Uyku alışkanlığı kazanma

Bebeğinizin Gece Boyunca Uyuması İçin İpuçları

İlk olarak, yeni doğan bebeklerin gece boyunca uyuyamayacaklarını bilmek önemlidir, çünkü onlar beslenmeye, bez değişimlerine ve anne veya babaları tarafından sık sık kucaklanmaya ihtiyaç duyarlar. Yine de bebeğinizi yatırdıktan sonra daha uzun kestirmeleri destekleyecek, deneyebileceğiniz bazı stratejiler bulunmaktadır.

Gece ve gündüz ayrımı. Gündüzleri ortamı aydınlık ve aktif, geceleri ise karanlık ve sessiz tutarak bebeğinizin gündüz ve geceyi ayırt etmesine yardımcı olun. Örneğin, bebeğiniz gündüz uyuduğunda, onu evinizin arka plan sesleri olan bir bölümüne yatırırken, geceleri ise beslenmeleri ve bez değiştirmeleri sakin ve sessiz tutun.

Sade bir uyku zamanı rutini oluşturun. Uyku rutinleri, bebeğinizi sakinleştirici etkisi olan herhangi bir etkinlik olabilir; ılık bir banyo, bebek masajı, uyku hikayeleri, ninniler ve uykudan önce emme veya biberon ile beslenme. Kısa zamanda, miniğiniz hazırladığınız rutini beklemeye başlayacak ve bu rutini akşam uykusu ile ilişkilendirecektir. Bu yavaşlama sürecinde, işleri sessiz, sakin ve rahat tutun.

Bebeğinizi uykuya dalmadan önce beşiğine koyun. Bebeğinizin beşiğinde yalnız olması faydalıdır, çünkü böylelikle zaman içerisinde kendisini yatıştırmayı öğrenecektir ve kucakta uykuya dalmaya bağlı kalmayacaktır. Yatma zamanı geldiğinde, bebeğinizi uykulu, yorgun ama henüz uykuya dalmamışken beşiğine, her zaman sırtüstü yattığına dikkat ederek yatırmak yardımcı olabilir. Eğer uyanır ve bebeğinizi karın üstü uyurken bulursanız, nazikçe onu tekrar sırtüstü yatacak şekilde konumlandırın.

Uyku döngü işaretlerini fark edin. Bebeğinizin hafif “hareketliliğini” onun uyanık olması ile karıştırmayın. Bebekler genellikle uykularında hareket ederler, bazen kollarını oynatır veya küçük sesler çıkarırlar. Bu, bebeğinizin, uyanmakta olduğunun değil, farklı uyku döngülerinde olduğunun işareti olabilir. Bu hareketlere hemen cevap vermeye gerek yoktur; ancak, bebeğinizin beslenme veya bez değişimi için uyanıp uyanmadığını anlamak için birkaç dakika bekleyin.

Bebeğinizi kontrol etmeden önce bekleyin. Bebeğiniz gece uyanırsa, onu kontrol etmeden önce, sakinleşmesi için ona kısa bir zaman tanıyın. Eğer sakinleşmediyse, odanın kapısından yumuşakça söylenen birkaç rahatlatıcı kelime veya sevgi dolu bir okşama, yeterli olabilir. Eğer bebeğiniz beslenmeye veya bez değişimine ihtiyaç duyuyorsa, ortamı sakin tutun. Bir gece lambası kullanmayı düşünün, böylece parlak ışıkları açmanız gerekmez ve sonrasında bebeğiniz uykusuna beşiğinde devam edebilir.

Çocuğunuza bir güven nesnesi önerin. Çocuğunuz 12 ayı doldurduğunda, geceleri kendisini sakinleştirebilmesi için ona küçük bir yumuşak oyuncak veya güven battaniyesi vermek genellikle uygundur. Küçüğünüze en iyi güven battaniyesini nasıl seçeceğiniz hakkında okumaya devam edin.

Bebeğinizin Gece Boyunca Uyumamasının Olası Sebepleri

Küçüğünüzün geceleri kalkıp ağlamasının birçok sebebi olabilir. Acıkmış olabilir, beslenmeye ihtiyaç duyuyor olabilir veya rahatsızdır ve bez değişimine ihtiyaç duymaktadır. Sizi özlediği için veya uyandığında ayrılma kaygısı yaşadığı için ağlıyor olabilir.

Gece Beslenmeleri ve Bez Değişimleri

Eğer bebeğiniz bez değişimine veya beslenmeye ihtiyaç duyuyorsa, bunları onu çok rahatsız etmeden yapmaya çalışın. Yukarıda belirtildiği gibi, bir gece lambası kullanın veya ışıkları kısık tutun, fısıldayan bir ton ile konuşun ve bebeğinizi uykuya tekrar döndürebilmek için işleri hızlıca halledin. Bebeğinizi bir sarılma için beşikten almaktan kaçının, çünkü bu gece zamanı ağlamalarını pekiştirebilir.

Emen, Biberon ile Beslenen ve Prematüre Bebekler İçin Bir Not Emen bebekler ne zaman gece boyunca uyur ve bu zamanlamaları biberon ile beslenen veya prematüre bebeklerden farklı mıdır? Emen bebekler gece boyunca uyumaya, mama ile beslenen bebeklere kıyasla biraz daha geç başlama eğilimindedir ve gece beslenmelerine daha uzun bir süre ihtiyaç duyabilirler. Prematüre bebeklerin de gece boyunca uyuma yetisini kazanmaları daha uzun sürebilir, ama onların uyumadan beşiğe yatırılması ve uyku rutinlerinin oluşturulması gibi yukarıda belirtilen stratejiler ile iyi uyku alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizi sütten kesmeye doğru adım adım geçerken (6 ay ve sonrasından başlayarak), uyku zamanı ve gece beslemeleri genelde en son bırakılır. Sütten kesilmeye devam ettikçe, bebeğiniz giderek daha seyrek gece beslenmelerine ihtiyaç duyacaktır.

Gece Ağlamalarını Sakinleştirme

Bebeğiniz daha erken bebeklik dönemindeyken geceleri ağladığında, uzmanlar onun “ağlayarak bırakılması” yerine sakinleştirilmesini öneriyor. Bebeğinizi birkaç dakika sallamak, ona sakinleştirici bir müzik çalmak veya şarkı söylemek gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Bebeğiniz sakinleştiğinde, ancak henüz uykuya dalmadığında onu beşiğine geri koymak daha iyi olacaktır. Bu, bebeğinizin beşikte uyanık olarak yalnız kalmayı deneyimlemesine ve kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenmesine yardımcı olacaktır.

Geceleri Ayrılma Korkusu

6 ve 18 aylar arasında, küçüğünüz ayrılma kaygısı belirtilerini gösterebilir ve bazen bu uyku yoksunluğunu tetikleyebilir. Bebeğiniz gittiğinizi ayırt etmeyi (hemen yan odada olsanız bile) öğrenmeye başlayabilir ve bu da geceleri uyandığında ağlaması ile sonuçlanabilir. Bu durumda, eğer bebeğiniz geceleri ağlayarak kalkarsa, kendini sakinleştirmesi ve geri yatması için ona birkaç dakika tanıyın. Eğer ağlama devam ederse, bebeğinize yumuşak bir dokunuş veya bazı şefkat sözleri ile uykuya geri dönmesine yardımcı olabilirsiniz. Onu kucağınıza alıp, onunla birlikte yürümek veya sizinle birlikte yatağa geri götürme arzunuza dayanmak daha doğru olacaktır. Parmak emme gibi kendi kendini sakinleştirme yöntemlerini desteklemeyi deneyin ama bebeğiniz en az 1 yaşına gelmeden, sevdiği bir battaniye veya birlikte uyuyacağı peluş bir oyuncak gibi küçük eşyaları sunmayın. Uzmanlar, bebeğinizin beşiğine ilk yıl içerisinde konan peluş hayvan veya battaniyelerin ABÖS (Ani Bebek Ölümü Sendromu) riskini arttırabildiği uyarısında bulunmaktadırlar.

Çerez Onayı