Sağlıklı Beslenme-Demir ve Kalsiyumun ne kadarı fazla

Yürümeye başlayan çocuğunuz çoğunlukla yumuşak sofra gıdaları, küçük haşlanmış tavuk parçaları, baharatsız makarna, iyi pişmiş, tuzsuz sebze parçaları vb. yiyecektir. Yeterince B vitaminleri ve demir almasını sağlamak için menüsünde bebek tahılları bulundurun. Arada bir ona farklı dokuları olan yiyecekleri tanıtın, böylece yeni şeyler denemek için istekli olarak büyür.

Günde üç tam öğün

Yürümeye başlayan bir çocuğun yedikleri öğünden öğüne ve günden güne değişir. Çocuğunuz büyüyor ve kilo alıyorsa, yeterince yemediğinden endişelenmeyin. Bu yaşta çocuklar ihtiyaç duyduklarını alma konusunda oldukça iyidir. Aslında düşündüğünüzden daha az yiyeceğe ihtiyaç duyar: günde yaklaşık 900 ila 1000 kalori. Çocuğunuzu bu kalorilerin 300 ila 500'ünü sadece tam yağlı sütten (yaklaşık 500 ila 700 gram) aldığını düşünürseniz, bu o kadar da çok değildir. Günde üç öğün ve üç de atıştırmalıklar verirseniz, yürümeye başlayan çocuğunuz bolca besin alır. Eritilmiş ve soğutulmuş peynirli yarım İngiliz çöreği ya da tuzsuz bir kraker ile biraz muzu deneyin.

Gebelik sırasında ek besinler

Doğum öncesi vitamini alıyor olsanız bile, yediklerinizden de vitamin ve mineral almanız şarttır. Bu özellikle kalsiyum ve demir için geçerlidir

Gebelikte ne kadar kalsiyum alınmalı?

Kalsiyum bebeğinizin kemikleri ve dişleri için hayati önem taşıyan bir malzeme olup aynı zamanda sizin de kemik gücünüzü korur. 19 yaşından genç kadınların günde 1.300 miligram (mg), 19 yaş ve üstü kadınların ise 1.000 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.

Aşağıdakilerin hepsi bir porsiyon (300 mg) kalsiyuma eşdeğerdir. Bunlardan her gün dört porsiyon yemeye çalışın:

1 bardak süt veya yoğurt

  • Yaklaşık 40 gram sert peynir

  • Yaklaşık 40-50 gram çökelek

  • 1,5 bardak pişmiş, taze yeşil sebze

Gebelikte ne kadar demir alınmalı?

Demir kan hücresi oluşumuna yardım eder ve anemiyi önler. Gebeyken günde 27mg demir almalısınız (bu genellikle doğum öncesi vitamininize dahildir).

Çoğu kadın gebelikte ek demir desteğine ihtiyaç duyar, çünkü demiri yalnızca yediklerimizden almak kolay değildir. Aldığınız demir miktarını artırmak için aşağıdakilerden günde en az dört porsiyon yemeyi hedefleyin:

  • Yarım bardak kuru meyve - kayısı, kuru üzüm veya muşmula gibi

  • 1 bardak pişmiş kuru fasulye, bezelye veya mercimek

  • 1 bardak koyu yeşil yapraklı sebze

  • 1 dilim kepekli ekmek veya yaklaşık 30 gram kepekli kahvaltılık gevrek

  • Yaklaşık 50 gram badem veya ceviz

  • Yaklaşık 50 gram kırmızı et

Hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumak için gebeliğiniz süresince göz önüne almanız gereken pek çok unsur olsa da, Prima size sunduğu kapsamlı bilgilerle bu özel dönemi rahat geçirmenizi sağlar.

Üç yaşındaki çocuğunuz yeni yiyecekler denemede geçen yıla göre daha isteklidir. Yeni veya ilginç bir şekilde sunulan yiyecekleri kabul etmeye kesinlikle daha açıktır. Yaratıcılığınızı açığa çıkarın ve yemek vaktini eğlence, aile ve kalıcı gelenekler çevresinde düzenleyin.

Bir aile olarak birlikte yemek

Üç yaşındaki çocuklar yemek masasında yeme ve sosyalleşme hakkında çok şey öğrenir. Araştırmalar aileleri ile günde en az bir öğün yemek yiyen çocukların daha iyi sözcük dağarcıkları ve daha iyi diyetleri olduğunu göstermektedir. Yemek sırasında televizyonu kapatın ve onun yerine birbirinizle konuşun. Yemekleri düzenli zamanlarda, mutfak veya yemek odası masası gibi düzenli bir yerde yiyin.

Sofra adabı

Ona "lütfen," "teşekkür ederim" ve "izin verir misin” demeyi öğretin. Sofrayı hazırlamaya ve sonra da toplamaya yardımcı olmalıdır. Aile yemeklerinin alışkanlıkları ve ritüellerinden hoşlanacaktır.

Kabızlıkla baş etme

Okul öncesi çocuğunuzun dışkısı sertse ve acı veriyorsa ya da bir, iki gün tuvalete çıkmadıysa, hemen diyetini değiştirin. Sorun bir, iki günde düzelmezse, doktorunuza danışın. Bu çok uzun süre devam ederse çocuğunuz tuvaleti kullanmaya isteksiz olabilir.

Bu yol gösterici ilkeler işleri biraz daha kolaylaştıracaktır.

Daha önce yapmadıysanız, çocuğunuza biberondan bıraktırmak için önlem alın. Bu yaşta biberondan içme evde ve okulda uygun beslenme alışkanlıklarını edinmesini zorlaştırabilir.

İyi davranış için bir ödül olarak yiyecekleri kullanmaktan kaçının. Araştırmalar bu davranışın kısa vadede yemede azalmaya ve uzun vadede çatışmalara yol açtığını göstermektedir.

Sert şeker ve sakız gibi nefes borusuna takılabilecek küçük, sert gıdalardan kaçının.

Afiyet olsun!

Bebeğinizin beslenmesinden memnun musunuz?

Bu yaştaki bebekler büyük miktarlarda yemek yemezler, dolayısıyla dengeli bir beslenmenin sağlanması önemli.

Doktorunuzun rutin kontrolleri sırasında, bebeğinizin neler yediğini anlatın. Eğer bebeğinize, protein içeren et ve peynir, karbonhidrat içeren makarna ve pirinç, taze meyve ve sebzelerden yapılmış dengeli öğünler hazırlarsanız, beslenmesi muhtemelen başarılı olur. Bebeğinizin aldığı kilo doktorunuza çocuğunuzun yeterli beslenip beslenmediği konusunda fikir verir. Eğer bebeğinizin yeterince meyve ve sebze yemediğini düşünüyorsanız doktorunuz size vitamin desteği tavsiye edebilir.

Bilginize: Bebeğinize vitamin vermeden önce doktorunuza danışın. Bazı mineral ve vitaminlerden çok miktarda alınması doğru olmayabilir. Ve bebeğinize yetişkin vitaminlerinden vermemeniz gerekir. Bebekler için özel olarak formüle edilmiş vitaminler bulunur. 

Hızlı Öneri: Yerken huysuzlanan bebeğiniz için buz yaptığınız kabın bölmelerinde donduracağınız küçük yemek parçacıkları ilginç olabilir ve bu bölmelerdeki yemek miktarının az oluşu onu rahatlatabilir. Meyve parçacıkları, peynir küpleri, makarna parçaları, mısır gevreği ve pişmiş sebzeler, buzlukta saklayacağınız yemekler için iyi birer fikirdir. Titizlenen bebeklerin önlerine konan büyük yemek tabaklarından hoşlanmayabileceklerini unutmamak gerekir.

Çerez Onayı