Bebeğinizin televizyon izleme zamanını sınırlamak

Birçok ebeveyn gibi, muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını bilgisayarınız, akıllı telefonunuz veya tabletiniz gibi bir ekrana bakarak geçiriyorsunuz. Çocuğunuzun da bunu yapmak istemesi normaldir. Çocuğunuzun ekran başında geçirilen süreden keyif almasına hangi yaşta izin vermenin, ne kadar zaman geçirmenin uygun olduğunu ve ekran başında geçirilen sürede güvende olduğundan emin olmak için onu nasıl denetleyebileceğinizi öğrenin.

Yaş Grubuna Göre Çocuklar için Ekran Başında Geçirilen Süre Önerileri

Amerikan Pediatri Akademisi'nin aşağıdaki önerileri, çocuğunuzu, televizyon, tabletler, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar dahil olmak üzere ekran başında geçirilen süre konusunda nasıl yönlendirebileceğiniz konusunda yardımcı olabilir. Herhangi bir sorunuz varsa, kişiselleştirilmiş tavsiyeler için çocuğunuzun sağlık uzmanına danışmaktan çekinmeyin.

18 Aydan Küçük

Ekran başında geçirilen süre hiç veya çok az olsun (ailenizle video görüşmesi yapma gibi istisnalar hariç)

18 ila 24 ay

Ekran başında geçirilen süreyi sadece siz veya başka bir yetişkinin, çocuğunuzla birlikte bir şey izleyebileceği durumlarla sınırlayın

Yüksek kaliteli eğitim programları veya içerikleri tercih edin

Dijital medya yayınlarını görüntülerken, çocuğunuzla programdaki olaylar hakkında konuşun. Bu etkileşim, yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun ekranda gördüğü şeyler hakkında bir şeyler öğrenmesine ve bunun çevresindeki dünya ile nasıl ilişkili olduğunu anlamasına yardımcı olabilir.

Çocuğunuzu etrafındaki fiziksel dünyayı keşfetmeye teşvik edin ve diğer kişilerle oynayarak etkileşime girmesini sağlayın; en iyi öğrenme deneyimini sağlayan şey budur. Bu, denetim altında yapılan kapalı alan etkinliklerini ve açık hava oyunlarını içerebilir.

24 Ay - 5 Yaş Arası

Ekran başında geçirilen süreyi günde bir saatten az olacak şekilde sınırlayın

Sosyal etkileşimi teşvik eden, eğitici, şiddet içermeyen yüksek kaliteli programları tercih edin; bu, sosyal, dil ve okuma becerilerini geliştirmeye yardımcı olur

Çocuğunuzla TV izleyin veya bir video oyunu oynayın

Bu yaşta çocuklar, aile üyeleriyle canlı video görüşmeleri yaparak, yetişkinlerle konuşmaları dinleyerek veya katılarak daha fazla kelime anlayabilir ve hatta öğrenebilirler

Çocuğunuz için sağlıklı bir beden ve zihin teşvik eden, okuma, konuşma, öğrenme ve oyun gibi ekran dışında gerçekleştirilen diğer etkinlikleri teşvik edin.

Uzmanlar Çocuğunuz için Ekran Başında Geçirilen Sürenin Azaltılmasını Neden Öneriyor

Çocuk sağlığı uzmanlarına göre, ekranda medya ile geçirilen süreyi sınırlamak, ve beyinleri gelişimin kritik bir aşamasında olan bebekler ve küçük çocuklar için en iyi seçimdir. Ekran medyasına TV, bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi cihazlar dahil olabilir.

Doğru öğrenme ve gelişim için 2 yaş altındaki çocukların, fiziksel dünyayı kendileri keşfetmeleri ve ebeveynleri ve bakıcıları ile sosyal etkileşimde bulunmaları gerekmektedir. Bu nedenle, ekran başında geçirilen süreyi sınırlamak çok önemlidir.

Çocuğunuz 2 yaşına geldikten sonra, özellikle kaliteli, eğitim içerikli programları, ekranda neler olduğunu ve bunun gerçek dünya ile nasıl ilişkili olduğunu açıklayabilen bir yetişkin eşliğinde izleyerek ekran başında geçirilen süreden az miktarda süreden faydalanabilir.

Eğer belirli bir programın, kanalın, oyunun veya uygulamanın kalitesi konusunda şüpheleriniz varsa, çocuğunuzun size rehberlik edebilecek olan sağlık uzmanına danışın.

Kimi televizyon programları olumlu anlamda eğitici olabilir, ancak birçoğu arzu etmediğiniz davranış kalıplarıyla doludur.

Küçük kopyacı kediler

Biraz büyüdüklerinde bebekler etraflarındaki her şeyi görmeye ve gördükleri her şeyi oyunlarında kopyalamaya başlarlar. Bu nedenle diğer erişkinlerle telefonda konuşurken söylediklerinize dikkat etmeniz gerekir, bebeğin gelişimini destekleyen oyunlar öğretmeniz ya da bebeğinizin riskli alışkanlıklar geliştirmesini istemiyorsanız, onunla birlikte sokağa çıktığınızda karşıdan karşıya kurallara uygun olarak geçtiğinizden emin olun. Yaptığınız her tehlikeli hareket bebeğinizin hayatında bir karşılık bulacaktır. Siz hayatının bu noktasında onun için öncelikli rol modelisiniz, en iyiyi öğrenmesi için sizin de en iyi olmanız gerekir. Bu bebeğinizin toplumdaki rolünü oluşturması için önemlidir.

Bir eşek ne görürse onu yapar

Bu yaşta bebekler yaptığınız her şeyi taklit ederler. Bu nedenle kötü alışkanlıklarınız ve tehlikeli hareketleriniz doğrudan doğruya bebeğinizin davranışlarına yansıyacaktır. Dolayısıyla hareketlerinize özen göstermelisiniz. Tabii bebeğinizin ekranda gördükleri konusunda da seçici olmalısınız. Televizyonda ya da bir filmde gördüğü her şeyi taklit etmeye çalışacaktır küçük çocuğunuz. Çizgi film de olsa, onun izleyeceği her şeyi önceden görmüş olun. Çocuk programlarına mutlaka göz atın. Bebeğinize yalnızca uygun olanları izletin. Ayrıca televizyon izleme zamanını sınırlayın, günde iki saatten fazla televizyon seyretmek hiç de iyi bir fikir sayılmaz.

Hızlı ipucu

Televizyona alternatif olarak, bebeğinizle bir kukla tiyatrosu oluşturun. Kuklalar bu yaşta çocuklar için son derece cazip bir seçenektir, kendi ortaya koydukları oyunu oynamaktan zevk alır, özgün yaratıklar üretirler. Ancak gene de birazcık korkacaklardır, dolayısıyla gözünüz kulağınız onların davranışlarında ve tepkilerinde olsun.

Ekranlar Çocuğunuzun Gelişimini Nasıl Etkiler

Ekran başında fazla süre geçirmenin çocukların gelişimi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerden bazıları şunlardır:

Gelişimsel gecikmeler

Bebeklik ve okul öncesi dönemde fazla televizyona maruz kalan çocukların dil ve sosyal becerilerinde gecikmeler olabilir. Bu, ebeveynleri veya diğer aile üyeleriyle etkileşimde bulunmakla daha az zaman geçirmenin bir sonucu olabilir.

Davranış bozuklukları

Şiddet içeren dijital içerik veya oyunlar, çocuğunuz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir, korku veya akıl karışıklığı yaratabilir. Çocuğunuz ekranda gördüklerini taklit etmeye dahi kalkabilir.

Uykunun kesilmesi

Ekran başında geçirilen süre, özellikle yatma saatinden önceki bir saat içinde gerçekleştiğinde, bebeklerin ve küçük çocukların aşırı uyarılmasına ve yeterince kaliteli uyumalarının engellenmesine neden olabilir. Dahası, televizyon veya herhangi bir ekrana sahip bir cihazın yatak odasında bulunması, çocuğunuzun daha az uyumasına veya daha geç uyumasına neden olabilir. Aşırı uyarılma, çocuğunuzun büyümek için ihtiyacı olan uykunun kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Obezite

Okul öncesi yıllarda ekran başında fazla zaman geçiren çocuklar, obez veya aşırı kilolu olma riski altındadır. Örneğin, fazla televizyon izlemek, içeride veya dışarıda fiziksel olarak aktif olunan zamanı azaltabilir. Televizyon izlerken gıda içerikli reklamlara maruz kalmak veya atıştırmak da buna katkıda bulunan faktörler arasında olabilir.

Ekran Başında Geçirilen Süreyi Sınırlamak için 8 İpucu

İşte daha büyük yaştaki çocuğunuzun - televizyon, bilgisayar, tablet veya akıllı telefon dahil - ekran başında geçirdiği süreyi sınırlamanın ve ailenizin dijital medya ve ekran başında geçirilen sürenin sağlıklı olmasını teşvik etmenin yolları:

Ekran başında birlikte, kaliteli zaman geçirin

Çocuğunuzla bir oyun oynayın veya eğitici bir TV programı veya film izleyin. Empati veya hoşgörü gibi iyi değerleri öğreten veya iyi kişiler arası becerileri modelleyen bir program seçin. Bu fırsatı onunla etkileşime geçmek ve oyunda veya videoda neler olduğunu tartışmak için kullanın. Çocuğunuzun yaşına veya gelişim aşamasına uygun olmayan içerik ve programlardan kaçının.

İzlenmediği zamanlarda TV’yi kapatın

Televizyonun, özellikle de kimse izlemiyorsa arka planda açık kalmaması daha iyidir. Bu, oyun zamanına ve ebeveyn-çocuk arasındaki bağ kurma anlarına engel olabilir ve ayrıca çocuğunuzun dil ve sosyal-duygusal gelişimini de etkileyebilir.

Ekran başında geçirilmeyen zamanlar planlayın

Yemek zamanlarında ve çocuğunuzun oyun zamanlarında ekranları uzakta tutun. İyi davranışı modellemek için bu kural yetişkinlere de uygulanmalıdır - bu nedenle, yemek zamanı, oyun zamanı ve hikaye zamanı sırasında akıllı telefonunuzu bir kenara koyun.

Yatmadan önce ekran başında zaman geçirmeyi yasaklayın

Çocuğunuzun uyku vaktinden en az bir saat önce ekrana maruz kalmadığından emin olmalısınız. Aynı zamanda çocuğunuzun yatak odasından ekranları uzak tutun.

Medyadan sakinleştirme mekanizması olarak faydalanmaktan kaçının

Doktor ziyaretleri veya uçak yolculukları sırasında olduğu gibi ara sıra, çocuğunuzu sakin tutmak amacıyla medyadan faydalanabilirsiniz. Ancak bunu düzenli olarak yapmak iyi bir fikir değildir; çocuğunuzun duygularını yönetmek veya sıkıntı veya üzüntü gibi duygularıyla başa çıkmak için ekrana bel bağlama konusunda sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Diğer aktiviteleri teşvik edin

Yapılandırılmamış oyun ve insan etkileşimi, çocuğunuzun gelişiminin önemli bir parçasıdır. Bunlar, çocuğunuzun yaratıcı düşünme, problem çözme ve akıl yürütme ve motor becerilerini geliştirmesi için olan fırsatlardır. Bu aktif zaman, pasif medya tüketimine kıyasla çocuğun genel gelişimi için daha iyidir; bu nedenle bu tür etkinlikleri teşvik edin ve ekran başında geçirilen süreye kıyasla onlara öncelik verin.

Bir aile medya planı oluşturun

Tüm aileniz için bir medya kullanım planı oluşturmak iyi bir fikir olabilir - özellikle de birden fazla çocuğunuz varsa. İşte ailenizdeki her birey için yaşlarına uygun olan bir aile medya planı oluşturmanıza yardımcı olabilecek iki araç:

Diğer ebeveynlerle iş birliği yapın

Mahallenizde, çocuğunuzun kreşinde veya okulunda veya kendinizi en rahat hissettiğiniz herhangi bir yerde, “ekransız bir hafta” veya “medya diyeti” gibi girişimler başlatabilirsiniz. Sizinle benzer düşüncelere sahip diğer ebeveynlerle bir araya gelin ve çocuklarınızın hayatlarında fark yaratmaya çalışın. Dahili bir destek grubu, belirlediğiniz kurallara veya sınırlara uymayı daha kolay hale getirebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

2 ila 5 yaşları arasındaki çocuklar için ekran başında geçirilen süreyi gözetiminiz altında olmak üzere günde en fazla 1 saate ile sınırlayın. 18 aylık ile 2 yaşları arasındaki çocukların ekran başında geçirdiği süre ise çok sınırlı ve sadece bir yetişkin eşliğinde olmalıdır. 18 aylıktan küçük çocukların ekran başında zaman geçirmemesi gerekmektedir.

Çerez Onayı