkısında kan veya iltihap bulunursa lütfen doktorunuza danışın.

Bir Bakışta Sık Sorulan Sorular

Bebeğinizin diş çıkardığını nasıl anlarsınız?

Bebeğinizin diş çıkardığına dair işaretler arasında şunlar olabilir:

  • Huysuzluk veya çokça ağlama

  • Uyku kesintisi

  • Normalden daha fazla salya akıntısı

  • Nesneleri çiğnemek veya kemirmek

  • Diş çıkan yerlerde hassas, kırmızı diş etleri.

Diş çıkaran bebeği nasıl rahatlatabilirsiniz?

Aşağıdaki yöntemlerle diş çıkaran bebeğinizi rahatlatabilirsiniz:

  • Bebeğinizin çiğnemesi için ona bir diş çıkarma halkası verin

  • Küçüğünüz katı yiyecekler yemeye başladıysa, diş çıkarma bisküvisi gibi çıtır çıtır veya dokulu parmak yiyecekler ya da elma püresi veya yoğurt gibi soğuk yiyecekler verebilirsiniz

  • Temiz parmaklarınızla bebeğinizin diş etlerine masaj yapın

  • Temiz bir bezi buzdolabında soğutun ve çiğnemesi için bebeğinize verin.

3 aylık bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir mi?

Bebeklerin çoğu ilk dişlerini 6 ila 12 aylıkken çıkarsa da bazıları daha erken diş çıkarmaya başlar. Bu nedenle 3 aylık bebeğinizin diş çıkarması mümkün olabilir.

Huysuzluk, aşırı salya akıntısı veya ağrılı, kırmızı diş etleri gibi diş çıkarma belirtilerini kontrol edin. Bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığından emin değilseniz, çocuk sağlık uzmanınızdan özel tavsiye alabilirsiniz.

Bebekler diş çıkarmaya ne kadar erken başlar?

Aralık oldukça geniştir ancak çoğu bebek 6 ile 12 ay arasında diş çıkarmaya başlar. Bebeğinizin bu aralıktan biraz daha erken veya daha geç diş çıkarmaya başlaması mümkündür.

8 haftalık bebekler diş çıkarmaya başlayabilir mi?

Diş çıkarmanın 8. haftada başlaması mümkün olabilir, ancak diş çıkarma genellikle 6 ile 12 ay arasında başlar.

Diş çıkaran bebeklerin diş etleri nasıl görünür?

Diş etleri kırmızı ve şiş görünebilir ve dokunulduğunda hassas olabilir. Nihayetinde, diş eti çizgisinden beliren bir diş de görebilirsiniz.

Bebek dişlerini fırçalamaya ne zaman başlayabilirsiniz?

İlk dişi çıkar çıkmaz bebeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayabilirsiniz. Günde iki kez, dişin tüm yüzeyini nazikçe temizlemek için küçük bir parça diş macunu ile yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.

Çerez Onayı