SSS: Evde Bebek Diş Bakımı
Bebeğinizin hassas olan diş etleri ve küçük dişleri için en başından başlayarak bakım gerekir ve bu da alışkanlıkların erkenden kazanılması açısından önemlidir. Ancak çok sayıda anne ve baba dişlere iyi bakmanın ne anlama geldiğini iyi bilmez. Bebeğimizin diş bakımını evde yapmayla ilgili bazı sık sorulan soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Bebeğimin Dişlerini Ne Zaman Fırçalamaya Başlayabilirim?
Yaşam boyu sağlıklı dişlere sahip olmak için diş bakımı ilk diş çıkmadan önce başlamalıdır. Besledikten sonra oluşabilecek bakterileri azaltmak için bebeğinizin diş etlerini silin. Diş macunu kullanmanıza gerek yoktur; diş etlerini dairesel hareketlerle nemli ve yumuşak bir bez veya bir parça gazlı bezle silmeniz yada yumuşak kıllı ve ıslak bir fırçayla fırçalamanız yeterlidir. Bebeğiniz tam olarak ne yaptığınızı anlamasa da rutini sever ve diş bakımını günün bir parçası olarak görmeye başlar. Ayrıca bebeğiniz ağzınızın temizlenmesine alışır ve bu sayede de dişlerini fırçalamaya geçişte zorlanmaz. Bir diş çıktığını gördükten hemen sonra sabah ve akşam rutinlerine "diş fırçalamayı" da dahil edin.
Bebeğimin Dişlerini Nasıl Temizleyebilirim?
Bebeğinizin diş etlerini ve dişlerini nazikçe temizlemek için ıslak, yumuşak kıllı bir fırça veya yumuşak dokulu bir parmak fırçası kullanın. Bunun amacı; diş üzerinde çürümeye neden olan zarar veren bir plakaya, yapışkan ve genellikle renksiz bir filme dönüşebilen bakterileri temizlemektir.
Kaşık, bardak gibi eşyaların paylaşılması da bebeğinizin ağzına bakteri bulaşmasına neden olabileceğinden bu tür durumları en düşük seviyeye indirmek için özen gösterin.
Bebeğimin Dişlerini Günde Kaç Kez Fırçalamalıyım?
Günde iki kez fırçalamak idealdir. Dişlerini kahvaltıdan sonra ve geceleri fırçalamalısınız. Bakterilerin oluşmaması için fırçaladıktan sonra yiyecek veya içecek (su dışında) vermemeye dikkat edin.
Bebeğimin Dişlerini Ne Kadar Süre Fırçalamalıyım?
Bebeğinizin yalnızca birkaç dişi varken tüm dişlerini temizlemek genellikle çok uzun sürmez. Çocuğunuzun bebek dişlerinin tamamı çıkmış olsa bile temizlik işlemi genellikle sadece iki dakika sürer. Her dişin hem önünü hem arkasını temizlemeye dikkat edin ve en arkadaki dişleri de temizlemeyi unutmayın. Yeteri kadar uzun süre fırçaladığınızdan emin olun.
Ne Tür bir Diş Macunu ve Ne Kadar Kullanmalıyım?
Çürükleri önlemeye yardımcı olan ve florür içeren bir çocuk diş macunu bulun. Çocuğunuz 3 yaşından küçükse bir pirinç tanesi büyüklüğünde olacak şekilde çok az kullanın. Çocuğunuz 3 yaşından büyükse bezelye tanesi kadar kullanabilirsiniz. Diş fırçalama sırasında florürün büyük miktarlarda yutulması halinde zararlı olabileceğini unutmayın.
Ne Tür Bir Bebek Diş Fırçası Kullanmalıyım?
Süpermarketinizde veya eczanenizde çok sayıda bebek diş fırçası bulabilirsiniz. Piyasada bebeklere ve çocuklara özel çok sayıda diş fırçası satılmaktadır. Bebeğiniz için yumuşak kıllı, küçük ama uzun saplı bir diş fırçası seçin. Sert kıllı fırçalar diş etlerini tahriş edebileceğinden ve bakteriler buralara yerleşebileceğinden yumuşak kıllı fırçalar daha iyidir. Bebek diş fırçaları altı ayda bir veya eskimeleri durumunda daha sık aralıklarla değiştirilebilir.
Diş Fırçalarken Bebekler Hep Huysuzlanıp Kıpırdanır mı?
Bazı bebekler, diş fırçasını istemeyebilir ve huysuzlanan bir bebeğin dişlerini fırçalamak zor olabilir. Bebeğinizin dişlerinin fırçalanmasından zevk alması (buna katlanabilmesi) için bu ipuçlarını ve önerileri deneyin.
Bununla ilgili bildiklerinizi hatırlamak ister misiniz? Bu kısa videoyu izleyin:
Bebeğime Dişlerini Fırçalamayı Ne Zaman Öğretebilirim?
Bebeğinize dişlerini fırçalamayı öğretmek, bebeklikten başlayan uzun bir süreçtir. Öncelikle bebeğinizin ağzının temiz olmasına alışmasını sağlayın ve ona günlük diş bakımı rutininin önemini anlatın. Zaman geçtikçe fırçayı bebeğinize verin ve diş macununu fırçaya sıkmak gibi şeyler yapın. Bebekler de kendi dişlerini fırçalamaya başlayabilir ama bebeklerin dişlerinin tam olarak temizlenmesini sağlayacak anneler ve babalardır.
Bebekler diş fırçalarını rahat tuttukları ve kendi dişlerini tam olarak temizleyebildiklerinde dişlerini kendileri fırçalamaya başlayabilir. Ancak; özellikle fırçalama, çalkalama ve tükürme olmak üzere her şeyi kontrol etmek yine de önemlidir.
Bebeğim Dişlerini Ne Zaman Gözetimimde Olmadan Fırçalamaya Başlayabilir?
Çocukların çoğu yaklaşık 7-8 yaşına kadar bunun için yardıma ihtiyaç duyar. Çocuklar bu yaşta genellikle kendi dişlerini tam olarak temizleyebilir ve diş fırçalamayı gündüz ve gece rutinlerinin bir parçası haline getirebilir. "Diş fırçalamayı" hatırlatmanız yine de gerekli olabilir.
Bebeğimde Diş Çürüğü Oluşmasını Nasıl Önleyebilirim?
Bebeklerde diş çürüğü, şeker artıklarının dişe yapışmasından kaynaklanır. Şeker asitli hale gelir ve minenin zarar görmesine neden olur. Bu şekerin kaynağı; süt, mama, meyve suyu veya yemek sonrasında ağızda kalan artıklar olabilir. Bebeğinizin dişlerinin çürümesini önleyecek bazı önerilerimiz şunlardır:
Besledikten sonra bebeğinizin diş etlerini silin. Bebeğinizi emzirdikten veya biberonla besledikten sonra diş etlerini silmek yararlı olur.
Diş fırçalama alışkanlığı kazandırın. Bebeğinizin dişlerini günde iki kez fırçalayın ve çocuğunuza ağız hijyeninin önemini anlatın.
Şekerli yiyecek ve içecek vermekten kaçının. Bebeğinizin şeker tüketimini en düşük seviyede tutmak, bebeğinizin dişlerini ve genel olarak sağlığını korumanızı sağlayacağından özellikle uykudan önce şekerli yiyecekler, içecekler ve atıştırmalıkları vermekten kaçının. Yapışkan tipteki bazı şekerler veya meyveli pestiller çoğunlukla şekerden oluşur ve tüm gün dişlerin çiğneme yüzeyine yapışır.
Kalsiyum açısından zengin yiyecekler verin. Kalsiyum açısından zengin yiyecekler dişlerin sağlıklı olmasını sağladığından bebeğinizin süt, peynir ve yoğurt tüketmesini sağlayın.
Sık sık atıştırmalık vermekten kaçının. Öğünler arasında boşluk bırakmak, tükürüğün zararlı bakterileri temizlemesini sağlar.
"Biberon çürüklerini” önleyin. Biberonun neden olduğu çürükler veya "biberon çürüğü" bebeğin gün boyunca veya yattıktan sonra içinde biberondan mama, süt, meyve suyu, şekerli su veya içecekleri içmesi sonucunda oluşur. Ağızdaki bakteriler bu sıvıların içindeki doğal olarak bulunan veya sonradan eklenen şekerleri aside çevirerek diş minesine zarar verir ve özellikle ön dişlerde çürümeye neden olur. Bunu önlemek için çocuğunuza şekerli yiyecekler vermekten veya emziği şekere batırmaktan kaçının ve çocuğunuzun hiçbir zaman biberonla uykuya dalmasına izin vermeyin. Tükürük akışı uyku sırasında azalır ve şekerin dişlere daha fazla yapışmasına ve hasara neden olur.
Erken çürüme belirtileri. Bebeklerde diş çürümesinin ilk belirtileri genellikle diş eti boyunca dişler üzerinde beyaz bölgeler olmasıdır. Erken tedavi de durumun daha da kötüleşmesine önleyebileceğinden diş temizliği ve öneri almak için diş hekimine gidin ve diş bakımı için gerekenleri yapmaya başlayın.
Florür Diş Çürümesini Önleyebilir mi?
Florür, diş minesini güçlendiren ve dişin çürümesini ve çürükleri önleyen önemli bir mineraldir. Çocuklar, florürlü su içmeli ve dişlerini florürlü diş macunu ile fırçalamalıdır. İçme sularındaki florür oranı bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğinden çocuğunuzun florür içeren şişe sularını içmesinin yeterli olduğunu düşünmeyin. Diş hekiminize ek florür tavsiyesinin ve florürlü yıkama sularının gerekli olup olmadığını sorun. Florürlü diş macunu, florürün büyük miktarlarda yutulması halinde zararlı olabileceğinden 3 yaşın altındaki çocuklarda yalnızca pirinç tanesi kadar ve 3 ila 6 yaşındaki çocuklarda ise bezelye tanesi kadar kullanılmalıdır.
Çocuğum Dişine Zarar Verirse Ne Yapmalıyım?
Bazı yaralanmalar için hemen diş hekimine gidilmesi gerekmez ama tamamen yerinden çıkmış bir diş için, dişin yerine yerleştirilebilmesi için acil olarak müdahalede bulunulması gerekebilir. En yaygın diş hasarlarıyla ilgili bilgileri okuyun ve bir yaralanma olması halinde diş hekiminize danışın.
Çocuğumun Dişleri Düşecekse Diş Bakımı Neden Bu Kadar Önemli?
Çocuğunuzun ilk dişleri düşecek olsa da dolgu, kaplama ve kökü ölmüş dişlerin sökülmesi dahil dişlerin doğru şekilde tedavi edilmesi çenenin alt kısmında olan dişlerin iyi ve sağlıklı şekilde büyümesini sağlar.
Çocuğumu Ne Sıklıkta Diş Hekimime Götürmeliyim?
İlk bebek dişleri çıktığında veya çocuğunuzun birinci doğum gününde (hangisi daha erkense) ilk diş hekimi randevusuna gidin. Daha sonra bebeğinizi 1 yaşından itibaren yılda iki kez diş hekimine götürerek dişlerinin sağlıklı olmasını sağlamalısınızr. Siz çocukken size diş bakımıyla ilgili söylenmeyen tavsiyeler için hazır olun.
Bebeğim Ne Kadar Süreyle Emzik Kullanabilir?
Çocuğunuz özellikle çok fazla emiyorsa emziğin uzun süre kullanılması dişlere ve ısırma hareketine zarar verebilir. Çocuğunuz 2-4 yaşında emzik kullanmaya devam ediyorsa çocuğunuzun doktoruyla veya diş doktoruyla konuşun.
Evde ve diş doktorunda (doğru miktarda florür) diş bakımının doğru şekilde yapılması çocuğunuzun yetişkinliği süresince güzel dişleri olmasını sağlar. Çocuğunuzun dişlerinin çürümemesi için bu bilgilere göz atın:
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: