Yenidoğan bebeğinizi anlama

Ebeveynliğe hoş geldiniz! Bebeğiniz düşündüğünüz kadar kırılgan ve yardıma muhtaç değil. Pek çok açıdan yeti sahibi ve size ihtiyacı olan şeyleri haber vererek iyi bir ebeveyn olmanız yolunda yardımcı olacak.

Bebeğinizin ana ihtiyaçları

Bebeğinizin şu andaki birincil ihtiyaçları beslenme, uyuma ve rahatlama. Dünyanın ihtiyaçlarının karşılanabileceği, güvenilir bir yer olduğunu öğreniyor. Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi farklı huylara sahiptir. Bazı bebekler bu aşamada diğerlerinden daha düzenli bir yemek ve uyku programına sahiptir. Bebeğinizin düzenine uyum sağlamak en iyisidir. Hala 24 saatlik bir gün boyunca son derece düzenli olarak beslenmeye ihtiyaç duyar. Ebeveynler de anlaşılacağı üzere çok yorgundur ve kendilerine bir daha zaman ayırıp ayıramayacaklarını merak ederler. Fakat bu yersiz bir korku. Şimdilik bebeğinizin taleplerindeki değişikliklere uyun.

  • Bebeğinize ve kendinize bakarak ve birbirinizi tanımaya çalışarak zaman geçirin.

  • Yenidoğanlar henüz oyun oynamasa da, dünyayı gözleri, kulakları ve bedenleriyle keşfetmekten hoşlanırlar.

  • Bebeğiniz dikkatli olduğunda onunla konuşmak için zaman ayırın. Sesinizi karnınızda geçirdiği zamandan zaten tanımaktadır, bu nedenle annesinin ve babasının seslerini duymak onu rahatlatır.

  • En iyi önünün 20-25 santim ötesi veya kolunuzun yüzünüze olan mesafesi kadar bir uzaklığı görebilir. Kucağınızdayken yüzüne yakından bakın, böylece onu kucakladığınızda, onunla konuştuğunuzda veya ona şarkı söylediğinizde sizi izleyecektir.

Uyumak için yüz yukarı yatırmak, odayı aşırı sarmaktan ve aşırı ısıtmaktan kaçınmak ve yenidoğanın uyuduğu yumuşak yatakları ortadan kaldırmak en iyisidir.

Kendinize, size yardımcı olmayan ziyaretçileri en az oranda tutarak ve ev işleri konusunda endişelenmeyerek yardımcı olabilirsiniz.

3 haftalık

Bebeğiniz üç haftalık olduğunda bir tür uyku ve yeme ritmi veya düzeni oluşturmuş olacaksınız ve kendinizi bebeğinizin ihtiyaçlarını tahmin edebilirken bulup şaşırabilirsiniz.

Bebeğinizin şu anki durumu:

  • Daha canlı – bazen bir saate kadar uyanık kalıyor. Yüzünüzü incelediğini, sizin konuşmanızı izlediğini ve sesinizi duyduğunda sessizleştiğini fark edebilirsiniz.

  • Onunla konuştuğunuzda heyecanını belirtmek için küçük bir ses çıkarabilir. Bu minik sesler konuşmanın başlangıç noktasıdır. Durup onunla biraz sohbet etmeyi ihmal etmeyin.

  • Günün sonunda daha huysuz. İlerleme gibi görünmese de tam anlamıyla öyle! Bebeğinizin sinir sistemi geliştikçe, dünya daha da ilginç bir yer haline gelir ve bebeğiniz tüm bu heyecanın sonunda dinlenmeye ihtiyaç duyabilir.

  • Başını daha iyi kontrol edebiliyor. Eskisi kadar kırılgan görünmese de, onu kucakladığınızda hala oldukça fazla desteğe ihtiyaç duyar.

  • Vücudun üst tarafı daha güçlü. Artık onu göbeğinin üstüne yatırdığınızda başını kaldırabilse de yüz yukarı uyuması gerekmektedir.

  • Elinin yüzünün önünde hareket etmesini izliyor. Ellerini fazla kontrol edemese de göz kontrolü son derece iyi ve etrafındaki objeleri izleyebiliyor.

  • Bir seferinde üç veya dört saat uyuyor. Daha da uzun süre uyursa beslenme saati için onu kaldırmanız gerekir.

2 Aylık

Bebeğiniz hala tahminlerinizde izi yanıltabilse de uyku ve yeme düzeni biraz daha öngörülebilir hale gelmiş olmalı. Çocuğunuz başındaki konaklardan ve yaygın yenidoğan sorunlarından kurtuldukça git gide daha fazla model bir bebeğe benzemeye başlayacaktır. Gülümsemeler, “sohbet” ve sizi gördüğünde heyecanlı kıpırdanmalar ile rolünü oynayacaktır.

Bebeğinizin aynı zamanda şunları yaptığını fark edebilirsiniz:

  • Anne ve babasının yanında yabancılarla olduğundan daha sessiz.

  • Özellikle beslenme saatinden önce ve sonra sizi ve herkesi yoğun bir ilgiyle izliyor.

  • Onu durağan biçimde tuttuğunuz sürece başını biraz daha iyi kontrol edebiliyor.

  • Omuzunuzun üzerinden bakacak şekilde tutulmayı ve koltukaltlarını destekleyerek oturtulmayı seviyor.

  • Göbeğinin üstünde yatarken başını kaldırabiliyor ve kollarını yukarı itiyor. Uyanıkken başını yuvarlak ve omuzlarını güçlü tutmak için göbeğinin üstünde oldukça fazla zaman geçirmesini sağlayın.

  • Gülümsemenize karşılık veriyor

  • Kazara göbeğinin üstünden yüz yukarı gelecek şekilde yuvarlanıyor.

  • Duruşunu düzeltip ellerini daha uzun süre açık tutabiliyor.

  • Ellerini kazara yakalayıp tutuyor ve hissetmeye çalışıyor. Oyuncaklar hayatının bir parçası olmak üzere!

Sızlanma ve ağlama gün içinde artabilir ve bu da stres yaratabilir. Eşinizden veya güvendiğiniz birinden size yardım etmesini isteyin. Bebeğinizi sızlanmadığı zamanlarda bile bir kanguruyla taşımak ağlamasını genellikle azaltır.

Bebeğinizin gözlerini, gerçek renklerinin ne olacağını görmek için takip etmeye başlamanın zamanı geldi. Bebeğiniz iki aylıkken gözle görülür şekilde tombullaşabilir ve hatta iki kat çene ve boğum boğum bacaklara sahip olabilir. Bu sağlıklı, iyi beslenen bir bebeğin işaretidir. İki aylık rutin kontrolünün zamanı da geldi, bu nedenle onu doktorun muayenehanesine götürmeye hazır olun.

Çerez Onayı