Anne sütü nasıl saklanır: Anne sütü saklama hakkında her şey

Emzirme döneminde sütünüzü önceden hazırlayıp saklamak için pek çok sebebiniz olabilir. İş yerinde olacağınız ya da bebeğinizi birebir besleyemeyeceğiniz diğer zamanlar için anne sütü nasıl saklanır? Sütünüzü güvenli bir şekilde hazırlama, saklama ve kullanma üzerine ipuçlarını keşfetmek için yazımızın devamına göz atın.

Saklama kabı seçimi

Taze pompalanmış anne sütünü temiz bir cam kapta saklayabilirsiniz. Alternatif olarak sıkı kapaklı sert plastik saklama kaplarını da kullanabilirsiniz. Anne sütü saklama kabı seçerken BPA içermemesine dikkat etmeniz tavsiye edilir. Önceden sterilize edilmiş anne sütü saklama poşeti de iyi bir alternatif olabilir.

Sütün miktarını belirleme

Sütünüzü tek kullanımlık olarak hazırlayıp saklamanız tavsiye edilir. Böylece ziyan olmasını engellemiş olursunuz.

Eğer bebeğinizi kreşe gönderiyorsanız saklama kabına miniğinizin ismini ve sütün hazırlandığı tarihi ekleyebilirsiniz. Anne sütü saklama süresi dondurucuda daha uzun olacağı için bu yöntemi de tercih edebilirsiniz. Bu durumda tek kullanımlık miktarda hazırlamanız idealdir. Kabın üzerinde bir miktar boşluk kalacak şekilde yerleştirerek soğuktan olabilecek genleşme ve kap çatlamalarının önüne geçmiş olursunuz.

Süt sağmak için gerekli hijyen koşulları

Sütünüzü hazırlarken bakteri bulaşmaması için alabileceğiniz bazı önlemler var. Süt sağma işleminden önce göğüs pompasını sterilize ettiğinizden emin olun. Bu işlemi tüm parçaları 5-10 dakika kadar kaynatarak gerçekleştirebilirsiniz. Kullandığınız göğüs pompasının temizleme önerilerine de göz atabilirsiniz. Bazı ürünlerin sterilize edilme şekilleri daha farklı olabilir; kullanım talimatı sizi yönlendirecektir.

Saklama süresi

Anne sütü saklama koşulları ihtiyacınıza göre şekillenebilir. Kullanacağınız zamana bağlı olarak oda sıcaklığında, buzdolabında veya buzlukta saklamak isteyebilirsiniz. Oda sıcaklığında 4 saate kadar, soğutucuda 24 saate kadar, buzdolabında ise 3 güne kadar saklayabilirsiniz. 0 derece ve altındaki dondurucularda anne sütü saklama süresi 6 aya kadar uzar. -4 derece sıcaklığı ve bu seviyenin altında sıcaklığa sahip dondurucularda ise 12 aya kadar saklayabilirsiniz.

Dondurulmuş anne sütünü çözdürme yolları

Saklama kabını soğuk suya tutarak çözme işlemine başlayabilirsiniz. Süt çözülmeye başladığında sıcak suyun altına tutarak devam edebilirsiniz.

Buzluktan çıkardığınız sütünüzü buzdolabında çözülmeye bırakabilirsiniz. Bu şekilde çözünme 24 saate kadar süreceği her anne için pratik olmayabilir. Çözüldükten sonraki ilk 24 saatte sütü bebeğinize verebilirsiniz. Sütünüzü dondurarak kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Asla çözülmüş sütü tekrar dondurmamalısınız ve sütü oda sıcaklığında kendi kendine çözülmeye bırakmamalısınız. Bu adımlara da dikkat ederek sütünüzü güvenle stoklayabilirsiniz.

Anne sütü nasıl ısıtılır?

Eğer isterseniz dolapta sakladığınız sütü ısıtarak da bebeğinize verebilirsiniz. Yine de bu işlemin gerekli olmadığını hatırlatalım. Bebekler anne sütünü oda sıcaklığında da tüketebilir. Anne sütü nasıl ısıtılır merak ediyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak sütünüzü ısıtabilirsiniz:

- Sütü şişesiyle birlikte sıcak suyun içerisine koyarak ısıtabilirsiniz. - Sütü mikrodalgada ısıtmanız tavsiye edilmez. Çok yüksek sıcaklık anne sütünün bağışıklık sağlayıcı besinlerinin yok olmasına neden olur. - Sütü bebeğinize vermeden önce sıcaklığını kontrol etmenizde fayda var. Çok sıcak süt bebeğiniz için uygun olmayacaktır. - Sütü ısıttıktan sonra 2 saat içerisinde bebeğinize verebilirsiniz. Bu süreyi aştıktan sonra sütü vermeniz tavsiye edilmez.

Stoklanmış anne sütü ve taze anne sütü arasındaki farklar

Buzdolabında saklanan veya dondurucudan çözülen anne sütü, taze sağılmış anne sütünden farklı görünebilir. Hatta kremsi ve sütlü olmak üzere iki ayrı katmana ayrılabilir. Bu tamamen normaldir. Sütü yavaşça karıştırarak tekrar homojen bir hale getirebilirsiniz.

Dondurulup çözülmüş süt, süt yağlarındaki değişim nedeniyle farklı kokabilir veya tadabilir. Bebeğiniz için hala güvenlidir ve çoğu bebek farkı fark etmeyecektir.

Önceden hazırladığınız süt ile taze sütünüzü 1:1 oranında karıştırabilirsiniz. Bunu yaparken iki sütün sıcaklıklarının birbirine yakın olmasına dikkat etmelisiniz.

Bahsettiğimiz anne sütü saklama ipuçlarından yararlanarak kendiniz ve bebeğiniz için en doğru yöntemi bulabilirsiniz. Meşgul bir anne iseniz sütünüzü stoklamanız hayatınızı kolaylaştıracak, diğer aile üyelerinin stoklanan sütü kullanarak bebeği beslemesinin yolu açılacaktır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne sütünü buzdolabından çıkardıktan sonra ne kadar süre dışarıda tutabilirsiniz?

Anne sütü belli bir saklama süresinden sonra buzdolabından çıkarıldıysa, oda sıcaklığına ulaştığında 4 saate kadar 25°C’de tutulabilir.

Anne sütü ısıtıldıktan sonra ne kadar süre içinde içirilmelidir?

Anne sütünü ısıttıktan veya oda sıcaklığına getirdikten sonra iki saat içinde bebeğinize vermelisiniz.

Ne kadar anne sütü saklamalıyım?

İstediğiniz kadar anne sütü saklayabilirsiniz, ancak anne sütünü iki ila dört onsluk porsiyonlar (bebeğinize bir beslemede verilecek miktara göre değişebilir) içeren saklama kaplarında saklamak, boşa harcanmaması için iyi bir fikirdir.

Anne sütü oda sıcaklığında ne kadar süre kalabilir?

Anne sütünü oda sıcaklığında 4 saate kadar 25°C’den daha sıcak olmayan bir sıcaklıkta saklayabilirsiniz.

Anne sütü buzdolabında ne kadar kalabilir?

Buzdolabında (3,89°C veya altına ayarlanmış), anne sütünü 3 güne kadar saklayabilirsiniz. Sütü buzdolabının kapağında saklamamaya dikkat edin, çünkü buzdolabını açtığınızda o alan sıcaklıkta dalgalanma gösterebilir.

Anne sütü dondurucuda nasıl saklanır?

Anne sütü 6 aya kadar, tercihen dondurucunun arka bölümümde dondurulabilir (dondurucunuz 0 derece veya altına ayarlanmışken). -20°C’ye ayarlanmış derin dondurucuda 12 aya kadar saklanabilir.

Anne sütü soğutucu poşette ne kadar dayanır?

Kısa bir yolculuk yapmayı planlıyorsanız veya anne sütünü bir bakıcıya taşımanız gerekiyorsa, 24 saate kadar donmuş buz paketleri ile bir soğutucuda saklanabilir. Soğutucu poşetten çıkarıldıktan sonra anne sütü bebeğinize mümkün olan en kısa sürede verilmeli veya hemen buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştirilmelidir.

Çerez Onayı