Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebeğiniz günden güne büyüyor, yeni şeyler öğreniyor ve her geçen gün daha bağımsız oluyor. Büyümenin oldukça hızlı olduğu bebeklik döneminde onun ne zaman emekleyeceğini merak etmeniz oldukça doğal. Her bebeğin gelişimi kendisine özeldir ve “bebekler ne zaman emeklemeye başlar?” sorusunun cevabı bebekten bebeğe değişebilir. Bununla beraber bebeğinizin ilerlemesini teşvik edecek ve ona emeklemeyi öğretecek yollar hakkında bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.

Bebeğinizin emeklemeye hazırlandığını gösteren işaretleri nasıl tespit edeceğinizi, bebeklerin tipik olarak hangi ayda emeklemeye başladığını, farklı bebek emekleme tarzlarını ve bebeğiniz beklendiği gibi emeklemiyorsa ne yapacağınızı öğrenmek yazımızı okumaya devam edin.

Bebekler ne zaman emekler?

Ortalama bebek emekleme zamanı 7. Ay ile 10. Ay arasındadır. Ancak her bebek benzersiz olduğundan, küçük bebeğiniz diğerlerinden daha erken veya daha geç hareket edebilir. Bazı bebekler emekleme aşamasını tamamen atlar.

Tüm bebeklerin kendi hızlarında büyüdüğünü ve geliştiğini unutmayın. Bebeğinizi diğer bebeklerle karşılaştırmamaya çalışın. Bebeğinizle ilgili her şeyin yolunda olup olmadığını merak ediyorsanız, doktorunuza danışın.

Bebeğinizin emeklemeye hazırlandığının işaretleri

Bebeğiniz emeklemeye hazırlanırken kaslarını güçlendirmeye yardımcı olacak karmaşık bir dizi beceri geliştirmesi gerekecektir. Emekleme sinyalleri veren bu hareketlerden bazıları şöyle:

• Yatarken sürekli hareket etmesi • Sırt üstü yatarken ayaklarını tutması • Sırt üstü yatarken dönmesi veya ters dönmesi • Elleri ve dizleri üzerinde sallanması • Kendini ileriye ve geriye itmesi

Bebeğinizin gelişiminin bu noktasında emekleme çok uzak olmayabilir, bu nedenle ona göz kulak olmanızda, hareketlerini izlemenizde fayda var. Bebekler meraklı ve keşfe açıktır. Emekleyen bebek için ise bu duygulara heyecan da eklenir. Evinizi bu aşamada daha güvenli bir hale getirirseniz miniğinizin heyecanı için mükemmel bir ortam sağlamış olacaksınız. Sivri köşeleri aparatlarla kapatmak, tehlikeli aletleri onun ulaşabileceği yerlerden kaldırmak gibi önlemler miniğiniz ilk bağımsız hareketleri için alınabilecek önlemlerden birkaçı

Bebek emekleme çeşitleri

Emeklemenin tek bir yolu değil, birçok yolu olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir! İşte bebeğinizin benimseyebileceği en yaygın emekleme tarzlarından bazıları:

1. Bebeğiniz elleri ve dizleri üzerinde emekler, bir kolunu ve diğer dizini aynı anda öne doğru hareket ettirir. 2. Bebeğiniz dirseklerini ve dizlerini düz tutarak elleri ve ayakları üzerinde yürür. 3. Bebeğiniz ileri doğru hareket ederken karnının üzerinde kayar. 4. Bebeğiniz poposunu kaydırırken kollarını kullanarak ileriye doğru hareket eder. 5. Bebeğiniz ellerinin yardımıyla ya geriye ya da yana doğru hareket eder. 6. Bebeğiniz bir yerden diğerine yuvarlanarak hareket eder.

Emekleyen bebek bu tarzlardan herhangi birini kullanabilir ya da kendine özel bir stil geliştirebilir. Bu nedenle emeklemesi yukarıda listelenenlerden herhangi birine benzemiyorsa endişelenmeyin.

emekleme aşamaları

Bebeklerin emeklemesi için ne yapılmalı?

Bebekler hareket etmeye, keşfetmeye heveslidirler fakat sizin teşvikiniz onların emeklemeye başlamalarını daha hızlı ve keyifli bir hale getirecektir. Bebeğinizi emeklemeye yönlendirmek için uygulayabileceğiniz birkaç yönteme göz atın:

1. Onun en sevdiği nesnelerden veya oyuncaklardan birini hemen önüne koyun. Bu yolla ona hareket etmesi için ilham vereceksiniz.

2. Pratik yapmasına ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmak için yastıklar, kutular ve diğer güvenli nesnelerle onun için bir engel parkuru kurabilirsiniz.

3. Bebeğinizden biraz uzağa bir yastık koyun. Yastığın arkasına sevdiği bir oyuncağı saklayın ve ara ara gösterin. Oyuncağa ulaşmak hareket etmesi için ona güzel bir sebep verecek.

4. Bu egzersizlerin amacı, bebeğinizin emeklemeyi öğrenme konusunda heyecan duymasını ve bunu yeni bir macera olarak görmesini sağlamaktır.

5. İlgisini kaybetmeye başladığını veya hayal kırıklığına uğradığını düşünüyorsanız, farklı aktiviteler deneyebilirsiniz.

Ya bebeğiniz beklendiği gibi emeklemezse?

Tıpkı diğer her bebek gibi, küçük bebeğiniz de kendi hızında ve kendi zaman çizelgesinde gelişiyor. “Bebeğim şimdiye kadar emeklemeye başlamış olmalı.” şeklinde düşünmemeye çalışın. Ayrıca, bebeğinizin tam olarak beklediğiniz gibi emeklemeyebileceğini hatta bu evreyi atlama ihtimali olduğunu hatırlayın. Bebek ne zaman emekler, sorusunun tek bir cevabı olmadığını aklınızda bulundurun. Bebeğinizin bu gelişim evresinde düzenli olarak doktorunuza da danışarak onun gelişimi için uygun adımları atabilirsiniz.

Bebeğiniz kollarını ve bacaklarını nasıl koordine edeceğini öğrendiği sürece genellikle endişelenmenize gerek yoktur. Nihai hedefi yürümeyi öğrenmektir, bu yüzden bu arada nasıl emeklediğine odaklanmamaya çalışın.

Elbette bebeğinizin düzgün hareket etmediğini, vücudunun her iki tarafını koordine edemediğini veya her bir kolunu ve bacağını eşit olarak kullanmadığını düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun.

Emekleyen bebek dünyayı yeni bir gözle görmeye başlar ve bol bol keşif yapar. Özgürlük ve hareket halinde olmak onu heyecanlandıracaktır. Zamanla, daha fazlası için hazır olacak ve yürüyen diğer herkese katılmak isteyecektir. Bu özel zamanın tadını çıkarın. Emekleme, bebeğiniz için yeni bir maceradır ve bebeğinizin kendi başına hareket etmesi, ebeveyn olarak sizin için de yeni bir maceradır.

Çerez Onayı