28 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

28 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

28 haftalık gebelik kaç aylık olur diye merak ediyor olabilirsiniz. 28 haftalık gebelik, son üç aylık döneme girdiğiniz anlamına geliyor. Üçüncü üç aylık döneme hoş geldiniz! 28 haftalık gebelikte, bazı heyecan verici gelişmeler sizi bekliyor. Örneğin, bebeğiniz artık gözlerini açıp kapatabiliyor. Hatta belki kirpikleri bile var! Gözleri açıkken, bebeğiniz artık ışığı karanlıktan ayırabilir. Işıktaki değişikliklere tepki olarak dönebilir veya hareket edebilir. Bebeğinizin beyni hala gelişiyor ancak merkezi sinir sistemi, vücut ısısını kontrol edebilecek kadar gelişmiş durumda. 28 haftalık hamileyken, bebeğinizin ana rahmindeki pozisyonu, başı aşağı bakacak şekilde veya kalçaları, ayakları ya da her ikisi de aşağı bakacak şekilde olabilir, buna ters doğum denir. Gebeliğin 28. haftasında ultrason çektirirseniz, sağlık uzmanınız bir sonraki randevunuzda size bebeğinizin hangi yöne baktığını söyleyebilir. Eğer bebeğiniz şimdiden ters duruyorsa veya başka bir pozisyondaysa endişelenmeyin. Önümüzdeki birkaç hafta içinde, muhtemelen pozisyonunu değiştirecek. Bu dönem, miniğinizin hareketlerini takip etmeye başlamak için iyi bir zaman olabilir. (Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz.) Dinlenirken veya yemekten sonra bebeğinizin daha aktif olduğunu görebilirsiniz. Bu küçük tekmeleri ilk bağlanma deneyimlerinizden biri olarak sayabilirsiniz! Bebeğiniz büyümeye devam ederken önümüzdeki birkaç hafta boyunca sizi nelerin beklediği hakkında daha fazla bilgiyi üçüncü üç aylık hamilelik kılavuzumuzdan alabilirsiniz.

İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI

Bebek isimleri - araç ikonu

Bebek isimleri sözlüğü

Cinsiyete göre filtrele:

Kız

Erkek

Üniseks

Temaya göre filtrele:

Mavi

Yeşil

Mor

Kırmızı

28 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

28. haftada, fetüs bir marul başı büyüklüğündedir. 28 haftalık gebelik bebek kilosu ise hemen hemen 1 kg 100 gramdır. Miniğinizin tepeden tırnağa uzunluğu ise yaklaşık 25 cm’dir. Bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğüne dair fikir edinmek için aşağıdaki illüstrasyona bakın. Oldukça konforlu!

28 Haftalık Gebelikte Annenin Vücudu

Üçüncü üç aylık döneme başlarken, bebeğinizle beraber biraz daha büyüyeceğinizi unutmayın. 28 haftalık gebelikte büyüyen karnınız zaman zaman sizi zorlayabilir ve ileriki günlerde kendinizi daha kolay yorulurken bulabilirsiniz. Vücudunuz, son üç aylık dönemde büyümeye ve gelişmeye devam ederken, bebeğinize bir yuva sağlamak konusunda harika (ve zor) bir işi de başarıyor. Diyetinize dikkat etmeye, her gün sağlıklı, besleyici yemekler yemeye devam edin. Kendinizi yıpranmış hissediyorsanız, iyi yemek yemek, enerji seviyenizi yüksek tutmanıza da yardımcı olur. Sağlık uzmanınız önerirse, doğum öncesi vitaminleri ile kalsiyum ve demir takviyesi alabilirsiniz. Son olarak, orta yoğunlukta ve sağlık uzmanınızın önerdiği şekilde egzersiz yapmaya devam etmeniz, enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olacaktır. 28 haftalık gebelikte kilo alımından endişe ediyorsanız kilonuzun sağlıklı bir oranda artması için sağlık uzmanınıza danışın.

28 Haftalık Gebelik: Belirtiler

28 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Sırt ağrısı. Hazır olun, çünkü bel ağrısını özellikle son üç aylık dönemde, birçok anne adayı yaşar. Doğuma hazırlanmak için pelvisinizdeki eklem ve bağlar gevşemeye başlar, bu da bazen bel ve pelvik ağrıya neden olur. Merdiven çıkarken, arabanıza binerken veya arabadan inerken bu ağrıları fark edebilirsiniz. Vücudunuz büyüdükçe ağırlık merkeziniz ve duruşunuz değişir. Bu durum da genellikle sırt kaslarınızı zorlar. Sırt, pelvik veya kalça ağrısı konusunda endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun. Alçak topuklu, destekleyici ayakkabılar giyin ve ayakta durmaktan mümkün olduğunca uzak durun. Sandalyede otururken arkanıza bir yastık da koyabilirsiniz. Bu semptomların genellikle doğumdan sonra azalacağını düşünerek rahatlayabilirsiniz.

  • Nefes darlığı. Rahminiz genişledikçe organlarınız biraz sıkışmaya başlar. Mideniz ve diyaframınız ciğerlerinize baskı uygulayarak derin nefes almayı zorlaştırabilir. Yine de endişelenmeyin. Siz almıyormuşsunuz gibi hissetseniz bile bebeğiniz bol oksijen alıyor. Kendinizi nefes nefese bulursanız, duruşunuza dikkat edin. Dik durarak ciğerlerinize genişlemeleri için biraz daha alan verebilir ve nefes almanızın daha kolay hale geldiğini görebilirsiniz.

  • Hemoroid. Sürekli büyüyen rahminiz damarlara baskı yapar ve bu da bazen rektal bölgenizde hemoroid adındaki ağrılı veya kaşıntılı varislere yol açabilir. Ayrıca kabızlık çekiyorsanız, bağırsaklarınızdaki baskı hemoroidi kötüleştirebilir. Hemoroidleri uzak tutmak için, bol su için ve diyetinize bol miktarda lif ekleyin. Meyve, sebze, tahıl ve tam tahıllı ekmek gibi yüksek lifli yiyecekleri tercih edin. Hemoroid sorunu yaşadığınızda ılık bir duş alarak rahatsızlığın bir kısmını giderebilirsiniz. Daha fazla tedavi önerisi için sağlık uzmanınıza danışın.

  • Braxton Hicks kasılmaları. Egzersiz kasılmaları olarak da adlandırılan bu kasılmalar, vücudunuzun doğum yapmaya hazırlanma yollarından biridir ve her an yaşanabilir. Ancak, rahim ağzınızı açmaz, bu nedenle doğuma başlamazsınız. Karnınızda hafif veya ağrılı bir sıkışma yaşarsınız. Bu kasılmaların akşamları veya egzersiz ya da seks gibi fiziksel aktivitelerden sonra ortaya çıkması daha olasıdır. Hamileliğiniz ilerledikçe güçlenebilir ve bazen Braxton Hicks kasılması mı yoksa gerçek doğum sancısı mı yaşadığınızı anlamak zorlaşabilir. Yaşadığınız şeyle ilgili herhangi bir endişeniz varsa tavsiye için sağlık uzmanınıza danışın.

  • Sık idrara çıkma. Bu sinir bozucu semptomla hamileliğinizin başlarında karşılaşmış olabilirsiniz ve üçüncü üç aylık dönemde yeniden ortaya çıkabilir. Hamileliğin ilk haftalarındaki idrara çıkma isteği, vücuttaki kanın artmasından ve böbreklerin fazla mesai yapmasından kaynaklanır. Son üç aylık dönemde sık idrara çıkma ise büyüyen bebeğin mesaneye yaptığı baskıdan ortaya çıkar. Bol sıvı tüketmeye devam edin ancak mesane sızıntısı yaşarsanız günlük ped kullanın.

Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Sağlık uzmanınız, 28 haftalık hamile iken “tekme saymaya” başlamanın iyi bir zaman olduğunu söyleyebilir. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Elleriniz karnınızın üzerinde olacak şekilde rahat bir yere oturun. Başladığınız zamanı kontrol edin ve ardından 10 tekme, yuvarlanma veya başka bir hareketi hissedene dek bekleyin. Bu sırada bebeğinizin hıçkırıklarını değil güçlü fetal hareketlerini saydığınızdan emin olun. 28 haftalık hamilelikte, iki saat içinde en az 10 bebek hareketi hissetmiyorsanız, sağlık uzmanınıza başvurun. Çok fazla hareket hissetmiyorsanız, miniğiniz uyuyor olabilir. Yemek sonrası gibi, günün daha aktif olduğu bir zamanını seçebilirsiniz. 28 haftalık gebelik bebek hareketlerini takip etmenize yardımcı olması için fetal hareket izleyicimizi indirin.

  • Kegel egzersizlerinizi yapıyor musunuz? Kegel’e başlamak için asla geç değil! Mesane sızıntısı yaşıyorsanız Kegel egzersizleri ile pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilir ve mesane kontrolünü iyileştirebilirsiniz. Bazı anne adayları doğumdan sonra idrar kaçırdıklarını fark edebilir. Kegel egzersizleri pelvik kasların güçlenip daha erken normale dönmesine yardım eder. Kegel egzersizleri ve faydaları hakkında daha fazlasını okuyun.

  • Bebeğiniz doğduktan sonra kullanmak isteyebileceğiniz doğum kontrolü seçeneklerinizi düşünün ve sağlık uzmanınızla görüşün. Östrojen içeren hormonal doğum kontrol hapları emzirme döneminde kullanıma uygun olmayabilir, bu nedenle uzmanınız size özel tavsiye verebilir.

  • Karnınız büyüdükçe, sağlık uzmanınıza rahat ve güvenli uyku pozisyonları hakkında soru sorabilirsiniz. Ayrıca vücudunuzu doğru yerlerden desteklemeye yardım edecek bir hamilelik yastığı satın alabilirsiniz.

  • Evinizi şimdi veya önümüzdeki haftalarda temizlemek veya düzenlemek için alışılmadık bir dürtü duyuyorsanız, bu, bazı hamile kadınların ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde yaşadığı “yuva yapma” içgüdüsü olabilir. Bunu yaşadığınızda dondurulacak yiyecekleri pişirmek, temizlik yapmak veya bebeğinizin odasını düzenlemek gibi dürtülere teslim olmanızda bir sakınca yok. Yalnızca aşırıya kaçmayın; dinlenmek ve rahatlamaya daima bolca zaman ayırın ve ileriki günler için enerjinizi koruyun.

Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Gestasyonel diyabet riski altında mısınız?

  • Sorularınız veya yanlış alarmlarla sağlık hizmeti sağlayıcınızı rahatsız ettiğinizden endişeleniyorsanız, onu hangi durumda aramanız gerektiğini, hangi durumda rahat olabileceğinizi sormak daha iyi hissetmenize yardım edebilir.

  • Bu dönemde bebeğinizin hareketlerinde azalma olması normal mi? Bebeğinizin daha az hareket etmesine ne sebep oluyor olabilir?

  • Doğum planınıza neleri dahil etmelisiniz? (Eğer bir plan kullanacaksanız.)

  • Hamileliğinizin başlarında size plasenta previa teşhisi konduysa, önümüzdeki hafta ve aylarda nelere dikkat etmelisiniz?

  • Çatlak izlerini önlemek için yapabileceğiniz bir şey var mı?

  • Üçüncü üç aylık dönemdeyken işinizle ilgili yapmanız gereken değişiklik neler? Çalışmayı ne zaman bırakmalısınız? Dilerseniz hamileyken çalışmakla ilgili bazı okumalar yapabilirsiniz.

Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Sağlık hizmeti sağlayıcınızın iletişim bilgileri (mesai saatleri dışındaki telefon numaraları dahil) sizin ve eşinizin elinizin altında olsun. Telefonlarınıza kaydedin ve bir post-it ile buzdolabına yapıştırın.

  • Uzmanınızın yedeğinin kim olduğunu öğrenin ve onun da iletişim bilgilerini alın.

  • Sigorta şirketinize göğüs pompanızı karşılayıp karşılamadıklarını sorun.

  • Henüz yapmadıysanız, bir doğum veya emzirme kursuna kaydolun. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, çevrenizdeki seçenekler hakkında size bilgi verebilir.

  • Bebek eşyalarına göz atarken birçok seçeneğinizin olduğunu fark edeceksiniz. Seçim yapmak zorlayıcı olabilir! İster beşik, ister araba koltuğu ister bebek arabası veya başka bir temel ihtiyaç arıyor olun, en iyi bebek ürünlerini öğrenmek için binlerce Pampers Ebeveynleri ile anket yaptık. Bu hafta boş zamanınız varsa, alışverişten önce Pampers Ebeveynleri tarafından oylanan en iyi bebek ürünleri listelerine göz atın.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun:

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

  • Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)

  • Cleveland Clinic

  • Kids Health

  • Mayo Clinic

Çerez Onayı