Evde Bebek Maması Nasıl Hazırlanır?

Artık bebeğiniz katı gıdalara hazır olduğuna göre piyasada satılan hazır markalar yerine kendi bebek mamanızı yapmayı düşünebilirsiniz. Evde yapılan bebek mamaları da sağlıklı büyüme için gereken tüm besinleri sunarak marketten alınanlar kadar lezzetli ve besleyici olabilir. Yemek pişirmeyi seviyorsanız mutfaktaki becerilerinizi artırmak için bu harika bir yoldur.

İşte kendi mamanızı yapmak için size birkaç tane daha iyi sebep:

• Ticari markaları satın almaktan daha ekonomik olabilir.

• Tatları ve dokuları bebeğinizin sevdikleri şeylere uyarlayabilirsiniz.

• Bebeğinizi çok çeşitte sağlıklı, taze gıdalarla besleyebilirsiniz. Kelimenin tam anlamıyla tüm meyveler, sebzeler, kırmızı ve beyaz etler ve balıklar lezzetli bebek mamasına dönüştürülebilir.

• Bir kere nasıl yapılacağını öğrendikten sonra kendi bebek mamanızı yapmak son derece hızlı ve kolaydır.

Hiç şüpheniz olmasın evde pişirilmiş veya hazır alınmış, hangi türde yiyecek verirseniz verin bebeğinizin büyüyecek ve serpilecektir.

Hazırlık ve Pişirme

Bebeğinizin yemeğini hazırlamak ve pişirmek için aşağıdaki ipuçlarını takip edin.

Bütçenizin yettiği ölçüde en taze ve en iyi kalitede meyveleri, sebzeleri ve etleri alın.

Yiyecekleri güvenli bir sıcaklıkta saklayın. Buzdolabında saklanması gereken gıdalar 4° derecede veya biraz daha düşük sıcaklıkta saklanmalı, dondurulmuş gıdalar ise 0° derecede saklanmalıdır. 

Çiğ veya pişmiş gıdaları ellemeden önce ellerinizi sıcak, sabunlu suyla güzelce yıkayın ve dikkatle durulayın.

Pişirmeden önce tüm yiyecekleri iyice temizleyip yıkayın. Hazırlarken meyve sebzelerden lekeleri ve çürümüş yerleri temizleyin. Etlerden fazla yağı kesip çıkarın.

Meyveleri ve sebzeleri kesmek için bir kesme tahtası, etleri kesmek için ayrı bir kesme tahtası kullanın. Bu, çapraz bulaşmayı ortadan kaldırır. Püreye dönüştürmeden önce pişirilmesi gerekmeyen meyvelere dikkat edin. Parçalar halinde kestikten sonra bir mutfak robotu ile püre yapın.

Sebzeleri iyice, tercihen buharda iyice pişirin. Buharda pişirme, vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını korur. Ancak aşırı pişirmekten kaçının, bu durum kritik besin maddelerini öldürür.

Etleri orta veya iyi pişmiş şekilde— en az 70° derecede iyice pişirin. Bir pişirme spreyi ile ızgara yapın, fırında pişirin veya sote yapın. Sebzelerden ve etlerden kalan suyu atmayın ve gerekirse bebek maması karışımınızı seyreltmek için kullanın.

Yiyecekleri püre yaparak veya öğüterek istenen doku ve kıvama getirin. Tuz, şeker veya baharat eklemenize gerek yoktur.

Bebeğiniz taze, baharatsız yiyeceklerin tadını sevmeyi öğrenecektir.

Ekipmanlar ve Malzemeler

Temel mutfak pişirme ekipmanları dışında sadece birkaç ekstra parçaya ihtiyacınız olacak:

Etleri, sebzeleri ve meyveleri püre halinde pürüzsüz bir kıvama getirmek için bir mutfak robotu veya blender. Çocuğunuz daha parçalı dokuya sahip gıdalara geçtiğinde bir çatal veya patates ezicisi kullanabilirsiniz.

Sebzeleri pişirirken suyla birlikte tencerenizin içine koymak üzere ucuz bir buharda pişirici. Sebzeler suya temas etmeyeceği için bu, kıymetli besinlerin pişerek ölmesine engel olacaktır.

Bol miktarda bebek maması yapıp daha sonra kullanmak üzere dondurmak isterseniz, aşağıdakilere de ihtiyacınız olacak:

• Buz kalıpları

• Kurabiye tepsileri

• Parafinli kâğıt veya jelatin kağıdı

• Fermuarlı buzdolabı poşetleri

• Dondurucu bandı

• Keçeli kalem

Normal Yiyeceklerden Bebek Maması Yapma

Yemekte normalde ikram ettiğiniz yiyecekleri uyarlama, bebeğinizi daha büyük çocukların ve yetişkinlerin tipik olarak tükettiği tatlara ve gıdalara hazırlamak için iyi bir yoldur.

Aşağıdaki ipuçlarını takip edin yeter:

• Yetişkinlerin yediği yemeğe güçlü baharat veya tuz eklemeden ÖNCE porsiyon ayırıp püre yapın.

• Pişmiş yemeği hemen servis etmeyecekseniz iki güne kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. İki gün sonunda çöpe atın.

• Kızarmış yiyecekler kullanmaktan kaçının. Bunlar, çocuğun beslenmesine çok fazla sağlıksız doymuş yağ ekler.

• Çok sıcak olmadığından emin olmak için parmağınızla pişmiş veya ısıtılmış yiyeceğin ısısını kontrol edin. Özellikle mikrodalgaya sokulan yiyeceklerde görülen ısı ceplerinden kaçınmak için iyice karıştırın.

• Bebeğiniz önüne konan yemeğin hepsini yiyemezse kalanını atın. Kesinlikle yeniden ısıtıp saklamayın (bakteri bulaşmasından kaçınmak için).

Daha Sonra Kullanmak üzere Bebek Maması Yapma

• Yiyecek püreye dönüştürüldükten sonra buz kalıplarına koyun.

• Kalıpları streç film veya parafinli kâğıtla örtün.

• Büyük miktarlarda hazırlıyorsanız buz kalıplarını kurabiye tepsilerine yerleştirin, sonra tepsileri dondurucuya kat kat yerleştirin.

• Yiyecekler donduktan sonra bunları tepsilerden çıkarıp hava geçirmez fermuarlı buzdolabı poşetlerine yerleştirin.

• Keçeli kalem veya dondurucu bandıyla etiketleyip tarih atın. (Buzdolabında saklanan gıdalar iki gün içinde tüketilmelidir, donmuş gıdalar ise iki ila dört ay içinde kullanılmalıdır.)

• Gerektikçe kalıpları çıkarıp buzdolabında veya mikrodalga fırında çözün. (Artıkları atmaktan kaçınmak için küçük bir porsiyonla başlayın; çözmek ve ısıtmak, mikrodalga fırında çok kolay bir iştir.)

• Bebek mamasını mikrodalga fırında çözmüş veya ısıtmışsanız karıştırdıktan sonra, ama servis etmeden önce çok sıcak olmadığından emin olmak için kontrol ettiğinizden emin olun. Ayrıca buzdolabından çıkan yiyeceğin de çok soğuk olmadığını kontrol edin...

Bu kullanışlı ipuçları ve sizin tüm sevginizle bebeğiniz, muhteşem besleyici yemekler yiyecek, siz de paradan tasarruf edeceksiniz!

Evde yapacağınız mama, marketten alınan mamalara lezzetli bir alternatiftir. İşte birkaç ipucu…

Temel unsurlara yatırım yapın

Bir blender veya mutfak robotuna, bir bıçağa ve ekstra porsiyonları dondurmak istiyorsanız bir buz kalıbına ihtiyacınız olacak.

Temiz tutun

Bebeğinizin bağışıklık sistemi hâlâ gelişmektedir, bu yüzden pişirmeden önce meyve ve sebzeleri yıkayıp ovalayın. Bebeğinizin tabağında kalan artıkları atın.

Siz ne yiyorsanız onu pişirin

Balıkla birlikte patates pişiriyorsanız bebeğiniz için fırına ekstra bir patates daha atın. Çocuğunuzun porsiyonlarına baharat eklenmesine gerek yoktur, ayrıca ağzını yakmaması için ılık (ve daha küçük bebekler için püre haline getirilmiş) şekilde servis yapın. Tüm yiyeceklerin bebeğinize uygun olmadığına dikkat edin: Ispanak, pancar, turp, havuç ve karalahana vermek için biraz daha büyümesini bekleyin.

Küçük başlayın

Her seferinde tek bir yiyeceği tanıtın. Başka bir yiyeceği tanıtmadan önce iki ila üç gün beklemek, muhtemel alerjik reaksiyonları izlemenize yardımcı olur.

Çocuğunuzun damak tadına uygun aşağıdaki kanıtlanmış favorileri deneyin:

Elmalar ve armutlar

Soyun, çekirdeklerini çıkarın, sonra fırında veya buharda pişirin. Pürüzsüz hale gelince kadar püre haline dönüştürüp servis edin.

Yeşil muz

Olgun bir muzu ve bir avokadoyu soyun. Pürüzsüz hale gelinceye kadar birlikte püre haline getirin (pişirmeye gerek yok!).

Bebeğiniz katı gıdaları hemen yemiyorsa çok kafaya takmayın: Zaten ilk iki yaşında anne sütü veya bebek maması, onun temel besin kaynağıdır. Şimdilik onu muhteşem yiyecekler dünyasına tanıştırmanın tadını çıkarın.

Çerez Onayı