Doğumdan Sonra İyileşme

Bebeğinizin doğumunu takiben, vücudunuzun bir iyileşme sürecinden geçmesi tamamen normaldir. Bunun ne kadar süreceği genel sağlık durumunuza bağlı olsa da vücudunuzun gebelik öncesi durumuna tamamen dönmesi yaklaşık bir yıl sürebilir.

Artçı sancılar ve Involüsyon

Bebek doğduktan kısa bir süre sonra plasenta dışarı atılır ve rahim, rahim duvarındaki açık kan damarlarını mühürlemek üzere sıkı bir şekilde kasılır. Plasentanın bulunduğu alan iyileşmesi gereken açık bir yaradan farksızdır. Bazen ''artçı sancılar'' adı da verilen rahim kasılmaları, ilk bir kaç gün boyunca güçlü kramplar halinde gelebilir. Göğüs ucu stimülasyonunun rahim kasılmalarını artırması nedeniyle bu sancıları emzirirken de yaşayabilirsiniz. Bunlar acı verici olsa da, sizin daha hızlı iyileşmenize yardım ettiklerini ve geçeceklerini düşünerek rahatlayabilirsiniz. Bu sancılar fazla rahatsızlık vericiyse, ağrı kesici ilaçların yardımı dokunabilir.

Rahim kasılmaları veya doğum sonrası kasılmalar, rahminizin eski boyutuna dönme yolunda normal bir süreçtir. Hemşireniz siz hastanedeyken bu süreci kontrol altında tutacaktır ve rahminizin kasılması için o bölgeye masaj yapabilir.

Akıntı

Plasenta bölgesinin iyileşmesi yaklaşık 10 gün alır. Bu dönemde, lokiya adı verilen kanlı bir vajinal akıntı fark edeceksiniz. Doğumdan bir iki gün sonrasına dek çok yoğun bir adet kanaması gibi parlak kırmızı renkte olacaktır. Daha sonra miktarı azalacak ve koyu kahverengi ve sonra pembemsi bir renk alacak, 10 gün içinde de hafif beyazımsı bir akıntıya dönüşecektir. Bunlar, plasenta bölgesinin tamamen iyileşmiş olduğuna dair işaretlerdir.

Lokiya kaybolana dek cinsel ilişkide bulunmamalı ve perineal bölgenin temizliğine vajinaya bakterilerin girmesine engel olmak için bütün gün boyunca dikkat etmelisiniz (anüs ve vajina arasındaki bölge).

Kesik alanın iyileşmesi

Doğum ister normal ister sezaryenle gerçekleşsin, iyileşmesi gereken bir kesik olması muhtemeldir. Vajinal doğum yaparsanız muhtemelen epizyotomi uygulanacak. Bebeğin çıkışından hemen önce vajinayı genişletmek için atılan bu küçük kesik, sonradan dikişlerle kapatılacaktır. Her kesikte olduğu gibi epizyotominin de iyileşmesi bir iki hafta sürer. Vücut dikişleri emecektir fakat doğumdan bir hafta sonrasına dek hala acıya duyarlı veya hassas olabilirsiniz. Enfeksiyon riski olsa da, perineal bölgenin dikkatli bakımı sayesinde genellikle önlenebilir.

Doğum sezaryenle gerçekleşmişse, karındaki kesik bölgesinin iyileşmesi dört-altı hafta arasında olmak üzere normal doğumdan daha uzun sürebilir. Dikişler kendi kendine vücuda karışan türden değilse, doğumdan beş gün sonra alınacaktır.

Evde iyileşmek için ipuçları:

Size evde iyileşme sürecinde yardımcı olacak diğer pek çok yol mevcuttur.

  • Epizyotomi kesiğinin enfeksiyon kapmasını önlemek için pedinizi sık sık, en az her dört ila altı saatte bir olacak şekilde değiştirin. İdrar veya dışkıdan sonra perineumu bölgeye ılık su dökerek ve gazlı bezle nazikçe kurulayarak temizleyin. Her zaman önden arkaya doğru silmeyi de unutmayın. Sıcak bir banyoda oturun (''küvet'') veya kesiğin iyileşmesini hızlandırmak için sıcak kompres kullanın.

  • Pelvik taban egzersizleri (Kegel) yapın. Bunlar bölgede kan dolaşımını artıracak ve iyileşmeyi hızlandıracaktır. Sezaryen kesiğinin pansumanını temiz ve kuru tutun ve hastanenin verdiği bakım tavsiyelerini dinleyin. Sağlıklı beslenin ki iyileşme süreci hızlansın. Protein, vitamin ve bol bol sıvı aldığınızdan emin olun.

  • Doğumdan sonraki ilk hafta yatakta veya koltukta kalmayı deneyin. Kendinizi iyi hissetseniz bile fazla şey yapmamaya çalışın. Aktiviteleriniz yalnızca bebeğinizin bakımı ile ilgili olmalıdır. Başka birinin yemek pişirme, çamaşır yıkama ve diğer ev işleriyle ilgilenmesine izin verin. Bu işler konusunda yardımın mevcut olduğundan emin olmak için ileriyi planlayın.

  • Bebek uyuduğu zaman siz de uyuyun. Miniğinizi beslemek için uykunuzun bölüneceği geceler olacak, bu nedenle gün içinde kısa uykularla bu eksiği kapatmanız gerekecektir. Bebek doğmadan önce olduğu gibi 24 saatlik bir süre içinde mümkün olduğunca çok uyumayı hedefleyin.

Sağlık uzmanını ne zaman aramalı?

Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, iyileşme sürecinin normal olarak ilerlemediği veya enfeksiyon kapmış olabileceğiniz nedeniyle uzmanınızı haberdar etmelisiniz:

  • Bir günden daha fazla süren 37,8° derece ateş

  • Doğum sonrası dördüncü günde parlak kırmızı renkte ve yoğun akıntı (lokiya) veya lokiyada çok büyük kan pıhtıları

  • Kötü kokulu lokiya

  • Doğumdan sonraki bir kaç gün içinde alt karın boşluğunda sancı

  • Epizyotomi veya Sezaryen kesiği bölgesinde enfeksiyon izleri (kızarıklık, ateş, şişme ve irin akması)

Bebek sahibi olmak normal bir süreç olduğundan vücudunuz çabucak iyileşmeye ayarlanmıştır. Bu tavsiyelere uyarsanız, bebeğinizin doğumundan sonra ne kadar çabuk iyileşeceğinize şaşıracaksınız.

Hâlâ üçüncü üç aylık döneminizdeyseniz, doğum sonrasında sizi nelerin beklediği hakkında önceden okuma yapın, daha sonra da bütün bu araştırma ve hazırlıkların arasında kendinize zaman ayırmayı unutmayın. Çünkü koşuşturmaya biraz ara vermek hem size hem de bebeğinize iyi gelir, zaten kısa sure sonra mutluluk kaynağınız olacak o minik bohçayı eve getirdiğinizde artık dinlenmek için pek fazla zamanınız kalmayacak.

Çerez Onayı