Hamilelik testi: Güvenilir Mi? Nasıl Yapılır? Ne Zaman Yapılır?

Periyodunuz gecikti ya da daha farklı bir gebelik belirtisi mi fark ettiniz? O zaman bir gebelik testi yapmalı mıyım, yapmamalı mıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Gebelik testlerinin nasıl çalıştığını, mevcut tiplerini ve ne kadar güvenilir olduklarını öğrenin. Gebelik testleri hakkındaki sorularınızı yanıtlamak için buradayız, dahasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Gebelik Testleri Nasıl Çalışır?

Gebelik testleri; döllenmiş yumurtanın ana rahmine düşüşünü takip eden birkaç gün içinde rahim duvarına yerleşmesinden sonra şekillenmeye başlayan plasentada üretilen ve hCG (human karyonik gonodotropin) olarak bilinen bir gebelik hormonunu tespit ederek çalışır. Bu hormon, gebeliğin ilk 3 ya da 4 ayında çok yüksek seviyelerde üretilmeye devam eder. Vücudunuzu gebeliği sürdürmesi için uyaran hormon, idrar ve kanda tespit edilebilir.

Gebelik Testi Çeşitleri Neler?

hCG’nin varlığı, aşağıdaki şekillerde tespit edilebilir:

  • İdrarda gebelik testi. Bu test idrarınızda hCG olup olmadığını saptar. Testi idrarınızı doğrudan “çubuk” —özel hazırlanmış kimyasal bir şerit— üzerine yaparak ya da bir kap kullanarak uygulayabilirsiniz. Tüm gebelik testleri idrarınızdaki hCG’yi tespit ederek çalışır, ama kullanım şekilleri ve bekleme zamanları, markalar arasında farklılık gösterebilir. Bazı markalar diğerlerinden daha hassas tespit yapabilir. Piyasada, size iyi haberi artı işareti ya da ekstra çizgiyle veren klasik testlerden hamile olduğunuzu konuşarak söyleyen dijital testlere kadar farklı çeşitlerde idrarda gebelik testi bulabilirsiniz. İdrar testini doktorunuza da yaptırabilirsiniz. Bu seçenek elbette doktorunuz sizi testi nasıl yapacağınız ve sonuç konusunda bilgilendirebileceği için daha avantajlı olabilir.

  • Kanda gebelik testi. Bu test, eve götürüp yapabileceğiniz rutin bir ölçüm olmadığı ve pahalı olabileceği için, ancak doktorunuza yaptırabileceğiniz bir testtir. Kan testi, idrar testi gibi hemen sonuç vermez –bir günden fazla zaman alabilir– ancak daha hassas tespit yapabilir ve döllenmenin hemen 9-12 gün sonrasında bile sonuç verebilir. İki çeşit kanda gebelik testi bulunur: kandaki tam hCG miktarını ölçen kantitatif kan testi ya da beta hCG testi ve kanınızda hCG bulunup bulunmadığını belirleyen kalitatif kan testi.

Evde Gebelik Testi Ne Kadar Güvenilir?

Çoğu evde gebelik testi doğruluk oranının %99 olduğunu söyler, ancak sonuç aşağıdaki çeşitli etkenlere göre farklılık gösterebilir

  • Testi ne zaman yaptığınız. Daha doğru sonuç için, testi periyodunuzun gecikmesinden en az bir hafta sonra ve hCG seviyesinin daha yoğun olduğu sabah erken saatlerde yapın.

  • Testin kullanım tarihi. Sonucu etkileyebileceği için, testinizin kullanım süresini doldurmadığından emin olun.

  • Sıvı alımınız. Testi yapmadan önce çok fazla su içmiş olmanız, idrarınızdaki hCG seviyesini azaltabilir, bu da testin bu gebelik hormonunu saptamasını zorlaştırabilir.

  • Testi yapma şekliniz. Alacağınız sonucu etkileyebileceği için, testi uygularken kullanım talimatlarına tam olarak uymanız önemlidir.

  • Test markası. Bazı markalar, diğerlerine göre daha hassastır.

  • İçinde hCG olan bir ilaç ya da ilaçlar almanız. İlaçların çoğu evde yapılan gebelik testlerini etkilemese de, hCG içeren fertilite ilaçları alıyorsanız, bu sonuçlarınızı etkileyebilir.

Hatalı Bir Negatif Sonuç Alabilir Miyim?

Evet, hamile olsanız bile, gebelik testinden negatif bir sonuç almanız mümkün. Buna yalancı negatif deniyor. Yalancı negatif sonucu testi çok erken yaptıysanız, idrarınız çok fazla suyla seyrelmiş durumdaysa ya da sonuç için yeterince beklememişseniz alabilirsiniz. Yaptığınız teste ve kullanım talimatlarına bağlı olarak, en doğru sonucu almak için 10 dakikaya kadar beklemeniz gerekebilir. Kullanım talimatlarına harfi harfine uyun ve sonuç için sabırlı olun. İsterseniz fazla erken bakmamak için saat de kurabilirsiniz.

Hatalı Bir Pozitif Sonuç Alabilir Miyim?

Hamile olmadığınız halde, evde yapılan gebelik testinden pozitif sonuç almanız mümkün. Bu, vücudunuz hamile değilken hCG üretmeyeceği için, nadiren oluşan bir durumdur. Ancak hCG içeren fertilite ilaçları kullanıyorsanız, hamile olmasanız da pozitif sonuç alabilirsiniz.

Gebelik Testini Ne Zaman Yapmalıyım?

Gebelik testi yapmak için en iyi zaman, periyodunuzun gecikmesinden bir hafta sonradır. Daha önce de yapabilirsiniz, ancak testin saptayabilmesi için henüz yeterli hCG üretmemiş olabilirsiniz. Vücudunuz hCG’yi ancak döllenmiş yumurta kendisini rahim duvarına yerleştirdikten ve plasenta oluşmaya başladıktan sonra üretmeye başlar. Gebeliğin erken dönemlerinde hCG seviyeniz her iki üç günde bir ikiye katlanır, bu yüzden en iyisi test için biraz beklemektir. Bu arada, hamile olup olmadığınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki erken gebelik belirtilerine göz atabilirsiniz:

  • Hassas, şişmiş göğüsler

  • İdrara sık çıkma

  • Sabah bulantısı (ismi sabah bulantısı olsa da kusmayabilirsiniz ya da günün herhangi bir saatinde gerçekleşebilir)

  • Bitkinlik

Gebelik Testini Nereden Alabilirim?

Evde yapılan gebelik testlerini eczanelerden alabilirsiniz. Ayrıca doktorunuz ya da sağlık ocaklarından da edinebilirsiniz.

Gebelik Testi Sonucu Pozitifse Ne Yapmalıyım?

İyi haberi alır almaz, gebelik hakkında daha fazla bilgi almak için bir doktordan randevu alın. Tebrikler! Sizin için gerçekten heyecanlıyız.

Gebeliğinizin hangi aşamasında olduğunuzu merak ediyorsanız, Doğum Tarihi Hesaplayıcısına göz atabilirsiniz. Ayrıca ipuçları ve makalelerle birlikte gebeliğinizin adım adım gelişimi hakkında faydalı bilgiler almak isterseniz, e-posta listemize üye olabilirsiniz.

Çerez Onayı