Mastit nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları
Mastit, göğüste ağrı ya da hassasiyete neden olan bir göğüs enfeksiyonudur. Çoğunlukla yenidoğan annelerinin emzirmeye başladıkları ilk birkaç hafta görülen mastit, bazen ileriki haftalarda da ortaya çıkabilir. Bu göğüs enfeksiyonunun erken tedavisi, daha sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek açısından büyük önem taşır. Emzirme sorunun önüne geçilmesi ve çözümüne yardımcı olsa da iki göğüsteki sütün de boşaltılabilmesi için doğru tekniği kullanmak gerekmektedir. Semptomlar ve risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi almak, mastit tedavisi ve önlemleriyle ilgili atmanız gereken adımları öğrenmek için, okumaya devam edin.
Mastit Nedir?
Mastit göğüs dokusunun enfeksiyon sonucu iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. En çok da emziren anneleri, emzirmelerinin 6-12. haftalarında etkiler (bu yüzden laktasyon mastiti olarak da bilinir), ancak daha sonraki haftalarda da görülebilir. Mastit sancılı olabilir ve bu yüzden emzirmeyi bırakmak isteyebilirsiniz. Ancak enfeksiyon hafifler hafiflemez hiç canınız yanmadan emzirmeye devam edebilecek, böylece emzirmenin size ve bebeğinize sağladığı faydaları bilerek bebeğinizle paylaştığınız zamanın tadını çıkarabileceksiniz.
Mastit Belirti ve Semptomları
Emzirmeye yeni başladığınızda göğüslerinizde bir miktar hassasiyet ve ağrı hissetmeniz normaldir. Peki mastit ne hissettirir? Mastitin belirti ve semptomları aşağıdaki gibidir:
Emzirirken göğsün içinde ağrı ya da yakıcı bir his (bu enfeksiyon genelde sadece tek göğsü etkiler)
Göğüste hassasiyet ve sancı
Göğüste şişlik
Göğüs içinde yanma
Göğüste kızarıklık (genellikle kıskı biçimli bir leke)
Yorgunluk ve halsizlik
Ateş ve titreme.
Mastitin Nedeni Nedir?
Mastitin nedenleri:
Göğüste kalan süt. Emzirme tekniği doğru değilse, göğüsteki süt tamamen boşalmaz. Kalan süt de sancıya neden olarak enfeksiyona yol açabilir.
Tıkalı süt kanalları. Bir süt kanalı tıkanırsa, göğüste süt birikimi gerçekleşir. Tıkalı kanal iyileştirilmezse, göğüs enfeksiyonuna neden olabilir.
Bakteriler. Cildiniz ve bebeğinizin ağzından göğüs ucunuzdaki çatlaklar aracılığıyla süt kanalına bakteriler geçebilir. Anne sütü de mastite neden olan bakterilerin üremesi için verimli bir ortam sağlar.
Aşağıdaki durumlar mastit riskini artırabilir:
Çatlak göğüs uçları
Emzirirken tek bir pozisyonda kalmak ve böylece göğsün tamamen boşalmaması
Dar sütyen giyerek ya da göğüs üzerine baskı yaparak süt akışını kısıtlamak
Çok yorgun ve stresli olmak
Daha önce mastit geçirmiş olmak, tekrarlayan laktasyon mastiti riskini artırabilir
Yetersiz beslenme.
Mastitten Nasıl Korunabiliriz?
Mastitten korunmak için birkaç ipucu:
Bebeğinizin emerken memeyi tam olarak kavradığından emin olun.
Emzirirken iki göğsünüzün de tamamen boşalabilmesi için pozisyon değiştirin.
Göğüs değiştirmeden önce bebeğinizin bir göğüsteki sütü tamamen bitirdiğinden emin olun.
Bebeğiniz aç olduğu sürece, olabildiğince sık emzirin -iki emzirme arasında çok fazla ara vermeyin.
Emzirmeden önce, emzirirken göğüslerinizin boşalmasına yardımcı olması için göğüslerinize sıcak bir kompres uygulayın (ıslak ve sıcak bir bezle) ya da ılık bir duş alın.
Emzirme hakkında daha fazla bilgi alın ve iki göğsünüzün de emzirirken tamamen boşalması için gerekli olan teknikleri öğrenmek için bir emzirme uzmanından yardım alın.
Emzirme ve Mastit
Mastitken de emzirebilirsiniz. Başta sizi biraz rahatsız etse de, emzirme sorunun daha hızlı çözülebilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bebeğiniz için tehlikeli değildir. Sütünüzün antibakteriyel özelliği, onun enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Mastit için antibiyotik kullanırken emzirme konusunda doktorunuz ya da emzirme uzmanınıza danışın.
Mastit Tedavisi
Mastiti fark ettiğiniz anda tedavi etmek önemlidir. Başlangıçta grip benzeri semptomlar gösterebilir, sonrasında göğüslerinizde sancı hissedebilirsiniz. Bu noktada mastit tedavisi konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir, çünkü tedavi edilmeden kalırsa, iltihap birikip apse yapabilir ve cerrahi müdahale gerekebilir. Mastit tedavisi için doktor reçetesiyle ağızdan alınan antibiyotikler kullanılır. Eğer bu enfeksiyonu kurutmaz ya da tekrarlarsa, mastitten tamamen kurtulmak için doktorunuzla tekrar görüşün.
Bu ipuçları mastit rahatsızlığınızı azaltmaya yardımcı olacaktır:
Yukarıda verilen tavsiyelere uymanız sizlere yardımcı olacaktır. Örneğin: düzenli olarak emzirmek tıkalı süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir.
Günde on dakika ılık su dolu bir küvete uzanarak göğüslerinizi suyun içinde tutun. Bu, süt kanallarınızı tıkamış olabilecek kurumuş salgıların atılmasına yardımcı olabilir, böylece emzirme sırasında göğsünüzü tam olarak boşaltabilirsiniz.
Sancınızı azaltması için ağrı kesici almak isterseniz, doktorunuza danışın.
Dinlenin (yatağınızda bebeğinizle uzanmak, sizi daha sık emzirmek için cesaretlendirebilir).
Bolca su içmek, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.
Eğer emzirmek çok acı veriyorsa, bunun yerine sütünüzü sağmayı deneyin.
Destekleyici bir sütyen kullanın.
Mastit, emzirme konusunda cesaretinizi kırabilir, ancak bir kez iyileştiğinizde, emzirmeye normal bir şekilde dönebilir, bebeğinizle kurduğunuz bağın tadını çıkarabilirsiniz.
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: