Sebze sevmeyen bebekler için yemek önerileri

Bebeğinizin yanında sebze yiyor musunuz? Bebeklerin sebzeden nefret etmelerinin nedeni, bazen ebeveynlerinin onların yanında brokoli ya da karnabahar gibi sebzeleri tüketmemeleri olabiliyor. Bu nedenle yanında sebze tüketmeniz sizi örnek almasını sağlayabilir. 

Çeşitlendirin

Bir sebzenin pişmişini sevmiyor olması onun konservesini, dondurulmuşunu veya salatasını sevmeyeceği anlamına gelmez. Besin değeri açısından bunların birbirinden çok farkı yoktur. Sadece konserve olanlar fazlaca tuz içerir. Ancak bol suda durulamak bu sorunu çözecektir, o nedenle çok dert etmeyin. Önemli olan sebze yedirmektir. Bir diğer önerimiz de şu: Bebeğiniz diyelim ki patates püresini çok seviyor, o zaman ona sevmediği sebzelerin püresini yapıp verin ve şansızını deneyin.

Soslardan faydalanın

Eğer üstüne ketçap döktüğünüzde veya peynir sosuyla kapladığınızda sebze yiyorsa, hiç durmayın devam edin. Bazen brokolinin üzerine konulan azıcık peynir onun için bunu lezzetli bir yemek haline getirebilir. Ona fırında patates yaptığınızda içine sebzeler koymayı deneyin. Çocuklar yemeklerini bir şeylere daldırmayı severler. Yemeğin yanına koyacağınız soslarla hem onun damak zevkine hitap edebilir hem de ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayabilirsiniz. Ancak özellikle çiğ sebzeler konusunda dikkatli olun. 2 yaşından küçük bebeklerde çiğ sebzeler boğulmaya sebep olabilir.

Pizzasını yapın

Çocukların çok sevdiği yemeklerden biridir pizza. Normalde yemediği sebzeleri pizzasının sosuna veya doğrudan kendisine katmayı deneyin. Mantar, dolmalık biber, soğan hatta brokoliyi bile bu şekilde ona sevdirebilirsiniz. Eğer peyniri seviyorsa pizzasında peyniri bol tutun ki sebzelerin tadı ağır basmasın.

Omletine katın

Omleti kapatmadan önce içine ıspanak, mantar, soğan gibi sebzeleri koyun. Peyniri çok koymak yine faydalı olacaktır.

Salataya karıştırın

Çocuklar genellikle lahana salatasını severler. Ona tarifi size özel bir salata hazırlayabilirsiniz. Biraz renk için havuç, besin değerini arttırmak için brokoli ve aklınıza gelen diğer sebzelerle onun aklını çelebilirsiniz.

Spagetti sosundan faydalanın

Spagetti sosları ve konserve domatesler de aslında sebze sayılır. Eğer çocuğunuzun tek yediği sebze domates ise ona sık sık spagetti yapın. Spagetti sosuna biraz havuç rendesi veya kabak katmayı deneyebilirsiniz. Ama tuz ve biberi çok kaçırmayın. Her fırsatını bulduğunuzda spagetti sosunu önüne koyun. Ekmek bandırarak yemek hoşuna gidecek ve ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri bu sostan alacaktır.

Çorbasına karıştırın

Önüne koyduğunuzda havuç veya mısır yemeyen bir çocuk bunları bir çorbanın içinde tüketebilir. Eğer sizin bebeğiniz de bu gruptansa çorbalarına bolca sebze katın.

Sebze suları içirin

Domates suyu ve diğer sebze suları vitamin ve mineral açısından zengindir ve sebze sayılırlar. İçirmeye çalışın.

Bol bol meyve yedirin

Bu besleme ipuçlarının hiçbiri işe yaramıyor ve yeni yürüyen bebeğiniz hala sebze yemiyorsa pes etmeyin! Meyveler de sebzeler gibi A ve C vitaminiyle lifler içerir. Sebze yemeyen bebeklerde normalin iki katı meyve tüketimi ihtiyaç duyduğu besini almasını sağlayacaktır.

Çoğu çocuk yeni gıdalar denemekte isteksizdir, bu nedenle yürümeye başlayan çocuğunuz yüzünü buruşturarak özenle hazırladığınız yemeğini reddetse bile sabırlı olun. 

Eski yöntemler en iyileridir

Araştırmalar yeni bir yiyeceği bir ya da iki gün aralıkla, birkaç kez sunmanın büyük olasılıkla başarı sağlayacağını göstermektedir. 

Nasıl yapmalı?

Yürümeye başlayan çocuğunuza ilk kez yeni bir gıda verdiğinizde, ona bir iki kaşık önerin ya da kendi başına küçük bir miktar denemesine izin verin. Sonra olumsuz yanıt alırsanız o zaman pes edin. Biraz bekleyin ve birkaç gün sonra o yemeği tekrar menüye ekleyin. Çocuğunuza zorla yedirmeye çalışmak o yiyeceğe ve diğer pek çoğuna direnmesine neden olur. Şimdilik “denemek” yeterlidir.

Bunun için tüm çabalara değer. Araştırmalar yeni gıdalar denemedeki istekliliğin ve diyette çeşitli yaşam boyu daha sağlıklı yeme alışkanlıklarına yol açtığını göstermektedir.

Faydalı ipucu:

Çocuklar güvendikleri yetişkinlerin ve tanıdıkları büyük çocukların da bunları yediğini görürse yeni gıdalar denemek için daha istekli olurlar. Bu yüzden kendiniz ıspanağa burun kıvırıyorsanız, yürümeye başlayan çocuğunuza kabul ettirmeyi de beklemeyin. İyi yeme alışkanlıkları bir aile meselesidir, bu yüzden sebze, meyve ve kepekli tahıllara ağırlık verin.

Çerez Onayı