Yenidoğan bebekleri yıkamak
Yeni doğan bebekler çok kirlenmezler ve fazla yıkama ciltlerini kurutabileceğinden bebek sağlığı için çok sık yıkanmamaları gerekir. Ancak banyodan ve ilerde de yüzmeden hoşlanması için bebeğinizi suya alıştırmanız önemlidir.
Bıcı Bıcı, Banyo Zamanı
Yenidoğan bebekler pek kirlenmezler ve suyla çok fazla temas etmeleri hassas ciltlerinin kurumasına yol açabilir. Bu nedenle, bebek bakımı için ona her gün banyo yaptırmanız gerekli değil. Bezini her değiştirdiğinizde bebeğinizin poposunu iyice temizlediğiniz sürece, başlarda haftada iki kez banyo yaptırmanız yeterli olur. Küçük bebekler çok çabuk ısı kaybettiklerinden, banyosu sadece üzerindeki kirleri silmeye ya da soyulan derilerini temizlemeye yetecek kadar sürer. Bebeğinizin -eğer varsa- saçını da her banyoda şampuanlamanız gerekmez. Sadece gerekli olduğu zaman saçına şampuan kullanmanız tavsiye edilir. Birçok bebek kısa zamanda banyonun içinde suyla oynamayı sevmeye başlamasına rağmen, bebeğiniz başta banyo yapmaya itiraz ederse buna şaşırmayın. Hem sizin için hem de bebeğiniz için banyoyu eğlenceli ve güvenli kılmak için bazı öneriler şunlardır:
Bebeğinizin göbek bağı henüz düşmediyse yumuşak bir bebek süngeri ve ılık su ile çabucak onu temizleyebilirsiniz. Sonrasında bebeğinizi bir havluya sarıp uzuvlarını tek tek kurulayabilirsiniz. Böylece mümkün olduğunca kuru tutmanız gereken göbek kordonunun kalıntısını fazla ıslak bırakmamış olursunuz.
Göbek bağı düştükten sonra, bebeğiniz ilk banyosuna hazır demektir. Bebek küvetini 8 – 10 cm. yüksekliğinde ılık su ile doldurup bebeğinizin başı ve vücudunun her zaman kollarınızla güvenle desteklendiğinden emin olmanız önemlidir.
Bebeğinize her zaman sıcak bir odada banyo yaptırın ve banyodan hemen sonra onu sarmak için kuru ve temiz bir havluyu hazır tutun.
Bebeğinizi yumuşak bir bez veya sünger ile ya da sadece ellerinizle temizleyebilirsiniz. Vücudunun diğer kısımlarını temizlerken karnının üzerine sıcak ve ıslak bir bez koyarak bebeğinizin sıcak ve rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin her yerini sırayla silin, gördüğünüz soyulmuş deri parçalarını süngerle temizleyin. Kulaklarının arkasını, el ve ayak parmaklarının aralarını, kollarının altını temizlemeyi ihmal etmeyin ve özellikle kirin toplandığı boynundaki ve uyluklarındaki deri boğumlarının arasını temizlemeye dikkat edin.
Banyo yaptırırken gözünüzü bebeğinizden bir saniye bile ayırmayın. Banyosu süresince vücudunu ve başını destekleyin ve güvende olmasına dikkat edin, çünkü kolaylıkla suyun içine kayabilir. Bir bebeği ya da küçük bir çocuğu banyoda tek başına bırakmamanız çok nemli. Eğer odadan çıkmanız gerekiyorsa, çocuğunuzu da yanınıza alabilirsiniz.
Bebeğiniz temizlendiğinde, beklemeden onu küvetten çıkarın ve havluyla sarın. Başının üst kısmının da havluyla örtülmüş olmasına dikkat edip tamamıyla kuruyuncaya kadar havlusunu çıkarmamaya dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Bebeğinizi temizlemenin en kolay yolu, sünger banyosu: Küçüğünüz için nazik, keyif verici bir temizlik deneyim!
Uzman tavsiyesi
Uzmanlar, hassas deriyi kurutabileceği için günlük banyoların gerekli olmadığını söylerler. Bebeğiniz bir yaşına gelene dek haftada üç defa banyo normaldir.
Başarıya giden beş basit adım:
1. Zaman belirleme
Bazı anneler bebeklerinin uyanık ve harekete hazır oldukları sabah saatlerini yeğlerler. Diğerleri ise dinlendirici bir uyku zamanı ritüeli olarak akşam saatlerini tercih ederler.
2. Başlamadan önce ihtiyacınız olan her şeyi hazırlama
Temiz giysiler, temiz bir bez, iki adet lif, büyük bir havlu, nazik bir bebe sabunu ve bir kap ılık (sıcak değil) su hazırlayın. Suyu bileğinizin iç tarafıyla test edin.
3. Bebeğinizin rahat olmasını sağlayın
Bebeğinizi soymadan önce odanın sıcak olmasına dikkat edin. Bebeğinizin rahat edebilmesi için bebeğinizin temizlemediğiniz yerlerini örtecek ılık, ıslak bir ekstra lif hazırlayın.
4. İşe tepeden başlayın
Göz veya ağıza sabun kaçmaması için sabunsuz bir lif kullanarak yüz ve baştan işe başlayın. Boyun ve çene altındaki bölgelere özel bir ilgi gösterin. El ve ayak parmakları, koltuk altları ve kulak artları şaşırtıcı biçimde kirlidir. Göbek bağının etrafını, bağı kuru tutmaya dikkat ederek dikkatle silin. Bağı kazayla ıslatırsanız, yumuşak bir havluyla nazikçe kurutun. En son bebek bezinin altında kalan alanları temizleyin ve bebeğinizin baş ve boynunu her zaman desteklemeyi unutmayın!
5. İyileşme için koruma
Oğlunuz sünnet olmuşsa, hassas bölgesi iyileşene dek yalnızca suyla yıkayın (işlemden yaklaşık bir hafta-10 gün sonrasına dek). Sünnet olmamışsa, bu bölgeyi vücudun diğer yerlerini yıkadığınız gibi yıkayabilirsiniz.
6. Sarıp sarmalayın
Bebeğinizi kapüşonlu bir havluyla kurulayarak, yeni bir bez takarak ve temiz, yumuşak göbeğine bir öpücük kondurarak işi tamamlayın. Bebeğiniz şimdi tertemiz!
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: