SSS: Emzirme

Emzirmek, bebeğinizi beslemek ve onunla bağ kurmak için en mükemmel yoldur. Bu doğal bir süreç olsa da başlarda, nasıl yapılacağını öğrenene kadar zorlanabilirsiniz. Emzirdiğinizde neler olduğunu, siz ve bebeğiniz için faydalarını, bebeğin memeyi alışından süt sağmaya kadar nasıl emzirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bebeğim İçin Emzirmenin Faydaları Nelerdir?

Emzirmek, bebeğinize pek çok fayda sağlar. Anne sütü, küçüğünüzün büyümesine yardım eden mineraller ve besin maddeleriyle doludur. Ayrıca aşağıdaki riskleri azaltır:

  • Kulak iltihapları

  • Alerjiler

  • Egzama

  • Astım

  • Kusma

  • İshal

  • Zatürre

  • Çocuk diyabeti

  • Ergenlik ve yetişkinlikte obezite

  • Ani bebek ölümü sendromu (SID)

Bazı çalışmalar emzirmenin bebeğinizin beyin gelişimine de yardımcı olduğunu söylemektedir.

Benim İçin Emzirmenin Faydaları Nelerdir?

Emzirme sadece bebek için değil, anne için de faydalıdır. Oksitosin, yani “sevgi hormonu” salgılanmasını sağlayarak anne ve bebeğin bağ kurmalarına, ayrıca rahmin küçülüp gebelik öncesi ebatlarına dönmesine yardımcı olur. Anne sütü güvenilirdir, hiçbir hazırlık istemez ve her zaman elinizin altındadır. Önemli bir diğer faydası da, meme ve yumurtalık kanseri risklerini azalmasıdır.

Emzirmek ayrıca gebelik kilolarınızı vermenize de yardımcı olur. Hamilelik sırasında aldığınız kiloların bir kısmı, emzirirken kullanılır; böylece tam olarak doğru hızda kilo verebilirsiniz. Yavaş kilo veriyorsanız endişelenmeyin, çünkü bebeğiniz gelişir ve daha fazla süt isterken vücudunuzun hala bir miktar yağa ihtiyacı var.

Nasıl Emzirebilirim?

Bebeğinizin doğumundan hemen sonra, onu doğrudan çıplak teninize temas edecek şekilde kucaklayın. Bu, bebeğinizin memeyi tutmasını sağlayan refleksi harekete geçirecektir. Göğsünüzü elinizle kavrayıp meme ucunuzu bebeğinizin alt dudağına değdirmeyi deneyin. Esner ya da ağzını kocaman açarsa onu kendinize doğru çekip meme ucunuzu bebeğinizin damağına doğru yerleştirin. Memeyi bebeğe vermeyin, bebeğinizi memeye yerleştirin.

Yenidoğanlar her memeden 10-15’er dakika emzirilmelidir. Bebeğiniz sadece bir memeyi tercih edebilir ya da iki kat fazla emmek isteyebilir. Memeyi bıraktığında hala aç olup olmadığını anlamak için diğer memeyi verin. İstemezse, bir dahaki sefere diğer memeyle emzirmeye başlayın. Kendiniz için en rahat pozisyonu bulmak için, farklı emzirme pozisyonlarını denemekten çekinmeyin.

Sağlıklı Anne Sütü Nasıl Görünür?

Emzirmeye başladığınız ilk günlerde, sütünüzün koyu kıvamlı, sarımsı bir sıvı olduğunu fark edebilirsiniz. Anne sütünün böyle görünüp görünmediğini merak edebilirsiniz, ancak endişelenmeyin, çünkü bu tamamen normal. Bu aşamada ürettiğiniz sütün adı kolostrumdur (ağız sütü) ve bebeğinizin hem ilk besini hem de onu hastalıklara karşı koruyan ilk aşıdır. Bu dönemde bebeğinizin midesi sadece bir çay kaşığı kadar sıvı tutabilir, dolayısıyla başlarda ondan çok fazla emmesini beklemeyin.

Doğumdan yaklaşık 2 ila 5 gün sonra, sütünüzün daha kremsi bir kıvam aldığını göreceksiniz. Bu geçiş sütü, göğüsleriniz kolostrumdan erişkin anne sütüne geçiş yaparken üretilir. Erişkin anne sütü tam randımanlı üretime, bebeğin doğumundan iki hafta sonra başlar. Bu süt ilk salgılandığında, yağsız süt gibi olmasa da geçiş sütünden daha suludur, ancak emzirme sırasında salgılanan yağla birlikte daha kremsi hale gelir.

Bebeğimin Aç Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Emzirmede zamanlama da önemlidir. Bebeğiniz ağlıyorsa, bu açlığın son işaretidir ve mutsuz bir bebek memeyi almakta zorlanır. Açlık belirtilerini gözden kaçırmayın. Örneğin;

  • tetikte görünüyorsa,

  • kollarını büküyorsa,

  • yumruklarını kapatıyorsa,

  • parmaklarını ağzına götürüyorsa,

  • emme hareketleri yapıyorsa...

Bebeğiniz doyduğu zaman gözlerini kapatacak, bacakları ve kolları gevşeyecektir.

Hangi Sıklıkta Emzirmeliyim?

Bırakın bebeğiniz kendi programını kendisi belirlesin. İlk birkaç gün saat başı emmek isterse şaşırmayın. Bu, bebeğinizin emme ihtiyaçlarına özel iyi bir süt tedariği sağlamaya yardımcı olacaktır. Sütünüz geldikçe, bebeğinizin açlığının dindiğini gözlemleyecek, muhtemelen sadece 2-3 saatte bir ya da günde 8 ila 12 kere emzirmekle yetineceksiniz.

Bebeğimin Yeterli Süt Alıp Almadığını Nasıl Anlarım?

Bebeğinizin yeterli süt alıp almadığını merak edebilirsiniz. Eğer emzirirken yutkunma sesini duyuyorsanız, sütü aldığını anlayabilirsiniz. Emdikten sonra uyuyorsa, kesinlikle doymuştur. Bebeğinizin yeterli süt aldığını aşağıdaki ipularından anlayabilirsiniz:

  • 6 haftalık olana kadar her gün yaklaşık altı çiş ve iki-beş kez yumuşak kaka yapıyorsa,

  • İdrarı koyu turuncu ya da koyu sarı değil de açık sarıysa,

  • Göğüsleriniz emzirme sonrası yumuşayıp gevşiyorsa...

Emzirirken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Emzirirken neleri yapıp yapamayacağınızı ya da bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besinleri aldığından emin olmak için özel bir emzirme diyeti yapmanıza gerek olup olmadığını merak edebilirsiniz. Emzirirken ihtiyacınız olanlar:

  • Yeterli sütünüzün olması için günlük ekstra 450-500 kalori alın.

  • Haftada iki-üç kez balık ya da deniz ürünü yiyin. Ancak kılıç balığı, midye gibi yüksek civa ya da toksik madde taşıyan balık ve deniz ürünlerinden kaçının.

  • Doktorunuz önerdiyse, emzirdiğiniz süre boyunca gebelik öncesinde alınan multivitaminlerden kullanın.

  • Bol sıvı alın.

  • Bebeğinizin özellikle doğumundan sonraki birkaç gün boyunca kahve içmeyin ya da çok az miktarda için (günde yaklaşık 200 mg normal bir miktardır).

  • Emzirirken ilaç kullanma konusunda doktorunuza danışın. Çoğu ilacı almanız güvenli olsa da, bazı ilaçlar verdiğiniz süt aracılığıyla ufak dozlarda bebeğinize geçebilir.

  • Sigara içmeyin. Pasif içicilik bebeklere zarar verdiği gibi, sütün besleyiciliğini de azaltır.

  • Emzirirken uygulayabileceğiniz doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuza danışın.

Süt Sağma Hakkında Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Anne sütü üretimi arz talebe bağlıdır, yani emzirdikçe ya da sütünüzü sağdıkça, sütünüz daha çok gelir. Sütünüzü sağmak, hala emzirirken işe dönmeniz gerekiyorsa [https://www.prima.com.tr/yenidogan-bebek/emzirme/yazilar/isyerinde-sut-sagma-emzirirken-ise-donmek\] size yardımcı olur ya da bebeğiniz emmek istemediği zamanlarda da süt verebilmenizi sağlar.

Süt sağarken yardımı dokunacak ipuçları:

  • Rahatlayın. Stres süt miktarınızı azaltabilir. Sağma işlemi için kendinize sessiz ve sakin bir yer bulun.

  • Sıkça sağın. Bu süt üretiminizi artıracaktır. İsterseniz iki göğsünüzü birden sağabilirsiniz.

  • Bebeğiniz istediği zaman emzirin. Bebeğinizin aç olduğunu fark ederseniz, doğrudan emzirin. Bu aynı zamanda sağmak istediğinizde daha fazla süt elde edebileceğiniz anlamına gelir.

  • Bol sıvı alın.

Ne Kadar Süre Emzirmeliyim?

Sağlık uzmanları bebeğinizi özellikle ilk altı ay emzirmenizi öneriyor. Daha sonrasında, bir yaşına kadar onu daha çeşitli bir beslenme şekliyle tanıştırabilir, anne sütüne ek olarak katı gıdalar ekleyebilirsiniz. Bebeğinizi ne zamana kadar emzirebileceğinizle ilgili belli bir sınır yoktur -ikiniz için de doğru zaman, sizin tercihinizdir. Bebeğinizi sütten kesmeye hazır olduğunuzda, bir emzirme danışmanına ya da doktorunuza danışabilirsiniz.

Emzirmeme Yardımcı Olacak Başka Şeyler Var Mı?

Başlangıçta, özellikle de ilk kez emzirecekseniz, küçük bir yardıma ihtiyacınız olabilir ve bu tamamen normaldir. İşte sizin için emzirmeyi biraz daha kolaylaştıracak ipuçları:

  • Yardım istemekten çekinmeyin. Bebeğinizi ilk kez emzireceğiniz zaman yardım isteyin. Bir doğum hemşiresi ya da emzirme danışmanı, yenidoğan bebeğiniz için en iyi emzirme pozisyonunu bulmanıza ve bebeğin memeyi doğru bir şekilde tutmasına yardımcı olabilir.

  • Bebeğinizle aynı odada olun. İlk altı ay, bebeğinizi sizinle aynı odada beşiği ya da yatağında tutmanız daha pratik ve rahat olabilir. Böylece acıktığı anda kolayca emzirebilirsiniz.

  • Emziği çok erken vermeyin. Bebeğinizi emziğe alıştırmak için bir süre bekleyin. Çok erken vermek, emzik ve memeyi emmek farklı olduğu için, emzirmenize engel olabilir. Uzmanlar emziğin, sadece bebeğin emzirilmesi bir düzene girdikten, genellikle doğumdan üç ya da dört hafta sonra verilmesi gerektiğini söylüyor.

  • Göğüs ucu bakımına önem verin. Sütünüzün göğüs ucunda kendiliğinden kurumasına izin verin; bu onları rahatlatacaktır. Ancak vaktiniz yoksa, nazikçe kurulayın. Sızıntıyı engellemek için göğüs pedleri kullanın ve bu pedleri sıkça değiştirin. Banyo yaparken göğüs uçlarınıza şampuan ve sabun değdirmemeye çalışın. Kuru ve çatlamış göğüs uçlarından şikayetçiyseniz, her emzirmeden sonra onları rahatlatmak ve nemlendirmek için göğüs uçlarınıza saf lanolin sürün. Kendinizde, grip benzeri semptomlar ve göğüs acısı gibi belirtileri olan mastit işaretleri görürseniz, doktorunuza danışın.

Emzirme doğal bir süreçtir, ama bebeğiniz ve siz başarılı bir rutin kazanana kadar zaman alabilir. Aslına bakılırsa annelerin çoğu bir noktada yardıma ihtiyaç duyar. İlk denemelerinizde yardımcı olması için buradan yenidoğanı emzirme konusunda daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ayrıca uygun emzirme tekniklerini öğrenmek için bir emzirme uzmanından yardım alabilirsiniz.

Çerez Onayı