Bebeğinizin Dişlerini Temiz ve Sağlıklı Tutmanın Yolları

S: Bebeğimin dişlerini fırçalamaya ne zaman başlamalıyım?

C: Dişler çıkmadan da bebeğinizin diş etlerine bakım yapmaya başlayabilirsiniz. Diş macunu kullanmanıza gerek yoktur, sadece yumuşak bir el bezi, gazlı bez veya yumuşak ve ıslak bir diş fırçası kullanarak, dairesel hareketlerle diş etlerini fırçalamanız yeterlidir. Her ne kadar bebeğiniz onun diş etlerini neden fırçaladığınızı hemen anlayamayacak olsa da, bebekler rutin şeyleri sever ve diş bakımını günün bir parçası olarak tanımaya başlarlar. İlk dişi gördüğünüz anda, sabah ve akşam yapılması gerekenler listenize “dişleri fırçala” maddesini ekleyin.

S: Nasıl bir diş macunu almalı ve ne kadar diş macunu kullanmalıyım?

C: Bir nokta kadar (yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde) diş macunu idealdir. Bebeğinizin yaşına uygun bir bebek veya çocuk fırçası bulun. Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde, diş macunu miktarını bir bezelye büyüklüğünde olacak şekilde artırabilirsiniz. Endişelendiğiniz bir durum veya sormak istediğiniz bir soru olursa diş doktorunuza danışın.

S: Nasıl bir diş fırçası kullanmalıyım?

C:  Alışveriş yaptığınız market veya eczanede, genelde bebek, yürüme çağı ve çocuk boylarına ayrılmış şekilde satılan çeşitli bebek fırçası seçenekleri bulabilirsiniz. Bebeğinizin yaşına uygun, yumuşak kıllı, küçük başlı ve uzun saplı bir fırça seçin. Fırça almaya bebeğinizi de götürebilirsiniz, üç diş fırçası seçin ve renk seçimini ona bırakın.

S: Diş fırçalamak için günün en iyi zamanı nedir?

C: Kahvaltıdan sonra ve yatmadan hemen önce (son beslenmeden sonra) olacak şekilde günde iki kez fırçalama idealdir. Bu işlem, besinlerden kaynaklanıp çürümelere sebep olan zararlı plaklara dönüşen bakterilerin atılmasını sağlar.

S: Çocuğumun dişlerini ben mi fırçalamalıyım, yoksa kendisinin fırçalamasını mı sağlamalıyım?

C: Bebeğiniz diş fırçasını rahatlıkta tutabilene kadar, dişlerini sizin fırçalamanız en iyisidir. Fırçayı tutmaya başlasa da, yanında durmaya ve ona yol göstermeye, özellikle dişlerini nasıl fırçalayacağını ve ağzını nasıl çalkalayacağını göstermeye devam edin. Bu görevi doğru şekilde yerine getirdiğinden emin olmak için yardıma ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuz 6 yaşına geldiğinde dişlerini kendi başına fırçalayabilmeye başlayacaktır.

S: Diş fırçalarken bütün bebekler benimki kadar huysuzlanıp kıpırdanıyor mu?

C: Evet, bazı bebekler diş fırçasıyla resmen savaşabilir! Zamanla diş fırçalama rutinine alışacaktır. Ayrıca, bir diş doktoru ziyareti de çocuğunuza diş bakımını öğretmenin eğlenceli bir yolu olabilir.

Çerez Onayı