Gebelik diyeti planı: Karbonhidrat yeme

Karbonhidratlar hakkında karmaşık mesajlar duymuş olabilirsiniz. Sporcular yüksek enerji yararlarından dolayı karbonhidratları çok överler, ama bazı kaynaklar da bunların boş kaloriler olduklarını söyler ve kilo kontrolüne yardım için sınırlanmalarını tavsiye eder. Karbonhidratlarla ilgili gerçek nedir ve gebelikte nasıl bir rol oynarlar? Cevaplar yediğiniz karbonhidratlı besinlerin türüne bağlıdır.

İyiyi Kötüden Ayırmak

Bütün karbonhidratlar eşit değildir. Basit karbonhidratlar bol miktarda kalori ve enerji sağlar, ama besin değerleri fazla değildir. Basit karbonhidratlara örnekler arasında beyaz ekmek, beyaz pirinç veya makarna, rafine tahıllar, kurabiye, kek, abur cubur ve şeker sayılabilir.

Kompleks karbonhidratlar ise hepsi de sizin ve bebeğiniz için gerekli olan mineraller, protein ve lifleri içerir. Sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, tahıllar ve makarna, esmer pirinç, kuru fasulye ve bezelye ve haşlanmış veya fırında pişmiş kabuklu patates kompleks karbonhidratlardır.

Kompleks Karbonhidratların Faydaları

Gebelikte kompleks karbonhidratlar için önerilen günlük diyet miktarı (RDA) yoktur. Ancak, çoğu beslenme uzmanı bunların toplam günlük kalorinizin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturması gerektiğine inanmaktadır.

Yüzde atmış çok görünebilir, ama anne adayları için bu ekstra sağlık yararlarını düşünün: Meyve ve sebze gibi kompleks karbonhidratlardaki lif gebelik sırasında yaşayabileceğiniz kabızlık sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Bazı kadınlar karbonhidratların ilk üç aylık dönemde mide bulantısını da azaltmaya yardımcı olduğunu görmektedir.

Kompleks karbonhidratlardan en iyi şekilde yararlanmak

Bu ipuçlarını takip ederek karbonhidratlı yiyeceklerden en yüksek besin değerini alabilirsiniz:

  • Taze veya dondurulmuş meyve ve sebze yiyin. Bunlar konserve hallerinden daha yüksek besin değerine sahiptir. Her gün atıştırmalık olarak çiğ sebze ve meyve yemeyi deneyin.

  • Sebzeleri pişirirken vitamin ve mineral değerlerini korumaları için tavada kızartma, mikrodalga veya hafif buharda pişirme uygulayın.

  • Mümkün olduğunda, sebzelerde yoğun soslar ve tereyağı kullanmayın. Bu yüksek yağlı soslar çok doldurucudur ve daha besleyici gıdalara daha az yer bırakır.

  • Mümkün olduğunca tahıllı ürünleri kullanın: ekmek, makarna, tahıl gevrekleri…

İşlenmiş karbonhidratlar yerine sağlıklı kompleks karbonhidratlar yemek gebelik sırasında kan şekeri düzeyini düşük tutmanıza ve sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olur.

Çerez Onayı