Bebeklerde Alerji ve Yaygın Görülen Alerji Belirtileri

Yemek seçen bir çocuğu beslemek, her türlü koşulda zordur. Buna bir de gıda alerjileri veya belirli gıdaları sindirmede sorun yaşaması eklenirse hayat daha da zorlaşır. Gerçek alerji (ciddi bir tıbbi sorun) ile hassasiyet (çoğunlukla sıkıntı verici durum) arasında fark vardır. Aşağıdaki ipuçları, farkı belirlemenize yardımcı olacaktır.

Gıda alerjileri: Belirtiler ve sebepler

Alerjik reaksiyonlar, vücut gıdalardaki proteinlerine karşı antikor üretmeye başladığında tetiklenir. Solunum zorluğu ve hatta bayılıp şok geçirme içeren ciddi bir alerjik reaksiyon, hayatı tehdit eden acil bir durum olabilir. Neyse ki çoğu alerjik reaksiyon daha hafiftir ve belirtileri arasında kurdeşen ve benzeri kırmızı, benekli kızarıklıklar, ishal, kusma, akan burun ve hırıltı yer alır.

Süt

Küçük çocuklarda en yaygın alerjik reaksiyon sebebidir. Her 100 çocuktan yaklaşık iki veya üçü inek sütü alerjisinden etkilenir, bunların yüzde 95'i 4 yaşına geldiğinde bu durumu atlatır.

Kabuklular

Yemişler, kabuklu deniz mahsulü ve yumurta beyazı alerjileri ikinci en yaygın alerjilerdir. Bu gıdalara reaksiyonlar büyük ihtimalle çocuk büyüdükçe kaybolmayacaktır ve ömür boyu sürecek sorunlar olabilir.

Yer fıstığı

Bir diğer sık karşılaşılan alerjik reaksiyon nedenidir. Bunlar aslında kabuklu yemiş değildir. Bezelye gibi tohum baklagildir, bu yüzden yer fıstığına alerjik olan çocuklar badem, ceviz ve diğer gerçek kabuklu yemişlere alerjik değildir. Potansiyel bir yer fıstığı veya kabuklu yemiş alerjisi hakkında emin değilseniz doktorunuza danıştığınızdan emin olun. Unutmayın ki dört yaşın altındaki çocuklara, dişleriyle yeterince öğütemeyeceklerinden bütün halinde kuru yemiş verilmemelidir. Aksi halde parçaları kolayca içlerine çekip boğulabilirler.

Gıda hassasiyeti: Yaygın belirtiler ve sebepler

Belirli gıdalara hassasiyet daha az ciddi ama yine de sıkıntı yaratan bir sorundur.

Laktoz hassasiyeti

Sütte bulunan doğal şekeri sindirmede yaşanan zorluktur. En sık görülen hassasiyet türüdür. Süt içtikten sonra 30 dakika ila iki saat içinde gaz, şişkinlik hissi ve ishal görünür. Laktoz hassasiyeti herhangi bir yaşta başlayabilir, ancak 4 veya 5 yaş üstündeki çocuklarda daha yaygındır. Laktoz, işlenme sırasında parçalara ayrıldığı için yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri genellikle hiçbir soruna yol açmaz. Bazı çocuklar az miktarda süt içebilir, ancak çok içerlerse belirtiler görülebilir.

Glüten hassasiyeti

Buğdayda bulunan bir proteini sindirememe durumudur. Genetik bir bağışıklık sorunu olduğu düşünülen bu hassasiyet, çok sayıda besinin emilimine müdahale edebilir ve yetersiz büyümeye, kilo kaybına, ishale ya da kabızlık ve duyarlılığa yol açabilir. Glüten hassasiyeti kahvaltılık gevrek veya ekmek gibi buğdaylı ürünleri çocuğunuzun beslenmesine katmanızdan kısa süre sonra görülebilir.

Sizin yapabilecekleriniz

• Çocuğunuzda bir alerji veya hassasiyet olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışın. Gıda alerjileri yanıltıcı olabilir. Çocuğunuzun ciddi alerjileri olduğu ortaya çıkarsa işlenmiş gıdaların içerikleri hakkında tam bilgi sahibi olmanız gerekir.

• Unutmayın…

• Şerbet ve margarin kazein adı verilen süt proteini içerir ve çocuğunuzun etiketinde kalsiyum kazeinat veya kazein yazan gıdalardan uzak durması önerilir. 

• Glüten vanilya özü, hidrolize bitkisel protein (genellikle soya sosunda bulunur) ve ketçapta gizli olabilir.

• Laktoz hassasiyeti olan çocuklar laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketebilir veya eksik kalan enzimleri tamamlamak için çiğnenebilir laktaz tabletleri alabilir.

• Çok sayıda süt ürününe karşı hassasiyeti varsa çocuğunuzun başka şekillerde yeterince kalsiyum aldığından emin olun. Örneğin kalsiyum takviyeli portakal suyu bir miktar sütün yerini alabilir.

Profesyonel tavsiye alın

Çocuğunuzun, gereken kısıtlamalara uyarken tam dengeli bir şekilde beslenmesini sağlamak için bir çocuk beslenme uzmanına danışmanız gerekebilir.

Çocuğunuzu besleyen bakıcılar, anaokulu öğretmenleri ve arkadaşlar ile diğer aile üyeleri sadece çocuğunuzun alerjilerini değil, bir reaksiyon meydana gelmesi durumunda ne yapacaklarını da bilmesi gerekir.

Çerez Onayı