Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak önemlidir, ancak hamileyken hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Aklınızda sizin ve bebeğinizin sağlığı için nelerin güvenli olup nelerin olmadığıyla ilgili sorular olabilir. Hamile kadınlar karides yiyebilir mi? Hamileyken suşi yiyebilir miyim? Hamilelikte hangi yiyecek ve içeceklerden tamamen uzak durmanız ya da hangilerini ölçülü tüketmeniz gerektiği hakkındaki tüm sorularınızı bu makalede yanıtladık.

Hamileyken Alkol Almak ya da Kafeinli İçecekler Tüketmek Güvenli Midir?

Neyi yemenin güvenli, neyi yemenin güvenli olmadığıyla ilgili sorularınızın yanı sıra, bir fincan kahveye hayır demeniz gerekip gerekmediği ya da hamile olduğunuzu henüz bilmediğiniz sırada içtiğiniz alkollü içkilerle ilgili endişeleriniz olabilir.

Alkol tüketiminin düşük ve ölü doğuma neden olma riski çok yüksek olduğu, ayrıca aşırı alkol tüketimi fetal alkol sendromuna neden olabildiği için, hamileyken alkolden tamamen uzak durmak en iyisidir. Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez yapacağınız en güvenli şey, o bir kadeh şaraba “hayır” demektir, peki ya henüz hamile olduğunuzu bilmezken içtikleriniz?

Hamilelikte alkol tüketimi, miktarı ne olursa olsun güvenli değilse de, hamile olduğunuzu öğrenmeden önce ara sıra bira ya da şarap içtiyseniz, bunun size ya da bebeğinize ciddi bir zararı olmaz. Önemli olan, hamileliğinizin geri kalan kısmında hiç alkol tüketmemenizdir. Yine de öncesinde içtiklerinizle ilgili hala endişe duyuyorsanız, doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Kahve içmeye gelince, ufak miktarlarda kafein tüketmekte sakınca yoktur. Sağlık uzmanlarının çoğu, günde 200 mg (350 ml’lik bir kupa kahve) kafeinin güvenli olduğu konusunda hemfikirdir. Ayrıca, 200 mg'lık kafeinin diğer içeceklerde hangi miktara karşılık geldiğini kabaca söylemek istersek, 4 fincan (her biri 250 ml) demlenmiş siyah çay, 6 fincan demlenmiş yeşil çay diyebiliriz.

Konuyla ilgili şüpheleriniz varsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Peki Bitki Çayları?

Kafein tüketiminizi azaltmak istediğiniz için bir fincan bitki çayı içmek isteyebilirsiniz. Ancak bazı bitkilerin bebek gelişimi üzerindeki etkilerine dair çok az veri bulunmaktadır. Hamileler için güvenli olduğu söylenen bitkisel çaylar da dahil olmak üzere, doktorunuz onay verene kadar bitki çaylarından uzak durmak en iyisidir. TAMAM elde edinceye kadar güvenli bir şekilde çalmak ve bitkisel çayı önlemek en iyisidir.

Et, Kümes Hayvanları, Şarküteri Etleri ya da Pate Yiyebilir Miyim?

Hamileyken, vücudunuz bakteri ve enfeksiyona daha duyarlıdır. Hamile kadınların alması muhtemel gıda kaynaklı hastalıklardan biri, listeriyozdur. Yiyeceklerdeki bakterilerin neden olduğu listeriyoz, düşük, ölü doğum ya da erken doğuma yol açabilir. Listeriyozdan sosisli sandviç, söğüş et, pateler ve şarküteri etleri gibi yiyecekleri tüketmeyerek kaçınabilirsiniz.

Şarküteri etleri yemek istiyorsanız, servis yapmadan önce iyice ısıtın veya patelerin konserve ve rafa dayanıklı versiyonlarını tercih edin.

Et ve kümes hayvanları sağlıklı ve besleyici bir diyetin önemli bir parçasıdır; ancak yemeden önce iyice piştiklerinden emin olmalısınız. Tam olarak piştiklerini garantilemek için, bir et termometresi kullanabilirsiniz.

Yağsız süt, mozzarella peyniri ve süzme peynir gibi az yağlı süt ürünleri, sağlıklı bir hamilelik diyetinin önemli parçasıdır, ancak hamileyken pastörize edilmemiş süt ve peynirlerden kaçınmalısınız. Bunlar listeriyoz gibi gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Güvende olmak için pastörize edilmemiş taze peynirler, ev yapımı peynirler ve rokfor gibi peynirlerden kaçının.

Süt ürünleri gibi, yumurtalar da oldukça besleyicidir, ancak çiğ ve az pişmiş yumurtalardan kaçınmalısınız. Çiğ yumurtalar sağlık için, özellikle de hamile kadınların sağlığı için zararlı bakteriler taşıyabilir.

Çiğ hamur, ev yapımı mayonez, sezar sos gibi çiğ ya da yarı pişmiş yumurtalarla yapılan yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.

Hamile Kadınlar Balık Yiyebilir Mi?

Deniz ürünleri hamile kadınlar için harikadır, ancak yediğiniz balık türüne ve nereden geldiğine dikkat etmek önemlidir. Yüksek civa içeren deniz ürünleri (aşağıda bir listesini göreceksiniz), bebeğinizin gelişen sinir sistemi için risk teşkil edebilir. Bu yüzden yüksek miktarda civa içerebilen yaşlı, büyük balıkların tüketiminden kaçınmak önemlidir.

Çiğ balık ve kabuklu deniz ürünleri, zararlı bakteriler açısından yüksek risk taşır. Hamileyken suşi yiyebilir misiniz? Asla yenmemesi gerekiyormuş gibi görünse de, vejetaryen suşi, karides tempura gibi pişmiş balıklar ya da deniz ürünleriyle yapılan suşiler güvenli alternatifleri yiyebilirsiniz.

Güvenliğiniz için uzak durmanız gerekenler:

  • Köpek balığı

  • Kılıç balığı

  • Ceylan balığı

  • Kiremit balığı

  • Çiğ balık

  • Çiğ midye, istiridye ve deniz tarakları

  • Soğutulmuş ve çiğ deniz ürünleri.

Yerel sularda yakalanan balıklarla ilgili en son bilgiler için, Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüklerinin web sitelerini takip edebilirsiniz.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri hazırlarken, pişirmeniz biçiminiz de önemlidir:

  • Balığın iç ısısı 65 °C’ye ulaşıncaya, pulları matlaşıncaya kadar pişirilmelidir.

  • Karides, istakoz ve deniz tarağı, renkleri süt beyaz oluncaya dek pişirilmelidir.

  • İstiridye ve midyeler kabukları açılana kadar pişirilmeli, açılmadan kalanlar atılmalıdır.

Meyve ve sebzeler dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır, ancak zararlı bakterilerden kurtulmak için tüm çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamanız gerekir.

Uygun şekilde yıkanırsa, çoğu meyve ve sebze güvenlidir; ancak çiğ filizlerin gıda kaynaklı hastalık taşıma riski daha yüksektir. Diğer çiğ meyve sebzelerden farklı olarak filizler, salmonella, listeria ve koliform gibi bakterilerin üremesi için uygun olan nemli ve sıcak ortamda yetişirler. Yonca, soya filizi, turp ve maş fasülyesi gibi çiğ filizlerden uzak durmak en güvenlisidir.

Eğer yemek istiyorsanız, iyice pişirdiğinizden emin olmalısınız.

Zararlı gıdalardan ya da pişmemiş et, balık ve yumurtalardan uzak durmanın yanı sıra, ihtiyacınız olan besinleri alabilmek için gebelikte sağlıklı bir beslenme programı izlemek de önemlidir. Hamilelikte yemeniz gereken yiyecekler hakkında her şeyi buradan okuyabilirsiniz.

Çerez Onayı