Bebeklerde Moro Refleksi Nedir?

Moro refleksi, bebeklerin doğuştan sahip olduğu reflekslerden biridir. Doğumdan hemen sonra bebeğinizde bu istemsiz tepkiyi fark edebilirsiniz. Bu makalede, Moro refleksinin tıbbi tanımı ve nedenleri de dahil olmak üzere tüm detaylarını öğrenebilir, Moro refleksine sahip bebeğinizi sakinleştirmek için yapabileceklerinizle ilgili tavsiyeler alabilirsiniz.

Moro Refleksi Nedir?

Moro ya da diğer adıyla “sıçrama” refleksi, yenidoğanlarda ve bebeklerde, eller bükülü haldeyken kolların aniden yana, bacakların ise dışarıya doğru savrulduğu, boynun uzadığı ve hemen peşinden kolların yeniden bir araya getirildiği otomatik ve istemsiz reflekstir. Bu hareket serisinden sonra bebek ağlamaya da başlayabilir. Moro refleksi genellikle aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar:

  • Bebeğinizin başının pozisyonu aniden değişince

  • Bebeğinizin başı geriye düşünce

  • Bebeğiniz yüksek ses gibi ani bir uyarıyla irkilince

  • Ani bir hareket sonucu bebeğinizin vücudunun dengesi bozulunca.

Moro refleksi prematüre bebeklerde ilk birkaç haftada zayıf olabilir.

Bebeğinizin Moro Refleksi Nasıl Sakinleştirilir?

Peki uykuda Moro refleksi nedir? Bazı durumlarda, bebeğiniz Moro refleksi nedeniyle uykudan irkilerek uyanabilir. Bunu önlemek için bebeğinizi yatmadan önce bir battaniye ile kundaklayabilirsiniz Kundaklama adımlarını aşağıdaki kılavuzdan öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizi nasıl kundaklayacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.

Moro Refleksi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Kaybolur?

Moro refleksi, genellikle bebeğinizin ilk birkaç haftasında ortaya çıkar, ilk ay zirveye ulaşır ve 2 aylık olduktan sonra kaybolur. Bu refleks kaybolduğunda bebeğinizin hareketleri daha bilinçli hale gelecektir.

Moro Refleksini Nasıl Test Edilir?

Doktorunuz, doğumdan hemen sonra ve düzenli ziyaretleriniz sırasında bebeğinize Moro refleksi testi yapacaktır. Bebeği yüzü yukarı bakacak şekilde yumuşak bir yüzeye yerleştirip kafasını kaldıracak ve hızla bırakıp bir anlığına geri düşen kafasını tekrar tutacaktır. Bebeğiniz bunun üzerine şaşırmış görünebilir, kollarını uzatabilir ve kısa bir süre ağlayabilir. Bebeğiniz sonunda kollarını içeri çekip rahatlayacaktır. Bebeğin aşırı abartılı veya asimetrik Moro refleksi varsa yani her iki koluyla eşit tepki vermiyorsa doktor muayene edip daha ileri testler isteyebilir.

Bebeklerde Moro Refleksi Ne Zaman Kaybolur?

Bebeklerde Moro refleksi ne kadar sürer ve ne zaman kaybolur? Genellikle bebeğin ilk birkaç haftasında ortaya çıkan ve ilk ayda sıklaşan Moro refleksi, 2 aydan sonra kaybolur. Yenidoğan Moro refleksi kaybolurken bebeğinizin hareketleri daha bilinçli hale gelecektir.

Moro Refleksi Nasıl Anlaşılır?

Sağlık uzmanınız, doğumdan hemen sonra ve düzenli ziyaretleriniz sırasında şu adımları takip ederek bebeğinizde Moro refleksi olup olmadığını test eder: Önce bebeğinizi sırt üstü yerleştirir, sonra başını nazikçe kaldırır, ardından hızla serbest bırakır ve başı geriye düşerken onu eliyle destekler. Bebeğiniz bu hareketten sonra şaşırıp kollarını dışarıya doğru savurabilir ve kısa süreliğine ağlayabilir. Sonrasında kollarını içeriye çekip rahatlar. Eğer bebeğiniz aşırı abartılı veya asimetrik bir Moro refleksi ya da farklı bir tepki gösterirse, örneğin her iki kolla eşit tepki vermiyorsa, doktorunuz bu atipik reaksiyonunun nedenini bulmak için bebeğinizi daha detaylı muayene edebilir veya bazı testler yapılmasını isteyebilir.

Bebeğinizdeki Moro Refleksinin Geçmemesi Ne Anlama Gelir?

Her bebek kendi hızında gelişir; bebeğinizin Moro refleksinin 2 aydan sonra da devam etmesi sorun değildir. Refleks 4 ay sonra hala geçmezse bu gelişimsel bir gecikmenin belirtisi olabileceğinden sağlık uzmanına danışabilirsiniz. Sağlık uzmanı, bebeğinizin durumunu anlamak için farklı test ve değerlendirmeler yapacaktır.

Sonuç Olarak

Moro refleksi, bebeğinizin ilk birkaç haftasından 2 aylık olana kadar süren istemsiz bir "sıçrama" refleksidir. 2 ayın sonunda yok olan Moro refleksi, bazen geceleri uyku sırasında da gerçekleşebilir. Bebeğinizin sıçrayarak uyanmasını önlemek için onu kundaklayabilirsiniz. Bebeğinizin Moro refleksinin 4 aydan sonra da devam etmesi, gelişimindeki gecikmeye işaret edebileceğinden sağlık uzmanınızla görüşün. Her bebek kendi hızında büyüdüğü için bebeğiniz Moro refleksini daha erken veya geç bırakabilir.

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu makalede kullandığımız kaynakların listesini aşağıda bulabilirsiniz. Bu sayfadaki içerik, profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Çerez Onayı