23 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

23 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Kulaklarındaki gelişme sayesinde bebeğiniz artık sesinizi duyabiliyor. Bebeğinizi, ona her gün kitap okuyarak, şarkı söyleyerek veya onunla konuşarak şımartın. Partneriniz de aynısını yapabilir!

23 haftalık gebelikte, bebeğiniz muhtemelen gözlerini sık sık kapatıyor. Uyku vaktinin yaklaşık yüzde 80'i hızlı göz hareketi veya REM uykusu olarak adlandırılan uykuda geçecek. REM uykusu sırasında bebeğinizin gözleri hareket eder ve beyni çok aktiftir.

Amniyotik kesede bebeğinizi çevreleyen sıvıyı fazla düşünmemiş olabilirsiniz ancak çok önemli bir rol oynar. Bebeğinizin sağlıklı bir yenidoğan olması için mükemmel ortamı yaratır. Sıvı bebeğinizi sıcak tutar ve büyüdükçe onu yastıklar.

Uzmanlar, hamilelik sırasında sadece genel sağlığınıza fayda sağlasın diye değil, aynı zamanda amniyotik sıvıyı oluşturmaya yardımcı olduğu için de bol su içmenizi tavsiye eder.

Eğer 23 haftalık hamileyseniz ve ikizleriniz olacaksa bebeklerinizin neler yaptığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için haftalık ikiz hamilelik kılavuzumuza göz atın!

23 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

23. haftada fetüsünüz patlıcan büyüklüğündedir.

Bebeğinizin rahminizin içinde nasıl geliştiğini anlamak için aşağıdaki illüstrasyona bakın:

23 Haftalık Hamile Annenin Vücudu

23. haftaya ulaştığınızda toplamda yaklaşık 10 ila 15 kilo almış olabilirsiniz. Hamileyken sağlıklı bir şekilde kilo aldığınızdan emin olmak için periyodik olarak sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.

Ayrıca hamilelikte kilo alımıyla ilgili gerçekleri ve tavsiyeleri okuyabilirsiniz.

Sağlık uzmanınız çok fazla kilo aldığınızı veya yeterince kilo almadığınızı belirlerse, her şeyin yolunda gitmesine yardım edecek önerilerde bulunabilir. Örneğin çok fazla kilo alıyorsanız, uzmanınız diyetinizi düzenlemenizi ve daha fazla egzersiz yapmanızı önerebilir.

Hamilelik sırasında sağlıklı bir miktarda kilo almak, doğum yaptıktan sonra bu fazla kiloları yavaş yavaş kaybetmeyi kolaylaştıracaktır. Ek yardım için Gebelikte Kilo Alımı Hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz.

23 haftalık gebelikte bebek hareketlerini muhtemelen hissedebilirsiniz, ancak bazı anne adaylarının biraz daha beklemesi gerekebilir.

Önümüzdeki birkaç ay içinde, sağlık uzmanınız sizden her gün tekme sayarak bebeğinizin hareketlerini izlemenizi isteyebilir. Bunun için, bebeğinizin en aktif olduğu günü seçmeli, bebeğinizin yaptığı 10 hareketi sayarak ne kadar sürdüğüne bakmalısınız.

Bu 10 hareketi hissetmeniz 2 saatten fazla sürerse veya bebeğinizin hareketinde genel bir değişiklik tespit ederseniz, uzmanınızı arayın. Bu indirilebilir fetal hareket izleyicisi, izlemeyi yapmanıza yardımcı olabilir.

23 haftalık gebelik kaç aylık oluyor diye merak ediyorsanız işte cevabınız: Yaklaşık 6 aylık hamilesiniz! Sadece bir ay kaldı ve sonra son düzlük olan üçüncü üç aylık dönemde olacaksınız. Harika gidiyorsunuz!

23 Haftalık Gebelik: Belirtiler

23 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Ağrı ve sızılar. Karnınız büyüdükçe ve kilo aldıkça hem hareket ederken hem de dinlenirken bazı ağrı ve sızılar hissetmeniz normaldir. 23 haftalık gebelikte, kaslarınız ağrıyabilir veya zaman zaman hafif bir baş ağrınız olabilir. Kas ağrılarını hafifletmek için sıcak bir banyo yapabilir, ağrıyan bölgeye masaj yapabilir veya sıcak su torbası uygulayabilirsiniz. Baş ağrısı için ise uzanın ve başınıza buz torbası uygulayın. Şiddetli ağrılar ve geçmeyen baş ağrıları için sağlık uzmanınıza başvurun. Hamile kalmadan önce almış olsanız bile, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almadan önce uzmanınıza danışın.

  • Bacak ağrısı. 23 haftalık gebelikte bu semptomu yaşıyor olabilirsiniz çünkü ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde bacak ağrısı oldukça yaygındır. Baldırlarınıza aşağı doğru uzun hareketlerle masaj yaparak ve ayağınızı yukarıya ve aşağıya doğru esneterek krampın hemen çözülmesini sağlayabilirsiniz.

23 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Diyetinizde ne kadar tuz olduğuna dikkat edin ve tuzlu yiyecekleri daha az tüketin. Uzmanlar günde bir çay kaşığından fazla tuz tüketilmemesini tavsiye ediyor. Bu nedenle işlenmiş et ve konserve çorba gibi yüksek sodyumlu gıdalardan kaçının.

  • Gıda zehirlenmesini önlemek ve belirtilerini erken fark etmek için elinizden geleni yapmanızı öneririz. Çünkü bu tür bir rahatsızlık bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Gıda zehirlenmesinin belirtileri tipik olarak kusma, ishal, ateş, titreme, ağrı ve karın kramplarıdır. Gıda zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız tedavi için hemen sağlık uzmanınıza başvurun. Elbette en iyi strateji, gıda zehirlenmesinden en başından kaçınmaktır. Bunu nasıl yapacağınıza dair bazı ipuçlarımız var: - Çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri ile yumurta yemeyin - Çiğ meyve ve sebzeleri yemeden önce yıkayın - Özellikle yemek hazırladıktan sonra ellerinizi sıcak, sabunlu suyla iyice yıkayın - Yemek yaptıktan sonra mutfak yüzeylerini temizleyin - Buharı çıkana kadar pişmedikçe söğüş, şarküteri ürünleri ve füme veya salamura balık yemeyin - Hamileyken ne yememeniz gerektiğini okuyun. Bu makale sadece gıda zehirlenmesi risklerini araştırmakla kalmıyor, aynı zamanda size başka birçok harika tavsiye de veriyor.

  • Tansiyonunuz çok yüksekse, doktorunuz yüksek tansiyon, ödem (şişme) ve idrarda protein ile belirti gösteren bir gebelik komplikasyonu olan preeklampsiyi takip etmek isteyebilir. Bu durum üçüncü üç aylık dönemde daha yaygın olmasına rağmen, 20 haftadan sonra herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir ve erken fark edilmesi çok önemlidir. Sağlık uzmanınız, kan basıncınızı ve idrarınızın protein seviyesini kontrol ederek preeklampsiyi teşhis edebilir. Nokta görme, kalıcı baş ağrısı, ayaklarınızda ve ellerinizde ani şişme, mide bulantısı hissetme, ani kilo alma veya nefes almada zorluk gibi preeklampsi semptomlarından herhangi birini fark ederseniz derhal sağlık uzmanınızı arayın. Tedavi edilmezse preeklampsi plasentanıza giden kan akışının azalmasına neden olabilir. Ayrıca böbrek, karaciğer, beyin ve gözlerinizi etkileyebilir.

  • Her ihtimale karşı erken doğum belirtilerini öğrenin! Erken doğum, hamileliğin 37. haftasının bitiminden önce doğumun başlaması durumudur. Sağlık uzmanınız, doğuma başladığınızı yeterince erken fark ederse, doğumu erteleyebilir ve bebeğinize büyümesi ve gelişmesi için son derece önemli olan anne karnında kalabileceği fazladan zaman kazandırabilir. Bu nedenle doğum belirtilerine dikkat etmeli ve eğer doğum belirtileri yaşıyorsanız hemen sağlık uzmanınıza söylemelisiniz. İşte erken doğum belirtileri: Sabit bir bel ağrısı; sulu, mukus benzeri veya kanlı vajinal akıntı; pelvisinizde basınç; karın krampları; ishal; düzenli kasılmalar; suyun kırılması.

  • Başka çocuğunuz var mı? Cevabınız evet ise, onlarıküçük erkek veya kız kardeşlerinin gelişine hazırlamaya başlamanın tam zamanı olabilir. Bebeklerin nereden geldiğine dair birçok soruları olabilir, bu yüzden beklenmedik tepkilere hazır olun! Çocuklarınız değişen bedeniniz hakkında sorular sorunca onlara hamile olduğunuzu söylemek en doğrusudur. Bu konuyu açmanın en iyi yolundan emin değilseniz, sağlık uzmanınızdan tavsiye isteyebilirsiniz.

  • Çocuğunuza belirli bir temaya göre isim vermeyi düşünür müsünüz? Belki bir prens veya prenses için uygun bir ad? Ya da en sevdiğiniz çiçekten ilham alan bir isim? Belki de mitolojiden ilham alan, kulağa güçlü gelen bir alternatif? Temalara göre düzenlenmiş bebek ismi listelerine göz atın: - Çiçek isimleri - Kraliyet isimleri - Mitolojik isimler - Kutsal kitaplarda geçen isimler

23 Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Yüksek ses bebeğinizin işitme gelişimini etkiler mi?

  • Kegels egzersizlerini doğru yapıp yapmadığınızı nasıl anlarsınız?

  • Bebeğinize kitap okumanın veya müzik dinletmenin faydaları nelerdir?

  • Hamileliğinizin bu noktasında güvenle taşıyabileceğiniz en ağır kilo nedir? Bir nesneyi kaldırmanın en güvenli yolu nedir?

23 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Bu sefer geçmişe bakmak hoşunuza gidecek. Bu yüzden hala enerjiniz varken bir doğum fotoğrafı çekimi organize edin ve kalıcı anılar yaratın. Profesyonel bir fotoğrafçı tutabilir veya tanıdığınız bir arkadaşınızdan güzel fotoğraflar çekmesini isteyebilirsiniz. Bir çift mini eldiveni veya kalp şekli oluşturduğunuz ellerinizi karnınızın üzerine koyarak poz verebilirsiniz. Fotoğraf çekimini açık havada veya hazırsa bebek odasında yapabilirsiniz. Dilerseniz bireysel çekimler yapabileceğiniz gibi eşiniz veya sevdiklerinizle de kameralara poz verebilirsiniz. Biraz daha ilham almak için testimizi yapın ve annelik fotoğraf çekimi tarzınızı keşfedin.

  • Bu hafta fırsatınız olursa göz ardı etmemeniz gereken hamilelik uyarı işaretleri hakkındaki makalemizi okuyabilir, doğuma hazırlanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

  • Bebeğinizin gelişine ne kadar hazır olduğunuzu mu merak ediyor musunuz? Öğrenmek için bebeğin gelişi testimizi yapın! Endişelenmeyin, sonuç ne olursa olsun tüm hazırlığı olması gerektiği gibi yapmak için hala zamanınız var.

  • Enerjiniz varsa yaratıcı bir şeyler yapmak ister misiniz? Neden hamilelik dönüm noktası kartlarını indirerek hamileliğin her ayını belgelemiyorsunuz? Örneğin, bebeğinizin ilk fotoğraf albümünü oluşturabilir ve dönüm noktası kartlarının çıktısının yanına büyüyen karnınızın fotoğraflarını ekleyebilirsiniz. Böylece gelecek yıllarda bebeğinizle paylaşabileceğiniz güzel bir hatıranız olacak. Siz de kartları yazdırabilir ve hamilelik yolculuğunuzu sosyal medyada sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun.

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

  • Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)

Çerez Onayı