Bebeklerde Kansızlık ile İlgili Bilmek İstediğiniz Her şey
Kansızlık, vücutta yeterli miktarda, görevi vücudun dokularına oksijen taşımak olan, sağlıklı kırmızı kan hücresi yer almadığı durumlarda olur. Kansızlık, yenidoğanlarda ve daha büyük bebeklerde ortaya çıkabilir, büyük çocukları ve yetişkinleri de etkileyebilir. Bebeğiniz birçok sebepten dolayı anemik olabilir. Bebeklerde kansızlık belirtileri, sebepleri ve semptomları hakkında bilgi sahibi olmak; bebeğinizde kansızlık varsa neler yapılması gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Kansızlık Nedir?
Kansızlığı açıklamaya yardımcı olmak için öncelikle kan hücreleri hakkında bilgi sahibi olmaya başlayalım. Kan, neredeyse yarısı kırmızı kan hücrelerinden oluşan birçok farklı tür hücrelerden oluşur. Bu hücreler hemoglobin denen kırmızı pigmentli bir protein içerirler. Hemoglobinin işi, oksijeni vücuttaki dokulara taşımak ve atık bir madde olan karbondioksidi uzaklaştırmaktır. Kansızlık, kırmızı kan hücrelerinde yeteri kadar hemoglobin olmadığında ya da oksijeni vücut boyunca taşıyacak yeteri kadar sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında olur. Bu, hücrelerin işlevinde ve büyümesinde sorunlara sebep olabilir.
Bebeklerde Kansızlık ve Çocuklarda Kansızlık Belirtileri
Yenidoğan ve bebeklerdeki aneminin bazı sebepleri ve risk faktörleri şunları içerebilir:
Yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretilmiyor. Bu sıklıkla demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkar; bu, küçük yaştaki bebeklerin inek sütünü çok erken içmesi sonucu oluşabilir (inek sütünde çok az demir vardır ve inek sütü 1 yaşından önce sunulmamalıdır). Bazı nadir vakalarda, folik asit eksikliği gibi bir beslenme eksikliği de bu duruma sebep olabilir.
Çok fazla kırmızı kan hücresi yok ediliyor.Bu durum, çocukta hemolitik anemi ya da Afrika kökenlilerde daha yaygın olarak görülen orak hücre anemisi gibi ender rahatsızlıkların olması durumunda gerçekleşebilir.
Kırmızı kan hücreleri yeteri kadar hemoglobin içermez. Sıklıkla Asya, Afrika, Orta Doğu, Yunan ve İtalyan kökenlilerde görülen Talasemi gibi kalıtsal kan rahatsızlıkları, yetersiz hemoglobin ve hatta az sayıda kırmızı kan hücresine sebep olabilir.
Vücut kan kaybetmiş. Bu bir yaralanmadan ya da hemofili gibi kanın düzgün pıhtılaşmadığı bir sorundan dolayı olabilir.
Kansızlığın Bebeklerdeki İşaretleri ve Semptomları Nelerdir?
Şunlar aneminin bazı yaygın işaretleri ve semptomları arasında yer alır:
Solgun cilt
Dudaklar, göz kapağı çizgileri ve tırnak diplerinin normale göre daha az pembe görünmesi
Asabiyet
Güçsüzlük
Kolay yorulma ve normalden fazla uyuma
Sarı cilt ve/veya gözler (sarılık)
Koyu renk idrar.
Ciddi anemi semptomları bunları içerebilir:
Nefes darlığı
Hızlanmış kalp atışı
Elde ve ayakta şişlik
Baş ağrıları
Halsizlik ve bayılma.
Bebeğinizin kansızlığı bebeklerde demir eksikliği oluşmasına bağlı olabilir. Bu tip kansızlık, yaygın olarak 9 ila 24 ay aralığındaki bebekleri etkiler. Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlığın bazı belirtileri şunlardır:
İştahta azalma
Asabiyet
Huysuzluk
Dikkatsizlik
Eğer çocuğunuzda yukarıdaki bebeklerde demir eksikliği belirtilerinden ve işaretlerinden herhangi birini fark ederseniz ya da eğer çocuğunuzun beslenmesinden yeteri kadar demir almadığını düşünüyorsanız, sağlık hizmeti sağlayıcınıza başvurun.
Bebeklerde Aneminin Tedavisi Nedir?
Birçok kansızlık çeşidi ve farklı tedavileri olduğu için, bebeğinizin anemisinin nasıl tedavi edileceğini, onun sağlık hizmeti sağlayıcısının tavsiyeleriyle takip etmeniz en iyisidir. Bebeğinize doktorunuzdan onay almadan herhangi bir vitamin, takviye ya da reçetesiz satılan ilaçlardan vermeyin. Bebeğinizin anemisini tedavi etmek için sağlık hizmeti sağlayıcınız ilaç, beslenme kısıtlamaları ya da bebeklerde demir takviyesi önerebilir. Eğer anemi demir eksikliğinden kaynaklıysa, doktorunuz demir için sıvı formda ilaçlar reçete edebilir. Doktorunuz, bebeğinizin demir seviyesini ve bebeklerde ferritin düşüklüğü oluşumunu kontrol etmek için düzenli olarak bebeğinizi muayene etmek isteyebilir. Bebeğinizin çok fazla değil, gerektiği miktarda demir takviyesi alması önemlidir. Bebeğinize, doktorunuz, artık almanıza gerek yok diyene kadar, reçete edilen demir ilaçlarını vermeyi bırakmayın. Eğer bebeğinizin anemisinin, hemolitik anemi, orak hücre anemisi ya da Talasemi gibi kan hücresinden kaynaklı bir kansızlık olduğu belirlendiyse, bebeğinizin sağlık hizmeti sağlayıcısı, bebeğinizi kan hastalıklarında uzmanlaşmış bir doktor olan hematoloğa götürmenizi önerebilir. Eğer yenidoğanınız prematüre doğduysa ya da bebeğiniz çok hastaysa, bazı vakalarda bebeğinizin sağlık hizmeti sağlayıcısı kansızlığı tedavi etmek için kan nakli önerebilir.
Sağlık hizmeti sağlayıcınızla iletişime geçtiğinizde ya da bebeğinizi bir teste götürdüğünüzde, kansızlık hakkında gözlemlediğiniz herhangi bir işaret ya da semptomu ve eğer varsa ailenizdeki anemi ya da kanama hakkındaki sorunları söyleyin.
Bebeklerde Kansızlık Nasıl Önlenir?
Her kansızlık türü önlenemez, özellikle orak hücre anemisi ya da Talasemi gibi genetik koşullardan dolayı olan anemi türleri. Fakat demir ya da diğer beslenme eksikliğinden kaynaklanan kansızlık, dengeli bir beslenme düzenine bağlı kalınarak önlenebilir. Bebeğinizin beslenmeden kaynaklanan bir kansızlık oluşturmamasına yardımcı olacak bazı noktalar:
Bebeğinize en az 12 aylık olana kadar inek sütü vermeyin.
Eğer bebeğiniz anne sütü emiyorsa, sağlık hizmeti sağlayıcınız, bebeğiniz 4 ay civarındayken ona demir takviyesi başlayabilir, birçok durumda bu takviye, demir açısından zengin kahvaltılıklar ve püre haline getirilmiş et ile katı gıdaya geçilene kadar (yaklaşık 6 ay olana dek) devam eder.
Eğer bebeğinizi mamayla besliyorsanız, demir eklenmiş bir bebek maması tercih edin. Düşük demir içeren bebek sütlerinden kaçının.
Bebeğiniz 12 ay aylık olduktan sonra, inek sütü verebilirsiniz ama günde 2 bardaktan fazlasını sunmayın. Süt demir bakımından düşüktür ve ondan fazla herhangi başka bir şey bebeğinizin doymuş hissetmesine sebep olabilir ve bu nedenle demir miktarı yüksek yemekleri yeme olasılığı düşer.
Bebeğiniz katı gıda tüketmeye alıştıktan sonra, onun için dengeli bir beslenme belirleyin - kırmızı et, yumurta, patates, fasulye, kuru meyve ve koyu yeşil yapraklı yeşillikler gibi.
C vitamini demir emilimine yardım ettiğinden dolayı, C vitamini zengin besinleri yemeklere dahil edin. Narenciye, portakal suyu, biber, domates, ıspanak ve brokoli yüksek miktarda C vitamini içeren besinlerdir.
Özet
Çoğu vakada kansızlık, bebeğinizin beslenmesindeki değişikliklerle ya da bebeğinizin sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından sağlanan ilaçlar ve takviyelerle etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Eğer anemi genetik durumlardan kaynaklıysa, bebeğinizin sağlık hizmeti sağlayıcısı sizi tedavi seçenekleri için uzman birisine yönlendirebilir. Eğer bebeğinizin kansızlık yaşadığından şüpheleniyorsanız ve uyuşukluk ya da soluk deri gibi bazı anemi işaretleri ve semptomları fark ettiyseniz, bebeğinizin sağlık hizmetleri sağlayıcısına danışın, böylelikle doktorunuz bebeğinizin hemoglobin seviyesini kontrol etmek için basit kan testleri yapabilir. Teşhisin konulmasıyla, doktorunuz doğru bir yol izlemekte önerilerde bulunabilir. Tahmin ettiğinizden daha hızlı bir şekilde bebeğiniz sağlığına kavuşacaktır.