Ektopik Hamilelik İşaretleri
İyi haber, dış gebelik ender rastlanan bir durumdur. Ancak eğer gerçekleşirse, tıbbi müdahale gerektirir. Bu nedenle ne olur ne olmaz durum hakkında bilgi edinmek iyi olacaktır. Dış gebeliğin ne olduğu ve dış gebelikte neler yaşandığıyla ilgili daha fazla bilgi almak için, okumaya devam edin.
Dış Gebelikte Neler Olur?
Normal gelişen bir gebelikte döllenmiş yumurta, dölyatağı borusundan yerleşip büyümeye başlayacağı rahme ilerler. Ama dış gebelikte, döllenmiş yumurta rahmin dışına, genellikle dölyatağına (bazen de yumurtalık, rahim boynu ya da karın bölgesinde başka yerlere) yerleşir. Bunlar gelişen embriyoyu taşıyamazlar, bu yüzden gebelik devam edemez. Dış gebeliğin oluşma ihtimali nispeten düşük, gebeliklerin sadece %2’si kadardır.
Dış gebelik mutlaka tedavi edilmelidir. Doktorunuz sizi konu hakkında bilgilendirecek ve sizin için en iyi seçenekleri önerecektir. Yazının devamında nedenler, riskler, belirtiler ve tedaviyle ilgili konuların bir kısmını bulabilirsiniz.
Dış Gebelik Nedenleri
Dış gebeliğin olası nedenleri arasında şunlar gelmektedir:
Enfeksiyon. Enfekte veya iltihaplı bir dölyatağı borusu kısmen ya da tamamen bloke olmuş olabilir, böylece döllenmiş yumurta tüp boyunca ilerleyemez.
Yara dokusu. Bir enfeksiyon ya da ameliyattan kalma yara dokusu yolu tıkıyorsa, yumurta dölyatağı borusunda ilerlemekte zorluk çekebilir.
Dölyatağı borusunun şekli. Bazen dölyatağı borusunun şekli normal dışı gelişim ya da doğuştan gelen bir kusur nedeniyle normalin dışında bir şekle sahip olabilir, bu da döllenen yumurtanın tüp boyunca ilerlemesini zorlaştırabilir.
Dış Gebelik İçin Risk Faktörleri
35 yaşın üzerindeyseniz...
Daha önce dış gebelik geçirdiyseniz...
Pelvik ya da abdominal ameliyat geçirdiyseniz...
İltihaplı bir pelvik rahatsızlık geçirdiyseniz...
Tüpleriniz bağlandıktan ya da spiral takılıyken gebe kaldıysanız...
Sigara içiyorsanız...
Endometriyozunuz varsa...
Doğurganlık tedavisiyle gebe kaldıysanız ya da doğurganlık için ilaç kullanıyorsanız...
Dış gebelik yaşama olasılığınız daha yüksektir.
Dış Gebeliğin İşaretleri ve Belirtileri
Dış gebeliğin bazı işaretleri, sağlıklı bir gebeliğin ilk üç ayda yaşayacağınız ilk ultrason randevusunda tanı konabilir.
Birkaç dakikadan uzun süren keskin sancılar ya da herhangi bir kanama durumunda hemen doktorunuzla iletişime geçin. Vajinal kanamaya karın bölgesinde ya da omuzlarda ağrı, halsizlik, baş dönmesi ya da baygınlık eşlik ediyorsa, en kısa sürede hastaneye gidin.
Tanı
Doktorunuz aşağıdaki muayeneler sonrasında dış gebelik tanısı koyabilir:
Karın bölgesinde herhangi bir ağrı, hassasiyet veya kitle olup olmadığını değerlendirmek için pelvik muayene.
Gebeliğin nerede geliştiğini görmek için ultrason.
hCG seviyesini ölçmek için idrar veya kan testi. Bu gebelik hormonu seviyesi beklenenden düşükse, dış gebeliğe bağlı olabilir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Dış gebelik tedavisi gebeliği ilaç ya da operasyonla sonlandırarak zarar görmüş dölyatağı borusunu tedavi etmeyi içerir. Doktorunuz sizinle aşağıdakileri de kapsayabilecek seçenekleriniz hakkında konuşacaktır:
Dış gebelik için metotreksat olarak adlandırılan ilaç tedavisi. Vücudunuzun gebelik dokusunu absorbe etmesine yardımcı olur.
Minimal invaziv cerrahi. Laparoskopi gibi bir cerrahi yöntemle dış gebelik dokusu alınır ve zarar görmüş dölyatağı borusu onarılır ya da alınır.
Dölyatağı borusunun kısmen ya da tamamen alınması. Dış gebelik sırasında dölyatağı borusu gerilmiş ya da yırtılmışsa önerilebilir ve bu hayat kurtarıcı acil bir prosedür olabilir.
Dış gebelik ameliyatından sonra neler olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Doktorunuz dış gebelik ve herhangi bir operasyon sonrası iyileşmenizi yakından takip edecek, ektopik dokunun tamamen çıkarıldığından emin olmak için hCG seviyenizi tekrar kontrol edecektir.
Dış Gebelik Sonrası Yeniden Hamile Kalabilir Miyim?
Dış gebelik sonrası sağlıklı bir gebelik yaşayıp yaşamayacağınızı merak ediyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey doktorunuza danışmak olacaktır. Çünkü doktorunuz tıbbi geçmişinize dayanarak size özel önerilerde bulunabilir.
Dış gebelikler nadir görülür ve tedavi edilebilir, ancak sizi endişelendiren herhangi bir belirti fark ederseniz, doktorunuza danışarak şüphelerinizi giderebilir ve öneri alabilirsiniz.
Prima Kulübü'ne katılın ve: