Yenidoğan bebeğinizin Göbek Bağının Bakımını nasıl yapılır

Burada bebeğinizin göbek bağının bakımı ve güvenli bir biçimde iyileşmesi, kuruması ve düşmesi için ipuçları bulacaksınız. Aynı zamanda enfeksiyon işaretlerini saptamayı ve doktorunuzu ne zaman aramanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Bir yenidoğan ebeveyni olarak, bebeğinizin göbek kordonu düşene kadar onu nasıl kuru tutacağınız, enfeksiyon belirtilerini nasıl tespit edebileceğiniz ve sağlık uzmanınızı ne zaman arayacağınız da dâhil olmak üzere göbek kordonu bakımı hakkında bilgi almak istiyorsunuzdur. Bunların tümü ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Göbek Kordonu Nedir ve Ne Zaman Düşer?

Göbek kordonu, anne rahmindeki bebeğe besin ve oksijen sağlar. Bebeğiniz doğduktan kısa bir süre sonra göbek kordonuna klips atılır ve kesilir. Göbek kordonu içinde sinir olmadığı için bebeğiniz bunu hissetmeyecektir.

Klips genellikle 24 ila 48 saat boyunca göbek kordonunda tutulur. Göbek kordonundan geriye kalanlar kuruduktan ve kanama kesildikten sonra çıkarılır.

Klips çıkarıldıktan sonra bebeğinizin karnında göbek kordonundan küçücük bir parça kalır. Göbek kordonu kurudukça, büzüştükçe ve sertleştikçe rengi sarıdan kahverengimsi siyaha döner.

Göbek kordonu genellikle bebeğinizin doğumundan sonraki birkaç hafta içinde düşer. Küçüğünüzün göbek kordonu 2 aya kadar düşmediyse bebek sağlık uzmanınızla iletişime geçin.

Bazı durumlarda, enfeksiyon veya bağışıklık sistemi bozukluğu gibi nedenlerle göbek kordonu düşmeyebilir; bu durum, sağlık uzmanınız tarafından incelenmelidir.

Göbek kordonu düştükten sonra altındaki derinin iyileşmesi gerekir. Bazen cilt biraz nemli olabilir ve dışarı biraz sıvı sızabilir. Küçüğünüzün göbek deliğini kuru ve temiz tutmaya devam ettiğinizde kısa sürede tamamen iyileşecektir. Göbek kordonu düştükten sonraki iki hafta içinde iyileşmediyse sağlık uzmanınızla iletişime geçin.

Göbek bağının bakımı için yararlı ipuçları

Bebeğinizin göbek bağını korumak için bu yararlı ipuçlarını izleyin.

  • Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde, göbek bağının dibinde, göbek deliğine en yakında yer alan bölgeye özen gösterin. Birikmiş olabilecek nemli birikintileri temizlemek için nazikçe fakat iyice silin. Pamuklu çubuk bu iş için idealdir. Bebeğinizi incitmekten korkmayın – göbek bağında herhangi bir sinir ucu yoktur.

  • Göbek bağı yarasına hava gelmesine çalışın. Bu yaranın daha hızlı iyileşmesine ve kurumasına yardımcı olacaktır.

  • Bebek bezlerinin yaraya temas etmesini önlemeye çalışın. Bezi göbek bağının tam altında aşağı doğru katlayabilir veya tepesinde bir boşluk bulunan tek kullanımlık bebek bezlerini kullanabilirsiniz.

  • Kabuğun kendi kendine düşmesine izin verin. Geçmişte göbeği alkolle silmek önerilirdi. Yeni verilere göre göbek bağının doğal olarak kurumasına izin vermenin daha çabuk düşmesine izin vereceği bildiriliyor.

  • Bebekler “dışa” veya “içe doğru” göbekler ile doğarlar. Bazı ebeveynler, göbek bağı bölgesini madeni para, yara bandı veya bandajlarla sararak bebeğin doğal göbek şeklini değiştirmeye çalışırlar – bu hem işe yaramayan hem de yara bölgesini tahriş edebilecek bir yöntemdir.

  • Yenidoğanınızın göbek bağı hala düşmemişken, bu bölgeyi suya daldırmak yerine ona çabuk sünger banyoları yaptırmak daha iyidir. Göbek bağı düştükten sonra bebeğinizi bir bebek küvetinde veya lavaboda yıkayabilirsiniz.

Banyo Zamanı ve Göbek Kordonu Bakımı

Göbek kordonu düşene ve bebeğinizin göbek deliği iyileşene kadar, göbek kordonuna su gelmemesi için bebeğinize süngerle banyo yaptırmak en iyisidir. Bebeğinizi her gün süngerle yıkamanız gerekmez; haftada iki veya üç kez genellikle yeterlidir.

Göbek kordonunu nazikçe temizlemek için sünger banyosu yaptırabilirsiniz.

Küçüğünüze sünger banyosu yaptırmak için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri hazırlayın:

  • bir kova ılık su

  • bir bez

  • bebek sabunu

  • ıslak bir pamuklu çubuk

  • birkaç havlu

  • yeni bir bebek bezi

  • giysiler.

Bebeğinizi alt değiştirme masasının üzerindeki alt değiştirme pedi gibi destekli bir yüzeye veya yerde yumuşak bir havlunun üzerine yatırın ve malzemeleri ulaşabileceğiniz bir yere koyun. Sünger banyosu sırasında bebeğinizi asla gözetimsiz bırakmayın; alt değiştirme masası gibi yüksek bir yüzeydeyse, güvenlik kemerini bağlayın ve her zaman bir elinizle bebeğinizi tutun.

Küçüğünüzü bir havluyla sararak vücudunun sadece yıkanan kısımlarının açıkta kalmasını ve üşümemesini sağlayabilirsiniz. Temizlemeye yüzünden başlayın; sabunsuz ıslak bir bez kullanırsanız gözlerine sabun kaçmayacaktır. Ardından suya sabun ekleyin ve vücudunun geri kalanını, özellikle de boyun, kulak ve jenital bölgedeki cilt katlarını nazikçe temizlemeye devam edin.

Göbek kordonu bölgesi için yukarıda belirtilen göbek kordonu bakım ipuçlarını uygulayın. Göbek kordonu bölgesi etrafındaki cildi temizlemek için ıslak bir pamuklu çubuk veya bir bez kullanabilirsiniz. Göbek bağını ıslatmamaya dikkat edin.

Göbek kordonu düştükten sonra bebeğinizi bir bebek küvetinde veya lavaboda yıkayabilirsiniz.

Bebeğinizin Bezini Değiştirme ve Göbek Kordonunu Koruma

Bebek bezinin nasıl değiştirileceğini buradan okuyabilirsiniz, ancak ilk birkaç hafta içinde göbek kordonu bölgesini korumak için daha dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

Göbek kordonu henüz düşmediyse, göbek kordonu oyuntusu olan çocuk bezleri kullanın veya idrarın göbek kordonuna ulaşmasını önlemek ve bezin göbek kordonunu tahriş etmesini önlemek için bezin üst kısmını aşağı katlayın.

Göbek kordonu bölgesi için yukarıda belirtilen göbek kordonu bakım ipuçlarını uygulayın. Göbek kordonu bölgesi etrafındaki cildi temizlemek için ıslak bir pamuklu çubuk veya bir bez kullanabilirsiniz. Göbek bağını ıslatmamaya dikkat edin.

Enfeksiyon Kapmış Göbek Kordonunun Belirtileri

Bebeğinizin göbek kordonunun enfeksiyon kapması pek olası değildir, ancak göbek kordonunda bu enfeksiyon belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz, bebek sağlık uzmanınızla iletişime geçin.

Enfeksiyon kapmış göbek kordonunun belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Göbek kordonu bölgesinden gelen kötü kokulu sarı bir akıntı

  • Göbek kordonu çevresindeki deride kızarıklık

  • Göbek deliği bölgesinde şişlik

  • Göbek kordonuna dokunduğunuzda bebeğinizin ağlaması, bunun hassas veya ağrılı olduğunu gösterir.

Göbek kordonu düştüğünde kabuklu akıntı, kurumuş kan veya biraz kanama görülmesi normaldir. Kanama, yenidoğan bebeğinizin göbek deliğinin enfeksiyon kaptığının bir işareti olmayabilir. Ancak bebeğinizin göbek kordonu bölgesi kanamaya devam ederse, tavsiye almak için çocuk sağlık uzmanınıza danışın.

Küçüğünüzün yumuşak cildinin sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olmak için bebek cilt bakımı hakkında daha fazlasını okuyun.

Göbek Kordonu Rahatsızlıkları

Göbek kordonu veya göbek bölgesi ile ilişkili iki rahatsızlık yaşanabilir. Bebeğinizde aşağıdakilerden birinin olabileceğini düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla görüşün:

  • Göbek granülomu. Göbek kordonu düştükten sonra, kordonun düştüğü yerde biraz büyüyebilecek ve irin akıtabilecek olan kırmızımsı, nemli bir şişkinlik veya nodül fark edebilirsiniz. Bu muhtemelen yaklaşık bir hafta kadar sonra geçer ancak geçmezse bebek sağlık uzmanınız bunu giderebilir.

  • Göbek fıtığı. Bebeğiniz ağlarken göbek deliği dışarı doğru çıkıyorsa, göbek fıtığı ortaya çıkmış olabilir. Bu, karın duvarında, küçük bebeğiniz ağlarken olduğu gibi, basınç olduğunda dokunun dışarı çıkmasına neden olan küçük bir deliktir. Göbek fıtığı genellikle çocuğunuzun 12. ile 18. ayları arasında iyileşir.

Uyarı işaretlerini anlama

  • Baş sarı irin akıtır, kötü bir koku oluşur veya kökündeki bölge kızarır ve şişerse, enfeksiyon kapmış demektir. Bebeğinizin doktorunu haberdar etmeniz tavsiye edilir.

  • Kızarıklık aynı zamanda kuru göbek bağının cildi tahriş etmesi nedeniyle de oluşabilir. Tahrişe neyin sebep olduğunu belirlemek için, kuru göbek bağını kızarık alandan hafifçe uzaklaştırarak kızarıklığın çapını bir kalemle çizin. 30 ila 60 dakika arası bekleyip tekrar kontrol edin. Kızarıklık hala oradaysa ve işaretin dışına taşmışsa, sağlık uzmanınızı ailen bundan haberdar etmelisiniz. Kızarıklık yalnızca kuru göbek bağının cildi tahriş etmesi nedeniyle oluşmuşsa kısa bir süre sonra kaybolacaktır.

  • Zaman zaman göbek deliğinden küçük miktarlarda kanama olabilir. Kan damarlarının birbirinden ayrılması nedeniyle bu normaldir. Kanamayı fark ederseniz önce biraz basınç uygulamayı deneyin. Kanama beş ila yedi dakikalık sürekli basınç sonucunda durmazsa, sağlık uzmanınızı arayın.

  • Göbek kordonu düştükten sonra, kordonun düştüğü yerde biraz büyüyebilecek ve irin akıtabilecek olan kırmızımsı, nemli bir şişkinlik veya nodül fark edebilirsiniz. Buna göbek bağı granülomu adı verilir. Doktorunuz granülomu gümüş nitrat içeren bir ilaç ile tedavi edebilir.

Yukarıdaki ipuçlarını dikkatle takip ederseniz, bebeğinizin göbek kordonu bir kaç hafta içinde kuruyacak ve düşecektir.

SIK SORULAN SORULAR

Göbek kordonunun düşmesi ne kadar sürer?

Göbek kordonu genellikle doğumdan sonra 10 gün ile 3 hafta arasında düşer.

Göbek kordonunun enfeksiyon kaptığını nasıl anlarsınız?

Göbek kordonu enfeksiyonu belirtileri şunları içerir:

  • göbek kordonu bölgesinden gelen kötü kokulu sarı bir akıntı

  • göbek kordonu çevresindeki deride kızarıklık

  • göbek bölgesinde şişlik

  • göbek kordonuna dokunduğunuzda bebeğinizin ağlaması.

Göbek kordonu düştüğünde nasıl görünür?

Göbek kordonu düştükten sonra altındaki derinin iyileşmesi gerekir. Bazen cilt biraz nemli olabilir ve dışarı biraz sıvı sızabilir. Bölgeleri kuru ve temiz tutmaya devam ettiğinizde kısa sürede iyileşecektir. Göbek kordonu düştükten sonraki iki hafta içinde ciltte iyileşme görülmediyse sağlık uzmanınıza başvurun.

Göbek kordonunun daha hızlı düşmesini nasıl sağlayabilirsiniz?

Göbek kordonun hava almasını sağlayın. Kordonu çekmemeli veya koparmamalısınız. Bebeğinizin doğumundan birkaç hafta sonra ve sağlık uzmanınıza başvurmazsanız kendiliğinden düşecektir.

Göbek kordonu düştükten sonra göbek deliğinin iyileşmesi ne kadar sürer?

Göbek kordonu ilk düştüğünde deride biraz kızarıklık olabilir ancak bu kısa sürede, genellikle iki hafta içinde iyileşir. Bu süre içinde iyileşmezse sağlık uzmanınıza danışın.

Çerez Onayı