Kardeşler birbirlerinin gelişmesine nasıl yardım eder?

Bebekler gelişimdeki dönüm noktalarını genellikle kronolojik sıraya göre yaşarlar. Kendilerine has takvimlerine göre tabi ki! Önce uzanırlar, sonra otururlar, emeklerler ve en son olarak yürürler. Yürümeyle birlikte sürekli koşma ve zıplama dönemi başlar. Ancak bazı bebekler daha da hızlı büyümek isterler.

İkinci çocuklar farkında olmasalar da ağabey ve ablalarına ayak uydurmak içgüdüsüyle hareket ederler.

Büyük kardeşe yetişmeye çalışmak

“Grubun parçası” olmaya ve toplumdaki rollerine alışmaya çalıştıklarından, küçük çocuklar ağabey ve ablalarına göre daha kısa süre “bebek” kalırlar. 

Mesela bir örnek: İlk bebeğinizin eski çıngıraklarını, diş kaşıma halkalarını arayıp buldunuz, özenle temizlediniz. Bunlarla oynamak yerine, ufaklık ablasının ya da ağabeyinin oyuncaklarıyla oynamak istiyor. Ayrıca, sandalyeye bağlı kalmak yerine vücudunu hareket ettirerek kardeşine yakınlaşmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. 

İlk bebeğinizde, muhtemelen ona aldığınız her oyuncak, yaşına ve zekâ kapasitesine uygun, seçilmiş oyuncaklardı. Çıngıraklardan Legolara geçişini izlediniz, her yeni oyuncakta hareket kabiliyetinin nasıl geliştiğini gözlemlediniz. Muhtemelen ona büyük çocuklara uygun oyuncaklar vermeyi hiç düşünmediniz.

Ancak işler ikinci bebekte farklı ilerliyor!

İkinci bebekte, bilinçaltındaki büyük kardeşle oynama isteği kafasını sürekli meşgul edecektir. Büyük kardeşisin etrafa saçılmış oyuncaklarıyla oynamak ister ve işlerin nasıl yürüdüğüyle ilgili anlamlar çıkarır.

Aylar geçtikçe, büyük çocuğunuz, kardeşinin kendi oyuncak yığınını bırakıp halıda unuttuğu favori bebeğine uzandığını fark edebilir. Belki kardeşine bunun bir “bebek oyuncağı” olmadığını söyler ama ufaklık yine de onlarla eğlenmenin bir yolunu bulacaktır.

Ufaklık ne yaparsa yapsın, ablası ya da ağabeyi için hep “çok fazla” olacaktır. Büyük çocuk kendi oyuncağını geri almak isteyince çekiştirme başlayacaktır. Farkında olmasa da, küçük kardeşinin kaslarını ve hareket becerilerini geliştirmesinde hayati bir rolü olacaktır.

Taklit etme ve gelişim

Birkaç ay içinde, bebeğinizin abla ya da ağabeyinin hareketlerini kopyaladığını fark edeceksiniz. Mesela yere düşürdüğü kitabını yalnızca tutmaya çalışmayacak, onu açmaya, sayfalarını çevirmeye ve kâğıdın nasıl bir his verdiğini öğrenmeye çalışacaktır.

Büyük kardeşin yaptığı her şeye dâhil olma çabasıyla birlikte, onu takip etmeye başlayacak ve oyunlarına karışacaktır. Tüm bunlar olurken hareket kabiliyeti hızla gelişecektir.

Büyük çocuğunuz ile bebeğiniz arasındaki bu rekabetin olumsuz olduğunu düşünmeyin. Bu, gelişen ilişkilerinin bir parçası olduğu gibi, bebeğin motor becerilerinin gelişmesi için de önemli bir adımdır. Büyük çocuğunuzun oyuncaklarıyla oynamaya her çalıştığında, uzanacak, kıvrılacak, kavrayacak, itecek, çekecek ve yuvarlayacaktır, yani tüm hareketleri yapacaktır.

Bebeğiniz ablasının ya da ağabeyinin canını sıkmaya, oyununu mahvetmeye çalışmıyor. Sosyal çevresi içinde yerini keşfetmeye ve vücudunu daha iyi kontrol etmeye başlıyor. Yani, tehlikeli bir durum meydana gelmedikçe ikisinin arasına girmeye çalışmayın. Bu arkadaşça ya da bazen düşmanca fırsat, beynini ve bedenini geliştirecektir.

Çerez Onayı