31 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

31 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Artık 31 haftalık hamile olduğunuza göre, bebeğinizin rahim içindeki gelişiminde neler olduğunu bilmek güzel. Bebeğinizin kemiklerinin çoğu sertleşiyor, ancak kafatasındaki kemikler yumuşak ve esnek kalıyor. Bu da zamanı geldiğinde doğum kanalından geçmesini kolaylaştırıyor. Doğumda bebeğinizin kafatasında bıngıldak adı verilen yumuşak noktalar olacaktır: Biri bebeğiniz doğduktan birkaç ay sonra kapanırken diğeri yaklaşık 18 aylıkken veya sonrasında kapanır. 31 haftalık gebelikte rahimde birkaç gelişme daha oluyor: Bebeğinizin beyni hızla olgunlaşıyor. Sonuç olarak, bebeğiniz kendi vücut ısısını düzenlemeye başlayabilir, yani ısınmak için artık tamamen amniyotik sıvıya bağımlı değildir. Sık idrara çıkan tek kişi siz değilsiniz! Bebeğiniz amniyotik sıvıyı yutuyor ve her gün birkaç bardağını geri bırakıyor. Eğer ikizlere hamileyseniz, miniklerinizin neler yaptığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için haftalık ikiz hamilelik kılavuzumuza göz atın.

İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI

Bebek isimleri - araç ikonu

Bebek isimleri sözlüğü

Cinsiyete göre filtrele:

Kız

Erkek

Üniseks

Temaya göre filtrele:

Mavi

Yeşil

Mor

Kırmızı

31 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

Peki 31 haftalık bebek kilosu nedir? 31. haftada, fetüsünüz bir hindistan cevizi büyüklüğündedir. 31 haftalık bebek görüntüsüne dair fikir edinmek için aşağıdaki illüstrasyona bakın.

31 Haftalık Gebelikte Annenin Vücudu

31 haftalık gebelik kaç aylık olur diye mi merak ediyorsunuz? 31. haftada, 7 veya 8 aylık hamilesiniz (haftaların aylara nasıl bölündüğüne bağlı olarak) ve üçüncü üç aylık dönemdesiniz. Göğüslerinizde hamilelikle ilgili bazı değişiklikler fark ediyor olabilirsiniz. Örneğin, cildinizde kırmızımsı çizgiler görmeye başlayabilirsiniz – merhaba, çatlaklar! Göğüslerinizde veya başka bir yerde çatlakların oluşmasını önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Bu çizgiler doğumdan sonra zamanla kaybolabilir. Cildiniz büyüyen göğüslerinizin üzerine gerildiğinden, kaşındığınızı da fark edebilirsiniz. Nemlendirici sürerek kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Bu semptomu aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alacağız. Göğüsleriniz büyüdükçe, uygun desteği alabilmek için sütyeninizi bir veya iki beden büyütmeniz gerekebilir. Henüz yapmadıysanız, iyi bir mağazada hamile sütyeni deneyip size en uygun bedeni bulabilirsiniz.Hamile sütyenleri genellikle daha geniş askılara, daha fazla kup genişliğine ve ekstra kancaya sahiptir. Böylece sütyeninizi bedeninize göre ayarlayabilirsiniz. Üstelik sütyeninizi bebeğiniz doğduktan sonra da kullanmaya devam edebilirsiniz! Size uykuda ekstra destek sağlayan hamile gece sütyenleri ile hamile spor sütyenlerine de göz atabilirsiniz. Üçüncü üç aylık dönemin sonlarında, göğüslerinizden kolostrum adı verilen yoğun, sarımsı bir sıvı sızabilir. Bu sızıntıyı tüm anne adayları yaşamaz. Eğer siz yaşarsanız, kolostrumu emmesi için sütyeninize gazlı bez veya emzirme pedi koyabilirsiniz. Bebeğiniz doğduğunda, emzirmeyi seçerseniz, kolostrum bebeğinize besleyici protein ve antikorlar sağlar. Anne sütü gelmeye başlamadan birkaç gün önce kolostrum üretilir.

31 Haftalık Gebelik: Belirtiler

31 haftalık hamilelikte, yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • El ağrısı. Karpal tünel sendromu isimli rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Elinizdeki dokuların şişmesi ve sinirlere baskı yapması, ellerinizde karıncalanma veya uyuşma hissine neden olmasıdır. Doğum yaptığınızda ve şişlik indiğinde bu semptomlar da genellikle ortadan kalkar. Şimdilik, bir bilek ateli kullanmak ve gün boyunca ellerinizi dinlendirmek size iyi gelebilir. Rahatsızlığı nasıl hafifleteceğiniz konusunda daha fazla bilgi için sağlık uzmanınıza danışın.

  • Bebeğin hareketlerinden rahatsızlık. Bazen bebeğiniz tarafından tekmelenmek rahatsız edici olabilir. Öte yandan, 31 haftalık gebelikte bebek hareketlerini hissetmek güven vericidir. Doktorunuz bebeğinizin hareketlerini günlük "tekme sayıları" tutarak takip etmenizi önerebilir. Kullanışlı fetal hareket izleyicimizi indirin ve bu süreç hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Yorgunluk hissi. Vücudunuz yeni bir hayat yaratmak için çok çalıştığı için bu dönemde yorgun hissetmeniz normaldir. Geceleri uyumakta zorlanmanız da yorgunluğunuzu artırıyor olabilir. Gün boyunca mümkün olduğunca kestirmeye çalışın. İyi yemek yemek ve egzersiz yapmak da enerjinizi artırabilir. Yorgunluk seviyeniz hakkında endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun.

  • Kaşıntı. Hamileliğin yaklaşık 31. haftasında karında kaşıntı olması olağandır. Göğüsleriniz ve kalçalarınızda da kaşıntı yaşayabilirsiniz. Bol su içerek ve yatıştırıcı bir nemlendirici kullanarak hamilelik dönemi kaşıntılarının rahatsızlığını giderebilirsiniz.

31 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Karnınız büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Uzmanlar, bir veya iki dizinizi bükerek yanınıza yatmanızı öneriyor. Ayrıca dizlerinizin arasına ve karnınızın altına bir yastık yerleştirebilirsiniz. Daha fazla konfor için tam boy hamilelik yastıklarından birini tercih edebilirsiniz. Pampers Ebeveynlerinin belirlediği en iyi hamilelik yastıklarını keşfedin.

  • Karnınız büyürken hamilelik sırasında seksin güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Hamileliğiniz normalse, ayrıca siz ve eşiniz rahat hissediyorsanız üçüncü üç aylık dönemde bile seks yapmak güvenlidir. Rahat bir pozisyon bulmak biraz zaman alsa da size en uygun yöntemi deneyip bulabilirsiniz. Seks konusundaki endişe ve sorularınızla ilgili sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.

  • Bu dönem, emzirmeyi ya da formül mama kullanmayı değerlendirmek için iyi bir zaman olabilir. Seçiminiz hakkında sağlık uzmanınızla veya emzirme danışmanınızla konuşun ve onlara tüm sorularınızı sorun. Emzirmeyi planlıyorsanız, emzirme kurslarına katılabilirsiniz. Uzmanınız göğüs pompası ve şişe gibi ihtiyaç duyacağınız ekipman ve bunları satın alabileceğiniz yerle ilgili sizi bilgilendirebilir. Formüllü mama kullanmayı düşünüyorsanız bebeğiniz için en iyi formülün hangisi olduğu konusunda da tavsiye isteyebilirsiniz. Bu konuda bir karara varmak için hala zamanınız var. Sizin için hangi seçeneğin daha iyi olduğuna bebeğiniz doğduktan sonra da karar verebilirsiniz. Yine de bu konuyu şimdiden düşünmeye başlamaktan zarar gelmez.

  • Eğer ilginizi çekerse doğal bir doğum(başka bir deyişle, çok az tıbbi müdahale ile doğum) için nasıl hazırlanacağınıza dair araştırma yapabilirsiniz. Eğer isterseniz ve sağlık uzmanınız da doğal doğumun sizin için güvenli bir seçenek olduğunu düşünüyorsa, hangi ağrı kesici seçeneklerini denemek istediğinizi ve doğum partneriniz, ebeniz veya doğum koçunuzun sizi bu konuda nasıl daha iyi destekleyebileceğini değerlendirin.

  • Miniğinizin adının ne olacağına hala karar vermediniz mi? Bir isim partisi düzenlemeye ne dersiniz? Arkadaşlarınız ve aileniz bir liste oluşturmanıza ya da en güzel adı seçmenize yardım edebilir.

Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Hamileliğin bu aşamasında ihtiyaç duyabileceğiniz ekstra besinler var mı?

    31 haftalık gebelikte doğum yapanlar var mıdır? Sizin bebeğinizin de erken doğma riski var mı?

  • Tansiyonunuz kabul edilebilir bir aralıkta mı? Tansiyonunuz çok düşük veya çok yüksekse ne yapabilirsiniz?

  • Sağlık hizmeti sağlayıcınızın çalışma saatleri dışındayken bir sorun yaşarsanız kimi arayabilirsiniz?

  • Çalışmayı ne zaman bırakmalısınız? Bu aşamada işinizde yapmanız veya yapmamanız gereken bir şey var mı?

  • Karnınız bu kadar büyükken emniyet kemerini nasıl bağlayabilirsiniz?

  • Kişisel durumunuza ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak bir VBAC (sezaryen doğum sonrası vajinal doğum) sizin için bir seçenek midir?

  • 31 haftalık hamilelikte, hangi belirtileri görmezden gelmemelisiniz? Sağlık uzmanınız bu soruyu cevaplayacak en iyi kişi olsa da hamilelik sırasında göz ardı etmemeniz gereken bazı uyarı ve işaretleri anlattığımız makalemizi de okuyabilirsiniz.

Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Doğum sırasında destek için yanınızda kimin olmasını istediğinize karar verin. Bu kişi doğum sırasında size duygusal ve pratik destek verebilecek tıp alanı dışından bir profesyonel olan bir doğum koşu olabileceği gibi eşiniz, en iyi arkadaşınız veya bir aile üyeniz de olabilir.

  • Doğum iznini işvereninizle daha önce konuşmuş olsanız da planlarınızı yeniden gözden geçirip önemli işlerin son dakikaya kalmaması için iş yükünüzü iş arkadaşlarınızla paylaşmaya başlayın.

  • Hamilelik Kişiliğiniz Nedir? ve Bir Hamilelik Gerçeğini Bir HamilelikKurgusundan Ayırabilir misiniz? gibi soruların yanıtlarını arayarak biraz eğlenin. Daha fazla bilgi edinmek için testlerimizi yapın!

  • Doğum izniniz için düzenlemeniz gereken bir evrak olup olmadığını kontrol edin. Eşiniz babalık izni alacaksa onun da aynı kontrolü yapmasını isteyin.

  • Bu hafta biraz zamanınız varsa, Pampers Ebeveynleri tarafından oylanan en iyi bebek ürünleri listelerine göz atın. En iyi beşik, en iyi araba koltuğu ya da en iyi biberon hangisi diye merak ediyorsanız Pampers Ebeveynlerinden yardım alın.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun:

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

  • Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)

  • Cleveland Clinic

  • Kids Health

  • Mayo Clinic

Çerez Onayı