Formül Besleme Kılavuzları

Hiçbir şey anne sütünün yerini tam olarak tutmasa da ihtiyaç halinde formül mamalar en büyük kurtarıcınız olabilir. Herhangi bir sebeple bebeğinizin beslenme sepetine mama ekleyecekseniz anne sütüne yakın mama tercih edebilirsiniz. Sadece mama ile beslenen bebek söz konusu olduğunda bu yakınlık biraz daha önem kazanır. Elbette tüm bu seçimlerde doktorunuzun da görüşünüz almak işinizi kolaylaştıracaktır.

Doğru formül mamayı seçmek

Formül mamalar bebeğinizin besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere anne sütü örnek alınarak üretilir. Dolayısıyla mamayla beslenen bebekler de büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan besinleri alabilirler. Çoğu formül mama inek sütünün değiştirilmiş versiyonudur. Farklı markaların ürettiği mamalar genellikle birbirine benzerdir. Seçim yaparken demir ile güçlendirilmiş olanları tercih edebilirsiniz. Bebeklerde mama kullanımı üzerine doktorunuzun görüşünü de almanız faydalı olacaktır.

Formül mama içme suyu ile mi hazırlanır?

Bebeğinizin formül mamasını hazırlarken içme suyu kullanmanız şart değildir. Ancak bu durum yaşadığınız bölgeye ve size ulaşan suyun kalitesine göre de değişebilir. İlk 6 aydan sonra bebeklerin flüorür ihtiyacı da doğar ve bu madde içme suyunda bulunmaz. Musluk suyunun içerdiği flüorür miktarının bebeğiniz için yeterli olup olmadığına doktorunuza danışarak karar verebilirsiniz.

Bebeklere ne kadar mama verilmeli?

Miniğiniz ilk doğduğunda çok küçük bir mide ile hayata başlar, öğünleri küçük porsiyonlardan oluşur. 2 aylık olduğunda ise bir gün içerisinde yaklaşık altı yedi kez beslenme ihtiyacı oluşmaya başlar. Bebeklere ne kadar mama verilmeli sorusunun cevabı her miniğin kendine has yapısına ve büyüme çizelgesine göre farklılık gösterebilir.

Yaş

Beslenme ÖlçüsüBeslenme Sıklığı
Yeni doğan60-90 grHer 3-4 saatte bir
1 aylık120 gr4 saatte bir
2 aylık120 gr24 saatte 6-7 kez
4 aylık120-180 gr24 saatte 5 kez
6 aylık180 - 240 gr24 saatte 5 kez
1 yaşında240 gr24 saatte 2-3 kez ve
bebek yemekleriyle destek

 

Doktorunuz büyüme çizelgesi gibi araçlarla bebeğinizin büyüme ve gelişmesini takip edecek ve sizi mama ile beslenme zamanlaması ve yöntemi ile ilgili bilgilendirecektir.

Bebeğinizin İşaretlerini Takip Edin

Her bebeğin özel olduğunu ve beslenmeden beslenmeye ve günden güne değişeceğini unutmayın. Mama ile beslenme konusunda bebeğiniz i minik işaretler vererek sizi yönlendirebilir.

Bilmeniz Gerekenler

Formül besleme hakkında akılda tutulması gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

1. Formülü hazırlamadan önce daima ellerinizi dikkatlice yıkayın.

2. Biberonları ve yapay meme uçlarını sıcak, temiz suyla dikkatli bir şekilde yıkayıp durularsanız, kaynatmak veya sterilize etmek gereksizdir. Kolayca bozulabilecek ve bebeğinizin midesini bozabilecek herhangi bir mama kalıntısını temizlediğinizden emin olun.

3. Formülü asla mikrodalgada ısıtmayın. Mikrodalgalar formülü eşit olmayan şekilde ısıtır ve sıcak noktalar bebeğinizin ağzını yakabilir. Şişeyi oda sıcaklığına getirmek için birkaç dakika sıcak su dolu bir kaba koyabilirsiniz.

4. Besleme sırasında bebeğin kafasını biraz yüksek bir açıyla tutmalı ve çok fazla hava emmemesi için biberonu yukarıda tutmalıdır.

5. Hazırlanan mama, bebek meme ucuna dokunmadığı takdirde 48 saat buzdolabında saklanabilir. Varsa, beslendikten sonra kalanları atın.

Yeni doğmuş bir bebekle düşünecek ve yapacak çok şey var. Bebeklere hangi mama verilmeli sorusu, bu süreçte araştırdığınız birçok yeni şeyden sadece biridir. Hem onun hem de sizin her gün yeni şeyler öğrendiğiniz bu yolculuk bazen yorucu ve zorlu olsa da size hissettirdiği duyguların yeri doldurulamaz. Onun gelişimi için en doğru kararı vermeye çalışırken daima rahat olun ve doktorunuzun da görüşlerine başvurun. Bu uzun bir yolculuk, miniğinizle birlikte keşfedeceğiniz çok şey var!

Çerez Onayı