Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak önemlidir, ancak hamileyken hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Aklınızda sizin ve bebeğinizin sağlığı için nelerin güvenli olup nelerin olmadığıyla ilgili sorular olabilir. Hamile kadınlar karides yiyebilir mi? Hamileyken suşi yiyebilir miyim? Hamilelikte hangi yiyecek ve içeceklerden tamamen uzak durmanız ya da hangilerini ölçülü tüketmeniz gerektiği hakkındaki tüm sorularınızı bu makalede yanıtladık.

Hamileyken Alkol Almak ya da Kafeinli İçecekler Tüketmek Güvenli Midir?

Neyi yemenin güvenli, neyi yemenin güvenli olmadığıyla ilgili sorularınızın yanı sıra, bir fincan kahveye hayır demeniz gerekip gerekmediği ya da hamile olduğunuzu henüz bilmediğiniz sırada içtiğiniz alkollü içkilerle ilgili endişeleriniz olabilir.

Alkol tüketiminin düşük ve ölü doğuma neden olma riski çok yüksek olduğu, ayrıca aşırı alkol tüketimi fetal alkol sendromuna neden olabildiği için, hamileyken alkolden tamamen uzak durmak en iyisidir. Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez yapacağınız en güvenli şey, o bir kadeh şaraba “hayır” demektir, peki ya henüz hamile olduğunuzu bilmezken içtikleriniz?

Hamilelikte alkol tüketimi, miktarı ne olursa olsun güvenli değilse de, hamile olduğunuzu öğrenmeden önce ara sıra bira ya da şarap içtiyseniz, bunun size ya da bebeğinize ciddi bir zararı olmaz. Önemli olan, hamileliğinizin geri kalan kısmında hiç alkol tüketmemenizdir. Yine de öncesinde içtiklerinizle ilgili hala endişe duyuyorsanız, doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Kahve içmeye gelince, ufak miktarlarda kafein tüketmekte sakınca yoktur. Sağlık uzmanlarının çoğu, günde 200 mg (350 ml’lik bir kupa kahve) kafeinin güvenli olduğu konusunda hemfikirdir. Ayrıca, 200 mg'lık kafeinin diğer içeceklerde hangi miktara karşılık geldiğini kabaca söylemek istersek, 4 fincan (her biri 250 ml) demlenmiş siyah çay, 6 fincan demlenmiş yeşil çay diyebiliriz.

Konuyla ilgili şüpheleriniz varsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Peki Bitki Çayları?

Kafein tüketiminizi azaltmak istediğiniz için bir fincan bitki çayı içmek isteyebilirsiniz. Ancak bazı bitkilerin bebek gelişimi üzerindeki etkilerine dair çok az veri bulunmaktadır. Hamileler için güvenli olduğu söylenen bitkisel çaylar da dahil olmak üzere, doktorunuz onay verene kadar bitki çaylarından uzak durmak en iyisidir. TAMAM elde edinceye kadar güvenli bir şekilde çalmak ve bitkisel çayı önlemek en iyisidir.

Et, Kümes Hayvanları, Şarküteri Etleri ya da Pate Yiyebilir Miyim?

Hamileyken, vücudunuz bakteri ve enfeksiyona daha duyarlıdır. Hamile kadınların alması muhtemel gıda kaynaklı hastalıklardan biri, listeriyozdur. Yiyeceklerdeki bakterilerin neden olduğu listeriyoz, düşük, ölü doğum ya da erken doğuma yol açabilir. Listeriyozdan sosisli sandviç, söğüş et, pateler ve şarküteri etleri gibi yiyecekleri tüketmeyerek kaçınabilirsiniz.

Şarküteri etleri yemek istiyorsanız, servis yapmadan önce iyice ısıtın veya patelerin konserve ve rafa dayanıklı versiyonlarını tercih edin.

Et ve kümes hayvanları sağlıklı ve besleyici bir diyetin önemli bir parçasıdır; ancak yemeden önce iyice piştiklerinden emin olmalısınız. Tam olarak piştiklerini garantilemek için, bir et termometresi kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamileyken yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz tüm gıdaları takip etmek göz korkutucu gelebilir. İşi biraz daha kolaylaştırmak için bazı yiyecekler hakkında sık sorulan soruları derledik.

SIK SORULAN SORULAR

Hamile Kadınlar Pastırma Yiyebilir mi?

Başka et ürünleri gibi pastırma da iyi pişirildiği sürece hamilelik sırasında ölçülü olarak tüketilebilir. Pastırmayı pişirmeden önce uygun koşullarda saklayın; çünkü çiğ etler mikrop bulaştırma riski taşır. Pastırma, buzdolabında (+4 derece) 7 günden daha uzun süre saklanmamalı ve derin dondurucuda (-18 derece) en fazla 30 gün bırakılmalıdır.

Hamile Kadınlar Rokfor Peyniri Yiyebilir mi?

Hamilelik sırasında güvenli peynir seçmenin anahtarı, yalnızca pastörize edilmiş veya pastörize sütle yapılmış peynir tüketmektir. Doktorunuzdan her zaman açıklama isteyebilirsiniz, ancak pakette açıkça "pastörize" yazmıyorsa doğuma kadar rokfor peynirinden uzak durmak en iyisidir.

Hamile Kadınlar Kalamar Yiyebilir mi?

Kalamar ve diğer supya türleri, iyi pişirildiği takdirde hamilelik sırasında ölçülü olarak tüketilebilir. Kalamar çoğu kez kızartılarak servis edildiği için masanıza az pişmiş olarak ulaşması olasılığı düşüktür. Izgara kalamar da 63 Santigrat iç sıcaklığa erişene kadar pişirildiği sürece güvenli olabilir. Hamileliğiniz sırasında pişmemiş veya az kızartılmış kalamar veya supya tüketmekten kaçının.

Sağlıklı bir hamilelik diyeti, hamileyken yiyemeyeceğiniz şeylere dikkat etmenin yanı sıra, yiyebileceğiniz şeylerin tadını çıkarmanızı da sağlar. Böylece, daha önce bilmediğiniz bazı yiyecekleri (örneğin, hiç denemediğiniz bir meyve veya sebzeyi) tatma fırsatı bulabilirsiniz. Mahallenizdeki suşi restoranındaki somon ruloları yerine evde hazırlanan fırında somon gibi eski bir favori yemeği tercih edebilirsiniz.

Yiyecek kısıtlamalarına kafanızı takmayın; bunun yerine hamilelik diyetinizi zenginleştirecek sonsuz fırsatlara odaklanın. İhtiyacınız olan besini sağlayan doğum öncesi vitaminler sayesinde, hamileliğiniz sırasında zengin yiyecek çeşitlerini deneyerek çok eğlenebilirsiniz.

Çerez Onayı