Uyku Güvenliği: Bebeğinizin gece uykusunu güvenli hale getirme

Bebeklerde güvenli uykuya gelindiğinde, bilinmesi ve uygulanması gereken birkaç önemli bilgi vardır – ve aynı zamanda bazı önemli soru ve cevaplar! Çocuğun anne babasıyla güvenli bir şekilde uyuması mümkün mü, yenidoğan uyurken ne giymeli ve bebeğinizi ne zaman kendi odasına taşımalısınız diye merak eden tek ebeveynler siz değilsiniz. Bütün sorularınızın cevabı ve daha fazlası, hatta artı olarak tatlı bebeğinizin güvenli uyumasını sağlamanız için yardımcı olacak fazladan ipuçları listesi bizde.

Güvenli Uyku Alışkanlıklarının Önemi

Güvenli uyku alışkanlıklarının denemelerini yapmak bebeğinizi dinlenme ya da gece uykusu sırasında uyurken yaşayabileceği olası tehlikelerden korumanızda yardımcı olur. Güvenli uyku düşme, boğulma, nefes alamama ve ABÖS (Ani Bebek Ölüm Sendromu) gibi olası riskleri önlemek için önlemler almayı içerir. Bebekler için güvenli uyku metotlarını takip etmek bu tehlikeli sonuçları önlemekte yardımcı olabilir. Yenidoğan bebeklik döneminde ve büyümeye devam ederken, güvenli uyku için en iyi uygulama ve öneriler hakkında bilgiler almak için okumaya devam edin.

En Önemli Güvenlik İpucu: Bebeğinizi Sırt Üstü Yatırmak

Bebeğinizi uyumak için her yatırdığınızda, sırt üstü yatırın. Bunu dinlenme zamanında, yatak zamanında ve gece yarısı bebeğinizi emzirmeyi ya da altını değiştirmeyi bitirdikten sonra yapın. Genel bir kural olarak, bebeğiniz birinci doğum gününe kadar iki tarafa da dönmeyi bir yaş öncesinde öğrense bile sırt üstü yatmalıdır. Sırt üstü yatmak, ABÖS riskini azaltmaya ve olası boğulmayı önlemeye yardımcı olduğu için yenidoğan ve bebeğiniz için en güvenli ve en iyi uyku pozisyonudur.

Yenidoğanlar Yana Doğru Ya Da Yüz Üstü Uyuyabilir Mi?

Bebekler uyurken istemsiz olarak döner, o yüzden bebeğinizi gece boyunca kontrol ettiğinizde, yana doğru ya da karnının üstüne yattığını fark edebilirsiniz. Bebekler karnının üstüne ya da yana doğru yatarak uyuduklarında bu, boğulma, nefes alamama ve ABÖS risklerini arttırır. Eğer bebeğinizin uyurken yana doğru ya da karın üstü yattıklarını fark ederseniz, onları yavaşça sırt üstü çevirin. Bebekler için karın üstü yatmak ne zaman güvenli olur? Bir noktada bebeğiniz heyecanlı bir döneme ulaşacak: yuvarlanma dönemi! Bebeğiniz, kendi başına iki tarafa da dönmeyi öğrendiklerinde (genellikle 5 ya da 6 aylıkken), uyurken yana doğru ya da karın üstü yattıklarında yatışlarını düzeltmenize gerek yoktur.

Beşikte Uyuma: Neden Bebeğiniz İçin En Güvenlisidir

Yenidoğanlar ve daha büyük bebekler için güvenli uyuma, bebek karyolası, beşikte ya da oyun alanında uyumak demektir. Eğer beşikte uyutmaya başladıysanız ve bebeğinizi ne zaman bebek karyolasına geçireceğinizi merak ediyorsanız, doğumdan birkaç hafta ya da bir ay sonra bebeğiniz bebek karyolası olarak bilinen daha büyük bir uyku alanına ihtiyaç duyacaktır. Yani yenidoğan bebekler beşikte uyuyabilir mi sorusunun cevabı evet, tabii ki! Birçok ebeveyn başlangıçtan itibaren beşik kullanmayı seçer ve bazı Pampers Ebeveynleri çocukları büyüdükçe büyüyebilen yani çocuk büyüdükçe yatağa dönüştürülebilen beşikleri tercih eder.

Bebekler İçin Güvenli Olmayan Uyuma Yerleri

Güvenli uykunun ABC’lerini takip edin, bu da bebeğiniz Yalnız uyumalı, Sırt üstü uyumalı ve bir Beşikte uyumalı demektir, bu da bebeğiniz nerede uyumamalı bunu da bilmeyi gerektirir. Bebeğin bir araba koltuğunda uyuması güvenli mi? Ya da koltukta? Yenidoğanlar ve herhangi bir yaştaki bebekler asla yatağınızda, koltukta, çekyatta ya da sandalyede uyumamalı. Bunlar tehlikeli olabilir çünkü bebeğiniz yuvarlanabilir, bir boşlukta sıkışabilir ya da yastıktan dolayı boğulabilir. Bebekler aynı şekilde benzer nedenlerden dolayı ana kucağında, araba koltuğunda, bebek arabasında da uyumamalıdır. Eğer bebeğiniz bunlardan birinde uyuyakalırsa, en kısa sürede beşiğine yatırın.

Beşik Güvenliği

Bebekler için güvenli uyuma, beşik güvenliğiyle fazlasıyla ilgilidir. Bebeğiniz için bir beşik seçtiğinizde, en güncel güvenlik standartlarıyla uyuşuyor mu diye kontrol edin. Birleşik Milletlerde satın alınan en yeni beşikler bütün uygulanabilir standartlarla uyuşmalıdır. Bu standartlar hakkında bazı ipuçları ve diğer beşik güvenliği görüşleri yazının devamında:

Beşikler, alçaltıldığında bebeğinizin düşmesine sebep olabileceği için yandan açılabilen parmaklıklara sahip olmamalıdır.

Beşikteki parmaklıklar 6 santimetrelik bir aralıktan fazlasına sahip olmamalıdır böylelikle bebeğinizin kafası aralarına sıkışamaz.

Yatak başlıkları ve ayak uçlarında, bebeğinizin kafasını sıkıştırabileceği için kesik alanlar olmamalıdır.

Köşe bölümleri bitiş kısımları ile düz olmalıdır böylece bebeğinizin boş kıyafetleri engel olamaz ve bir boğulma tehlikesi oluşturamaz. Eski ve antika beşiklerin (aileden kalan beşikler gibi) bebeğinizin kıyafetinin takılıp boğulmasına sebep olabilecek dekoratif parçaları olabileceğini aklınızdan çıkartmayın. Herhangi bir şüpheniz varsa, yeni bir tane alın ya da internetten beşiğin modelinin güvenlik standartlarıyla uyuşup uyuşmadığını kontrol edin.

Kırık ya da eksik parçası olan beşikleri kullanmayın. Beşiğinizin güvenlik standartlarıyla uyuşmasını kontrol etmenin dışında, bazı aralıklarla beşiğinizin gevşek parçası, kırık parçası ya da parçalara bölünmüş bir yeri var mı diye kontrol etmek iyi bir fikirdir.

Bebeğiniz ayakta durmaya başladığında düşmesini engellemek için yatağı alçaltın. Beşiğin yatağını bebeğiniz büyüdüğünde alçalttıkça, yatağın parmaklıklarının üstünden tırmanıp dışarı çıkmasını engellemiş olursunuz. Bebeğiniz ayakta durmayı öğrenmeden önce yatağını en düşük ayara getirin.

Bebeğinizin beşiğini boğulmasına ya da nefessiz kalmasına sebep olabilecek kordon veya cihazlardan uzağa yerleştirin. Bebeğinizin beşiğini bebek monitörünün kabloları ya da perdelerin ipleri gibi şeylerden uzağa koyun. Aynı zamanda, eğer bir bebek dönenceniz varsa onu bebeğinizin ulaşabileceği yerlerden uzağa koyun.

Bebeğin Ebeveynlerle Birlikte Uyumasının Tehlikeleri

Bebekleri yatakta ebeveynlerle birlikte yatabilir mi sorusu anne babalar arasında merak edilen bir sorudur. Bebeğin ebeveynlerle birlikte uyuması ya da yatak paylaşması tavsiye edilmez ve bebeğinizin ABÖS, boğulma veya ezilme riskini yükselttiği için güvenli olduğu düşünülmez. Ebeveynle birlikte uyuma riskleri bunları da içerir

uyurken yanlışlıkla bebeğinizin üzerine doğru dönmeniz

bebeğinizin örtülere ya da battaniyeye dolanması

gece sırasında bebeğinizin yataktan yuvarlanması.

Yenidoğanınızın veya bebeğinizin güvenli uyumasını sağlarken, bebeğinizi kendi beşiğine koymanız ve beşiği uyuduğunuz odada bulundurmanız en iyisidir. Bu ayrımı unutmayın: Bebeğinizle aynı odayı paylaşmak güvenlidir; yatak paylaşmanız ya da sizinle aynı yatakta uyutmanız değil.

Bebeğiniz Ne Kadar Süre Sizin Odanızda Uyumalı?

Uykucu bebeğinizi en azından ilk altı ay ila bir yıl arasında odanızda uyutun. Bebeğinizi yatağınızda değil de odanızda tutmanız, kendi yataklarında ya da beşiklerinde uyumaları, ABÖS riskini yüzde 50’ye kadar düşürebilir. Bu düzenle, bebeğinizi gece boyunca gözlemlemeniz, beslemeniz ve kontrol etmeniz daha kolay olabilir.

Bebeğinizi Kendi Odasına Ne Zamana Taşımalısınız

Bebeğiniz 6 ay ila 1 yaş aralığındayken, onu kendi odasına taşımaya başlayabilirsiniz. Daha sonrasını beklemenizin en iyisi olduğunu gösteren iki temel sebep:

Bebeğinizi Gözlemlemeniz. Yukarıda da bahsedildiği gibi, bebeğinizin ilk aylarında, uyurken göz kulak olmanız ABÖS riskini azaltmada yardımcı olur. Bebeğinizi kontrol etmek için uyandığınızda, eğer yan tarafına ya da karnının üstüne döndüyse, yatışını düzeltebilirsiniz. Bunu yapmak, bebeğiniz sizinle aynı odadaysa çok daha kolay!

Gece boyunca uyuma. Bebekler 6 aya kadar çoğunlukla uzun periyotlarda uyumaya başlamazlar ve 8 ila 9 aya kadar gece boyunca uyumaya başlamayabilirler. Her çocuk farklıdır, bu yüzden bebeğiniz uyku gelişim eşiklerine ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir, bu da bebeğinizin beslenme veya sakinleşme için uyanırken size yakın olmasının yardımcı olacağı anlamına gelir.

İdeal Uyku Şartlarını Oluşturma

Bebekler güvenli uyku için belirli koşullara ihtiyaç duyar, en önemli kurallardan birisi de düz ve sıkı bir uyku yüzeyi kullanmaktır. Bebeğinizi olabildiğince sarılı tutmak istemeniz doğaldır, ancak ABÖS riski sebebiyle, bebeğiniz sert ve düz bir zeminde uyumalıdır. Bunu sağlamanın iyi ana yolu vardır:

Beşiğinizin en son güvenlik standartlarına uygun, sıkı ve tam uyan bir yatağa sahip olduğundan emin olun. Sert bir yatak, bebeğinizin yüzünü yanlışlıkla içerisine bastırabileceği küçük yumuşak alanlar yaratmayacaktır ve sert yerleşimli bir yatak yan taraflarda boşluk olmayacak demektir.

Yatağı, gevşek veya büyük gelmeyecek tam uyacak bir lastikli çarşaf ile kaplayın. Bir yenidoğan veya bebeğin güvenle uyumak için ihtiyaç duyduğu şey, yatağa sıkı olarak esneyerek uyan bir lastikli çarşaftan başka bir şey değildir.

Bebekler Ne Zaman Battaniyeler ve Oyuncaklar İle Uyumaya Başlayabilir?

Birçok uzman, bebeğinizin beşiğine battaniye gibi eşyaları 12 aylıktan itibaren sunabileceğiniz konusunda hemfikir, ama daha öncesinde değil. Bu zamana kadar, beşiği bol nevresim takımları, yastıklar, yorganlar, uyku battaniyeleri, koruma pedleri ve oyuncaklar gibi şeylerden uzak tutun. Bu nesnelerin her biri kaza sonucu boğulmaya sebep olabilir. Bebeğinizin yanında güvenle uyuyabileceği tek nesne bir emziktir, onu da uyku vakitlerinde sunabilirsiniz. Bir emzik ABÖS riskini azaltmaya yardımcı olabilir, uyurken bir noktada bebeğinizin ağzından düşse bile. Eğer emziriyorsanız, yenidoğan bebeğinize bir emzik sunmadan önce iki ila üç hafta arası bekleyin. Eğer emzirmiyorsanız, bebeğinize istediğinizde bir emzik sunmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin kıyafet veya oyuncaklarına bir ip aracılığıyla takılabilen bir emzik kullanmadığınızdan emin olun, çünkü bu boğulma veya nefessiz kalma riski oluşturabilir.

Yenidoğan Uyurken Ne Giymelidir?

Yenidoğan bebeğinizde güvenli bir uykuyu teşvik etmek için yapabileceğiniz bir diğer tavsiye de bebeğinizi yatırırken çok fazla giydirmemektir. Yani yenidoğan neyin içinde uyumalıdır? Bebeğinize, sizin giyeceğinizin bir katman fazlasından fazlasını giydirmeyin ve oda sıcaklığını sizin için konforlu olacak bir derecede tutun. Bebeğinizi gece kontrol ettiğinizde, sıcaklayıp sıcaklamadığına dair terleme ya da dokunduğunda sıcak hissetmeniz gibi işaretlere bakın. Bebeğiniz uyurken çok sıcaklamasını önlemeye yardımcı olmak için bebeğinizin yüzünü ve kafasını açık bırakmanız en iyisi olacaktır.

Çerez Onayı