Anne Sütü Neden Azalır?

Uzman: Lexi Walters Wright

Aklınızda “Acaba bebeğim için yeterince süt üretebilecek miyim?” sorusu dönüp dolaşıyorsa yalnız değilsiniz! Gerçek şu ki, anne sütü miktarı her kadında farklılık gösterir. Vücut genelde bebeğin herhangi ek bir mamaya gerek duymayacağı şekilde yeterli miktar sütü üretebilmektedir.

Eğer ilk hamileliğinizde anne sütünüz yeterli olmadıysa, bu birkaç sebepten kaynaklanabilir:

• Düzensiz besleme (ya da kısa, hızlı beslemeler)

• Bebeğinizi doğru şekilde emzirmemeniz

Vücudunuzun bir arz-talep ilişkisi kurması için bebeğinizi birkaç hafta emzirmeniz gerekmektedir. Bir başka deyişle, bebeğinizi ne kadar çok emzirirseniz, vücudunuz o kadar çok anne sütü üretir. Anne sütü yapan yiyecek listelerine de göz atarken, diğer taraftan aldığınız ilaçların da sütün kesilmesine sebep olan ilaçlar olmamasına dikkat edin.

Süt Miktarını Etkileyen 5 Faktör

1. Bebeğinizin memenizi yanlış şekilde emmesi ihtiyaç duyduğu kadar sütü almasını güçleştirebilir. Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir.

2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır.

3. Emzirme ya da pompalama seanslarının sıklığının azalması vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarını azaltacaktır.

4. Emzirme süresini sınırlı tutmak memelerinizin tamamen boşalmasını önleyici etkide bulunacaktır. Emzirme sırasında sizin ya da bebeğinizin rahatsız bir pozisyonda durmanız da sütünüzün azalmasına sebep olabilir.

5. Bebeğinize anne sütü yanında mama da vermeniz halinde bebeğin emeceği süt azalacaktır. Bu da sizin süt üretiminizi azaltıcı etki yapar.

Anne Sütünü Arttırmak İçin 7 Öneri

1. Bebeğinizin dudaklarının memenize doğru şekilde tutunduğundan emin olun. Bebeğiniz doğru şekilde emiyorsa, sizin canınıza yakmaz ve emzirme sonrasında huzursuz ya da sinirli olmaz.

2. Emzirme seansı boyunca bebeğinizi ikinizin de rahat edeceği bir pozisyonda tutun. Sizin için en uygun olan pozisyonu bulana kadar birkaç deneme yapmanız gerekebilir.

3. Gün boyunca emzirme seanslarının sıklığını arttırın. Bebeğinizi emzirmek için ağlamasını beklemeyin. Parmaklarını emmesi ya da dudaklarını şaplatması gibi aç olduğuna dair işaretleri gördüğünüzde emzirin.

4. Sabit zamanlama yapmayın, bebeğiniz emmek istediğinde emzirin. Bebeğinizi belirli zaman aralıklarında değil, aç olduğunu hissettiğinizde beslemenizi öneriyor.

5. Her iki memedeki süt üretimini tetiklemek için sırayla her iki memeyi de kullanmanızı ve memenizde kalan süt için de pompalama yapabilirsiniz. 

6. Meyve, sebze ve tahıl açısından zengin ve dengeli beslenmeye çalışın. Diyetinizde kalsiyum, D vitamin, protein, demir ve folik asit içerikli besinler bulundurmanızı öneriliyor. Bunlar anne sütü yapan yiyeceklere giriyor. 

7. Susuz kalmamaya özen gösterin. Vücudunuzun günde en az sekiz bardak suya ihtiyacı var. Sık sık su için.

Çerez Onayı