Bebekler ne zaman konuşmaya başlar?
Kelime oyunu
Kelimeleri bir araya getirip cümle kurmak düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Karmaşık kurallara uymak ve yetişkinlerin zaten bildikleri dilbilgisi kurallarını anlamak gerekir. Fakat bebeğiniz için cümle kurmak başlangıçta gerçek bir zorluktur. Bir dakikalığına kendinizi onun yerine koymaya çalışın. Bu yazıdaki herhangi bir cümleye bakın ve bu cümledeki kelimelerin kaç ayrı şekilde dizilebileceklerini düşünün. Şüphesiz dil öğrenirken pek çok denemeler ve hatalar yapılabilir. Fakat enteresandır ki, kimi dilbilgisi hatalarını hiçbir bebek yapmaz, çünkü daha konuşmaya ve cümle kurmaya başlamadan temel dil bilgisi kurallarından bazılarını zaten öğrenirler.
Cümlelerin başlangıcı
Bebeklerin jestlere dayalı konuşmaya ve cümleler halinde konuşmaya dönemleri farklılaşabilir. 2 yaşına erişen kimi bebekler; fiiller, bazı sıfatlar ve zarflarla cümle kurmaya başlayabilirler. Kimileri de bu kelimeleri kullanır, sadece iki-üçünü ancak yan yana getirebilirler. Onlarla 2 yaş zeka oyunları oynayabilirsiniz. Bu aşamadaki zorluk, kelimeler arasında bağlantı kurmaktır. “Bakkala gitmek.” “Güzel elbise.” “Bunu istiyorum, bu güzel.”
Bebeğinizin kurduğu en uzun cümle ya da tamlama hangisi? Büyüdükçe, cümleler de uzamaya başlayacak. Birlikte öyküler okumak, resimli kitaplara bakmak ve fotoğraflar hakkında konuşmak bebeğinizin dil yeteneğini geliştirir. Eğer bebeğiniz sizinle birlikte okumaya başlarsa sakın şaşırmayın, çünkü benzer hikâyeleri hatırlama yeteneği zaten vardır. Ona gündelik hayatında yaşadığı olayları anlattırın, cümlelerindeki boşlukları doldurması ve geçişleri yapması için yardımcı olarak bebeğin dil gelişimini destekleyin. Bu evrede düşünceleri ilişkilendirmek önemlidir. Geçmiş ve gelecek hakkında konuşmaksa bir sonraki aşama olacaktır.
İpucu: Bebeğiniz az sayıda kelime biliyorsa ve yaşının ilerlemesine rağmen henüz konuşmaya başlamadıysa bir profesyonele danışın.
Bebeğinizin ilk kelimesi ne oldu?
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: