Bebek öksürüğü: Neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Bebeklerde Öksürük

Öksürme, ebeveynlerin çocuklarını doktora götürmesine en çok neden olan belirtidir. Çocuk ya da yeni doğan öksürük belirtisi olduğunda çoğunlukla ilaç ya da öksürük şurubu kullanmak yerine basit ev tedavileriyle yönetilebilir. Ancak her öksürük farklıdır. Yeni doğan öksürük bebeklerin kendi özel koşullarına göre farklılık gösterebilir. Yeni doğan bebeklerde öksürük ile çocuklarda öksürük aynı şekilde tedavi edilmeyebilir. Bebeğim öksürüyor? Bebek öksürüğü için ne yapmalı? gibi sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Öksürüğe ne sebep olur?

Boğaz, gırtlak veya akciğerlerdeki sinir uçları bir tahriş hissettiğinde bir refleks, havanın zorla kanallardan dışarı atılmasına neden olur. En yaygın tahriş edici şey sümüktür. Örneğin grip sırasında bol miktarda sümük salgılandığında bu sıvı boğazın arkasında birikir ve öksürüğü tetikler. Öksürük genellikle soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi solunum hastalıklarıyla ilişkilidir, ama aynı zamanda alerjilerden ve yabancı bir madde yutulmasından da kaynaklanabilir. Bununla beraber, bebekler neden öksürür sorusunun tek bir cevabı yoktur. Yeni doğan bebeklerde öksürük de yine farklı nedenlere dayanabilir. Bebeğim öksürüyor, ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız yazımızın devamında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Alerjiler, uzun süre geçmeyen kronik bir öksürük üretebilir. Solunum sistemi bir alerjen tarafından tahriş edildiğinde, mukus boğazın arkasına damlar ve bu da kuru ve durdurulması zor bir öksürüğe neden olabilir. Alerjilerle ilişkili bazı öksürükler de berrak bir mukus getirir. Çocuklarda öksürük tedavisi için sebebin alerji mi yoksa başka bir şey mi olduğunu öğrenmek önemlidir. Alerjik olduğunu teyit ettiyseniz bazı önlemler alabilirsiniz.

Potansiyel alerjenleri evinizden uzaklaştırmak için adımlar atmak, alerji ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu alerjide semptomlar açısından astımla bazı örtüşmeler vardır ancak bu alerjilerin hepsi astım kadar riskli değil. Bebekler neden öksürür emin olmak için en iyi plan, küçük çocuğunuzun doktoru tarafından kontrol edilmesi ve profesyonel bir teşhis alması olacaktır.

Bebeklerde Öksürük

Aşağıdaki tabloda farklı öksürük türlerini ve bunların olası nedenlerini görebilirsiniz. Öksürük özelliklerinin değişebileceğini ve yalnızca çocuğunuzun doktorunun doğru tanı koyabileceğini unutmayın.

 

Kuru

Islak

Havlama gibi

Kuru ve Sarsıntılı

İnatçı

Alerjiler

×

 

 

 

×

Astım

×

 

 

 

×

Bronşiolit

×

 

 

 

×

Boğulma

×

 

 

 

 

Soğuk algınlığı veya üst solunum yolları enfeksiyonu

×

×

 

 

 

Krup

 

 

×

 

 

Grip

×

 

 

×

 

Zatürree

×

×

 

 

×

Sinüzit

×

 

 

 

 

Boğmaca öksürüğü

 

 

 

×


 

Neden tüm öksürükler aynı değildir?

Çoğunlukla enfeksiyonun yeri, öksürüğün nasıl bir ses çıkardığını belirler. Örneğin gırtlakta veya bronşlarda bir tahriş, boğazdaki bir tahrişe kıyasla daha derin ve rahatsız edici öksürüğe neden olur. Çoğu soğuk algınlığında aynı zamanda diğer belirtiler kaybolduktan sonra bile devam edebilen kuru veya balgamlı öksürük görülür. Aşağıdaki tablo öksürük türlerini ayırt etmede size yardımcı olabilir.

Kuru

Balgamlı

Havlama Benzeri

Kesik Kesik Öksürme

Devamlı Öksürme

 

Alerji

x

 

 

 

x

Astım

x

 

 

 

x

Bronşit

x

 

 

 

x

Soğuk algınlığı
ve üst solunum
yolu enfeksiyonları

x

x

 

 

 

Krup sendromu

 

 

x

 

 

Grip

x

 

 

x

 

Pnömoni

x

x

 

 

x

Sinüs
Enfeksiyonları

x

 

 

 

 

Boğmaca

 

 

 

x

x

Bir öksürük ne zaman tıbbi müdahale gerektirir?

Aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuzu arayın:

Bebeğiniz üç aylıktan küçükse, öksürüyorsa, 38 derece veya üstünde ateşi varsa veya düzensiz soluyorsa;

Bebek

3 aylıktan büyükse, 38 derece veya üstünde ateşi varsa ve bu ateş 48 saatten uzun süredir devam ediyorsa;

Öksürük, nefes almasını zorlaştırıyorsa;

Çocuğunuz –dakikada 40 ila 50 solukla– çok hızlı nefes alıyor ve her bir nefeste kaburgaları arasını içe çekiyorsa - öksürmek acı veriyorsa, sürekliyse ve/veya öksürükle birlikte "hırıltı" sesi duyuluyorsa;

Çocuğunuz dudakları maviye dönecek veya kararacak kadar sert öksürüyorsa; öksürük aniden geliyorsa ve ateşle ilişkiliyse;

Öksürük, çocuğunuzun boğazına bir yiyecek veya başka bir nesne takılmasından sonra başlamışsa;

Öksürüğün tedavisi

Peki bebek öksürüğü için ne yapmalı? Öksürüğe ne iyi gelir bebeklerde? Tedavi ilk etapta öksürüğe neyin sebep olduğuna bağlıdır. Çünkü doktorunuzun astım kaynaklı öksürük için önereceği tedavi, viral bir enfeksiyonun neden olduğu öksürük için önereceğinden farklı olacaktır. Bununla birlikte, birçok öksürüğe virüsler neden olur ve tedavisi için antibiyotik önerilmez. Virüsün seyrini sürdürmesine izin verilirse öksürük kendiliğinden iyileşir.

Bebeğinize veya küçük çocuğunuza reçetesiz öksürük veya soğuk algınlığı ilaçları vermeyin. Bunlar ciddi yan etkilere neden olabilir ve bebekler için etkili olup olmadıkları kesin değildir. Doktorunuz özel olarak önermediği sürece bunlardan kaçının.

Soğuk Algınlığı

En yaygın öksürük üreten hastalıklar arasında bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığı yer alır. Soğuk algınlığına, bir kişiden diğerine hapşırma veya öksürük yoluyla ya da kontamine bir yüzey veya elden yayılabilen virüsler neden olur.

Semptomlar yaklaşık 7 ila 10 gün içinde kendi kendine kaybolma eğilimindedir, ancak soğuk algınlığı benzeri semptomların devam etmesi ve zatürree gibi bir hastalığın gelişmesi mümkündür.

Semptomlar kötüleşirse veya çocuğunuz 3 aylıktan küçükse ve öksürük veya soğuk algınlığı geliştirirse, kontrol edilebilmesi için doktorunuzla hemen konuşmak en güvenli yoldur. Yeni doğmuş bir bebekte soğuk algınlığı hızla daha ciddi bir şeye dönüşebilir, bu nedenle semptomların ilk belirtisinde tıbbi yardım almaya değer.

Soğuk algınlığı belirtileri:

Ya ıslak bir öksürük ya da rahatsız edici, kuru bir öksürük

Burun akması

Hapşırma

Ateş

İştah azalması

Boğaz ağrısı

Sinirlilik

Boyunda şişmiş bezeler

Öksüren çocuğunuzu konforlu tutun

Çoğu öksürük kendiliğinden kaybolacaktır ama o zamana kadar çocuğunuzun daha rahat hissetmesi için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Hava yolunu nemli tutmak ve çocuğunuzda sıvı kaybı olmamasını sağlamak için ekstra sıvı tüketmeye teşvik edin.

Özellikle eviniz çok kuruysa bir nemlendirici veya buharlaştırıcı açın.

Sıcak duş akarken çocuğunuzla birlikte kapalı banyoda oturun; bu işlem özellikle uyku öncesi öksürüğü azaltacak ve rahatlatacaktır.

Öksürük Nasıl Önlenir?

Çoğu öksürük viraldir, bu nedenle bebeğinizin öksürmesini önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey virüs bulaşmasını engellemektir. Viral enfeksiyonu önlemek için bazı yollar şunlardır:

  • Kendinizin ve bebeğinizin ellerini düzenli olarak yıkayın ve tüm aile üyelerinin ve bakıcıların da böyle yapmasını sağlayın

  • Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnunuzu kapatın ve bebeğiniz yeterince büyüdüğünde ona da böyle yapmayı öğretin

  • Kullanılmış mendilleri hemen çöp kutusuna atın

  • Bulaşıkları ve mutfak aletlerini makinede veya sıcak sabunlu suda yıkayın

  • Diş fırçaları, mutfak eşyaları, bardaklar veya el bezlerini paylaşmayın

  • Bebeğinize büyürken ellerini yıkamadan göz, burun veya ağızlarına dokunmamayı öğretin

  • Kapı tokmakları, tezgahlar ve oyuncakları dezenfekte edin.

Öksürüğün nedeni viral bir enfeksiyon değilse doktorunuzdan öksürüğü nasıl tedavi edeceğiniz konusunda tavsiye isteyin.

Çocuğunuzun Doktoruyla Ne Zaman İletişime Geçmelisiniz?

Bebeğinizin öksürük veya soğuk algınlığı varsa ve 3 aylıktan küçükse çocuğunuzun doktoruna başvurun. Bebekler ve her yaştaki çocuklarda aşağıdaki belirtileri görürseniz hemen doktorunuzu arayın

  • nefes almakta zorlanıyorsa

  • aniden ortaya çıkan ve 38 Santigrat derece veya daha yüksek ateşi olan bir öksürüğü varsa

  • öksürük nedeniyle yemek yeme veya uyku zorluğu yaşıyorsa

  • özellikle "boğmaca" sesiyle birlikte gelen ağrılı ve inatçı bir öksürüğü varsa

  • bebeğinizin kusmasına veya renginin maviye dönmesine neden olan bir öksürüğü varsa

  • yiyecek veya başka bir nesneyi yuttuktan sonra öksürmeye başlarsa (bazen bu tür öksürük, yuttuktan saatler veya günler sonra başlayabilir).

Çerez Onayı