Bebeğinize okumayı sevdirmenin yolları
Okumaya giden yol bebeklikte, çocuklar kelimeleri, masal anlatmanın heyecanını ve hayattaki deneyimlerini kelimeleri kullanarak sevdikleriyle paylaşma mucizesini sevdiği zaman başlar. Aile üyeleri, bu becerileri ve ilgiyi geliştiren faaliyetlerle okuma sevgisini besleyebilir.
İşte okumayı çocuğunuzun hayatının merkezi bir parçası yapmak için bazı ipuçları:
Bebeğinizle konuşun
Dünyayı ve kendinizi anlatmak için yüzünüzü ve sesinizi kullanın. Sessiz ve uyanık olduğu bir zamanı seçin ve konuşmaya başlayın. Doğumdan önce de dinlediği için sesinizin tonunu ve ritmini bilmektedir. Şimdi o sesleri, dünyayla olan etkileşimine bağlamasına yardımcı olun. Bebeğinizin söylediklerini tekrarlayın
O şirin agu seslerini çıkardığında siz de aynı şekilde yanıt verin. Seslerin, tepki sağladığını ve kelimelerin gücü olduğunu öğrenmektedir.
Haber spikeri olun
Gününüzün nasıl geçtiğini, onunla ne yaptığınızı, hatta yanındayken ne okuduğunuzu ona anlatın. Kelimeler ile olaylar arasında bağlantılar kuruyor, bir masalın unsurlarını öğrenmesine yardımcı oluyorsunuz.
Her şeyi etiketleyin
Bebeğinizle ilgilenirken adını söylemeye ve vücut parçalarını, kıyafetlerini ve kullandığı eşyaların ismini saymaya dikkat edin. Her ne kadar bağlantıların kurulması haftalar, hatta aylar sürecek olsa da dilin temellerini okuryazarlığı inşa ediyorsunuz.
Resimli kitaplara birlikte bakın
Bebeğiniz yaklaşık altı aylıkken kitapları, eğlenceli ve heyecanlı şeyler olarak tanıtın. Çocuğunuzun kısa dikkat süresini kabullenin; her bir kısa etkileşim, kitap sevgisini güçlendirmektedir.
Bakın, işaret edin, adını söyleyin
Küçük bebekler ve çocuklar önce sayfaları çevirerek, sonra genel olarak resimlere bakarak, sonra isimleri sayıldıkça resimlere bakarak, sonra ismi sayılan resimlere işaret ederek ve son olarak resimleri kendileri isimlendirerek okuryazarlık hayatlarına başlarlar.
Yanınızda kitap taşıyın
Biraz daha büyük bebekler ve çocuklar için bebek bezi çantanıza ve otomobilinize birkaç masal kitabı koyun. Hayattaki boşlukların kitaplarla doldurulması ve bunların hep el altında bulundurulması, çocuğun kitabı hayatın düzenli bir parçası olarak görmesine yardımcı olur.
Kafiyeleri ve şarkıları öğrenin
Çocuklar, kelimelere ve seslere ilgi duymalarını sağlayan kafiyelerle dil seslerini deneyimlerler. Jestlerle birlikte kafiyeler, eylemleri eylem kelimeleri ile bağdaştırmalarına yardımcı olur. Çocuklara yönelik şiirler de bu bilinci ve dil sevgisini pekiştirir.
Kitap verin
Her türlü olay için her çocuğa kitap hediye edin ve sonra birlikte kitaba göz atın. Evinizde özel, ama erişilebilir bir yerde kütüphane bulundurun.
Uyku zamanı masalları anlatın
Hem kitaptan okunan hem de sizin anlattığınız masalları, bebeklikten itibaren uyku zamanı alışkanlıklarınızın bir parçası haline getirin. Kesinlikle uyku zamanı masalını bir ceza olarak çocuktan esirgemeyin; bu alışkanlık dokunulmaz olmalıdır.
Kitapsız bir gün geçirmemeye çalışın. Kitapları, çocuğunuzun her gününün bir parçası yapın. Bir kitap, şiir veya masal okumadan bir gün geçmesine izin vermeyin.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: