Uyuyamayan Bebekler: Nedenleri ve Çözümleri

P&G’nin lider bebek bezi markası Prima, 17 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle bebeklerin uyku konusuna dikkat çekiyor. Prima Uzman Kurulu üyesi ve uyku danışmanı Pınar Sibirsky, bebeklerdeki uyku sorunlarıyla başa çıkmanın ipuçlarını veriyor.

Türkiye’de 30 yıldır bebeklerin sağlıklı ve mutlu gelişimleri için çalışan Prima, ebeveynleri de yalnız bırakmıyor ve Prima Uzman Kurulu üyelerinin paylaşımlarıyla onların merak ettikleri tüm sorulara yanıt veriyor. Prima, bu kez 17 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle bebeklerdeki uyku sorunlarına dikkat çekiyor.

Yeni doğan bebeklerde bir uyku düzeni oluşturmanın çok mümkün olmadığını söyleyen Prima Uzman Kurulu üyesi ve uyku danışmanı Pınar Sibirsky, “Ancak bebeğiniz 4 aydan büyükse, bir ihtiyacı veya sıkıntısı olmadığı halde gece boyunca defalarca uyanıyor ve kendi kendine uykuya dönemiyorsa, bir uyku sorunu olabilir” diyor.

0-4 ay arası dönemde bebeğin gelişimi açısından uyku konusu büyük önem taşıyor. Bu dönem hayata alışma dönemi olduğu için bebeklerin gün boyu kısa ve düzensiz uyumalarının beklendiğinin altını çizen Sibirsky, bebeklerde uyku sorunu görülmesinin üç temel nedenini ve çözüm yollarını ise şöyle anlatıyor:

Hatalı uyku ilişkilendirmeleri Eğer bebeğinizi emzirerek, sallayarak ya da pışpışlayarak yani bir şekilde destekle uyutuyorsanız bebeğiniz bu destekle uykuyu ilişkilendirmiş demektir. Örneğin sallayarak uyutuyorsanız bebek gece her uyanışında uykuya devam edebilmek için yine sallanmaya ihtiyaç duyar. Aynı şey emerek, kucakta gezerek, hatta yatağında ama pışpışlanarak uyuyan bebekler için de geçerlidir. Hatalı uyku ilişkilendirmeleri, bebeklerde uyku sorunu yaşanmasının en önemli nedenidir. Bebeğinizin gece uyandığında kendi kendine uykuya dönebilmesinin yolu ise öncelikle ona bu gibi destekler olmaksızın kendi kendine uykuya dalmayı öğretmek olacaktır.

Aşırı yorgun veya geç saatlerde yatış

“Daha çok yorulsun daha iyi uyur” veya “Ne kadar geç yatarsa o kadar geç kalkar” gibi düşünceler, ne yazık ki bebeklerin uykusu söz konusu olduğunda tam tersine işler. Kaldırabileceğinden daha uzun saatler uyanık kalan bebeğin vücudu stres hormonu salgılar ve bebek, bu hormonun da etkisiyle hem uykuya çok zor geçer hem de gece boyunca çok sık uyanır. Aşırı yorgun ve geç yatış, bebeklerde uyku sorunu yaşanmasının en önemli ikinci nedenidir. Kaliteli bir uyku için bebeğinizin aşırı yorulmadan ve akşam erken saatlerde (19.00-20.00 civarlarında) uykuya dalması idealdir.

Uyku rutinlerinin olmaması Bebekleri hareketli bir aktiviteden alıp hemen yatağa koymak uykuya dalışlarını zorlaştırır. Daha kolay uykuya dalabilmeleri için hem gündüz hem de gece uykudan önce sırası belli rahatlatıcı aktiviteler yaparak onları uykuya hazırlamak gerekir. Uyku öncesi rutinleri bebeğin yaşına göre değişebilir. Ancak ılık bir banyo, diş fırçalamak, ninni, kitap okumak, pijama giymek ve perde kapatmak uyku öncesi için örnek rutinler olabilir.

Bebeğinizin gelişimi hakkında size özel içeriklerden haberdar olmak için hemen üye olun!

Uyku, yeni bebeğinizin sağlıklı gelişimi için kritik önem taşır. Bebeğinizin uyumasına nasıl yardımcı olacağınız sorusuna cevap kusursuz bir uyku dostu bebek odası yaratmaktan geçiyor! Uyku dostu oda ile ilgili şu ipuçlarına bir göz atın.

Odayı hissedin

İnce giyinmiş bir yetişkin için ideal oda sıcaklığını hedefleyin. Sıcak ve konforlu hissettiğinde bebeğiniz daha kolay uyuyacaktır.

İnce giydirin

Çok fazla katman, bebeğinizi terletip huysuzlanmasına neden olur, bu da uyumasını engeller. Bebeklerin genellikle yetişkinlerden sadece bir daha fazla kıyafete gereksinim duyduğunu unutmayın, bu yüzden atlet üzerine pamuklu bir uyku tulumu çoğu iklim için yeterli olacaktır.

Zemini örtün

Yumuşak halı veya duvardan duvara bir halıfleks, odayı ısıtmaya ve zeminde güzel bir oyun alanı oluşturmaya yardımcı olacaktır. Halılar ayrıca gürültüyü bastırmaya da yardımcı olup daha sessiz bir uyku alanı oluşturulmasını sağlar.

Odayı karanlık tutun

Perde asmak, sabahın ilk ışıklarının içeri sızmasını önleyecektir. Bebeğinizin odasına reosta takmak, sakinleştirici bir atmosfer yaratmanın bir diğer yoludur. Bebeğinizi uykuya hazırlarken ışıkları kısın, uyku vakti geldikçe gittikçe karartın.

Biraz beyaz gürültü ekleyin

Bazı bebekler çamaşır makinesi veya elektrikli süpürge çalışırken daha iyi uyur, bu yüzden şekerleme sırasında veya uyku zamanı sonrasında normal rutininizi koruyabilirsiniz. Düzenli gürültü sakinleştiricidir ve bebeğinizin uyumasına yardımcı olacaktır. Yeni bebeğinizin odasında samimi bir uyku cenneti yaratmak için pahalı süslere veya şık aletlere ihtiyacınız yok. Bebeğinizin verdiği ipuçlarını takip edin, kısa süre içinde rüyaya dalacaktır!

Çerez Onayı