Hamilelikte mide yanmasının sebepleri nelerdir?

Daha öncesinde mide yanmasını yaşadıysanız ya da bu duruma tamamen yeniyseniz, hamilelik sırasında mide yanması ve bunu önlemek ve tedavi etmek için ne yapılması gerektiği hakkında daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin.

Mide Yanması Nedir ve Semptomları Nelerdir?

Eğer daha öncesinde hiç mide yanması yaşamadıysanız, bunun kalbinizle ilgili bir şey olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında bunun kalbinizle hiçbir alakası yok! Mide yanması, midenizdeki şeyler yemek borunuza geri çıktığında olur (boğazı mideye bağlayan boru). Mide yanması bazen reflü olarak da tanımlanabilir. Mideniz yandığında, boğazınızda ve göğsünüzün kalbinizin olduğu tarafında bir yanma hissi hissedersiniz, çünkü midenizdeki asitler yemek borunuzu rahatsız eder. Bebek bekleyen annelerin yüzde 50’sinden fazlası hamileliği sırasında herhangi bir zamanda mide yanmasını yaşar. Bazılarının mide yanmasını ilk deneyimlemeleri olabilir, bu yüzden ürkütücü ve endişe verici olabilir.

Özetle

Mide yanması, bebek bekleyen annelerin yarısından fazlasını hamilelik sırasında herhangi bir zamanda etkileyebilir. Kalple hiçbir alakası yoktur; aksine bu durum mide asidi yemek borusuna geri çıktığında ortaya çıkar. Mide yanmasına bazen reflü denir.

Hamilelikte Mide Yanmasının Sebepleri Nelerdir?

Mide yanması hamilelik sırasındaki belli zamanlarda, vücutta belli değişimler meydana geldiğinde olur:

Hamilelikteki ilk üç aylık dönemde, hamilelik hormonlarındaki dalgalanmalar, besinlerin kan akışınıza daha yavaş emilmesi ve sonucunda bebeğinize ulaşması için sindirim sisteminizin yavaşlamasına sebep olabilir. Bunun anlamı, midenizin boşalması daha uzun bir zamanda olur ki bu bazen sindirimde güçlüğe ve mide yanmasına sebep olur. Hamilelik hormonları, aynı zamanda mideniz ve yemek borunuz arasındaki kapakçıkları gevşetir, yani asidin yemek borunuza sızması daha olasıdır.

Sonra, hamileliğiniz üçüncü trimestere girdiğinde, büyüyen rahminiz midenizi daha yukarıya iter. Midenize olan bu baskı, mide yanmasına sebep olarak mide asitlerinizi yemek borunuza çıkmaya itebilir.

Özetle

İlk trimester sırasında, hamilelik hormonları artar ki bu sindirim sisteminizi yavaşlatararak, mide ve yemek borunuz arasındaki kapakçığı gevşetir ki bu bazen mide yanmasına sebep olur. Üçüncü trimester sırasında, büyüyen rahminizden dolayı midenize olan baskı da mide yanmasına sebep olabilir.

Mide Yanmasını Önlemek

Hamilelik sırasında mide yanmasını önlemek için 10 öneri şunlardır:

1. Daha küçük yiyin, daha sık beslenin, günde normal üç öğün beslenmek yerine öğünleri yayarak beş ya da altı öğün yiyin

2. Hamileliğiniz sırasında büyük ihtimalle, bazı yiyeceklerden kaçınmanıza rağmen, mide yanmasını tetiklediği için şu yiyecekleri yemekten kaçınmayı da değerlendirin:

  • Yağlı ve kızartılmış yiyecekler

  • Çay ve kahve

  • Çikolata

  • Nane

  • Alkol

  • Asitli içecekler

  • Tatlı yiyecekler

  • Turunçgiller, meyve suları, domates ve kırmızı biber gibi asitli yiyecekler

  • Çok baharatlı yiyecekler.

3. Yavaş yiyin ve tamamen çiğneyin

4. Çok sıvı tüketin, özellikle su

5. Öğün sırasında değil, öğünler arasında bir şeyler için

6. Özellikle yemek yediğiniz zamanlarda, eğri oturmaktan kaçının, çünkü eğri oturmak karnınıza ağırlık verebilir

7. Yemek yedikten sonra yatmak için en az yarım saat bekleyin

8. Uyuma saatinden üç saat öncesinde bir şey yemekten ve içmekten kaçının - boş bir mide daha az asit üretir, yani uyku sırasında daha az yaşanır ve uykunuz daha az bölünür

9. Karnınıza eğilmek gibi, mide yanmanızı şiddetlendirecek hareketler yapmaktan kaçının - onun yerine dizlerinize eğilin

10. Yatarken ya da uyurken, kendinizi yastıklarla destekleyin, böylelikle kafanız, boynunuz ve omuzlarınız eşit olur. Yatağınızın kafa kısmını kitaplar ya da tahta bloklarla 10 ila 15 cm arasında yükseltmeyi bile değerlendirebilirsiniz. Kendinizi üçgen bir reflüyastığı kullanarak desteklemek de mide yanmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Özetle

Mide yanmasını önlemek için, tetikleyici gıdalar yemekten kaçının, daha küçük öğünler yiyin, çok su tüketin, yerken duruşunuza dikkat edin ve yatarken kendinizi yastıklarla destekleyin.

Mide Yanmasını İyileştirmek

Mide yanmanızı önlemek için yukarıda listelenen önlemler semptomlarınızı hafifletmekte yardımcı olabilir ama eğer mide yanmanız çok rahatsız ediciyse, size tedavi önerebilecek sağlık hizmeti sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz. Anti-asit ve asit engelleyici ilaçları sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışmadan almayın. Çoğu reçetesiz anti-asit ilaçlar hamilelik sırasında kullanmak için güvenlidir ama alüminyum ya da aspirin içeren ilaçlardan kaçınmalısınız. Bazı anti-asit ilaçları yüksek seviyede sodyum içerir ve bu sıvı birikmesini arttırabilir ya da kabızlığı kötüleştirebilir. O yüzden hamileliğiniz sırasında hangi ilaçları almanızın güvenliği olduğunu ilk olarak sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışmanız en iyisidir.

Özetle

Herhangi bir reçetesiz anti-asit ilaç almadan önce sağlık hizmeti sağlayıcınızın önerilerini dinleyin. Bütün anti-asit ilaçlar, hamilelik sırasında kullanmak için güvenli değildir.

SIK SORULAN SORULAR

Gece tamamen düz bir pozisyonda uyumak mide yanmasını şiddetlendirebilir. O yüzden kafanızı, boynunuzu ve omuzlarınızı yastıklarla desteklenmeniz ya da yatağın baş kısmını 10 ila 15 cm yükseltecek kitaplar ya da tahta bloklar kullanılarak yükseltilmesi önerilir.

Özet

Eğer, birçok diğer hamilelik semptomlarıyla uğraşıyorsanız, mide yanması rahatsız edici bir duygu olabilir. Neyse ki mide yanmasını önlemek ve tedavi etmek için etkili yöntemler var. Yeme düzeninizde birkaç küçük değişiklik yaparak ve öğünlerinizi gün içine yayıp daha az yiyerek başlayabilirsiniz. Eğer mide yanması geceleri olmaya yatkınsa, yastıkla kendinizi desteklemek ve uyumadan birkaç saat öncesinde yememek önlemenize yardımcı olabilir. Eğer evde yapılan çözümler yardımcı olmazsa, size güvenli reçetesiz ilaçlar önerebilecek sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışın. Çok yakın bir zamanda bebeğinizi kucağınıza almış olacaksınız ve mide yanması - diğer sinir bozucu hamilelik semptomları gibi - unutulup gidecek!

Kaynaklar

Çerez Onayı