YYBÜ: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Personeli

Bir yenidoğan yoğun bakım ünitesine adım atmak, yabancı bir ülkeye girmek gibidir. Bu alfabetik rehber, size YYBÜ'nde bebeğinizle ilgilenecek veya size yardımcı olacak uzmanların çoğunu tanıtacaktır.

YYBÜ ile ilgili daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için, ekipmanlar, testler ve yaygın sorunlar hakkındaki ilgili rehberlere tıklamayı unutmayın.

Hasta taburcu koordinatörü:

Bebeğin evde ve/veya bir aşağı konumdaki servisteki bakım ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmak üzere taburcu etme veya transfer sürecini ayarlayan uzman. Bu kişi aynı zamanda bebeğinizin bakımı konusunda hastane ve sigorta şirketi arasındaki süregelen iletişimi de sağlar.

Erken müdahale uzmanı:

Eğitim, gelişim engelleri ve çeşitli tedavi disiplinlerinde uzmanlaşmış çok disiplinli bir uzmanlar ekibi. Bu erken müdahale uzmanları ekibi, gelişim engelleri riski taşıyan çocuklar için doğumdan 3 yaşa dek hizmet sağlamaktan sorumludur. Sevk ve bilgi toplama işlemleriyle ilgilenir ve taburcu etme sürecinde bir rol oynarlar. Erken müdahale ekibi size ve bebeğinize, taburcu edilmesinden sonra evde de yardım edecektir, bu nedenle bazı durumlarda sizi tanımaya hastanede olduğunuz süreden itibaren başlarlar.

Tıbbi uzmanlar:

Bebeğinizin zorluklarına bağlı olarak belirli bir sorunu değerlendirmek üzere çağrılan uzmanlar. Bu bireyler genellikle çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında, bunun ardından özel bir uzmanlık alanında eğitim görürler. Aşağıda bazı doktorlar ve uzmanlık alanları yer almaktadır.

Davranış ve gelişim uzmanı (genellikle bir çocuk doktoru): davranış ve gelişim sorunları

Kardiyolog: kalp sorunları

Endokrinolog: bez ve büyüme sorunları

Gastroenterolog: bağırsak, karaciğer ve sindirim sorunları

Hematolog: kan, kanama ve belirli bağışıklık sistemi bozuklukları

Bulaşıcı hastalık uzmanı: karmaşık enfeksiyonlar

Nefrolog: böbrek sorunları

Nörolog: beyin sorunları (nöbetler dahil)

Göğüs hastalıkları uzmanı: akciğer ve solunum sorunları

Yenidoğan yoğun bakım hemşiresi:

İleri düzey eğitim (genellikle bir yüksek lisans derecesi) ve prematüre ve hasta yenidoğanlar ile çalışma tecrübesi bulunan diplomalı bir hemşire. Yoğun bakım hemşiresi, neonatalog ve/veya neonataloji görevlisinin emrinde çalışır, pek çok prosedürü yerine getirebilir ve bebeğinizin bakımını yönetmeye yardımcı olur. Yenidoğan hemşireleri genellikle YYBÜ'deki bebeklerin sürekli bakımı ve taburcu edilme planları ile ilgilenir.

Neonatalog:

YYBÜ'nün başındaki uzman. Hasta yenidoğanların bakımında ileri düzey eğitim almış ve genellikle bu konuda bir kurul sertifikası bulunan pediatri uzmanı (çocuk doktoru). YYBÜ'de, birimin 24 saat açık kalması nedeniyle pek çok neonatalog bulunabilir.

Neonataloji uzmanı:

Hasta yenidoğanların bakımında ileri düzey eğitim almakta olan tam eğitimli ve diplomalı bir çocuk doktoru. Bu doktor, dahili personelin işlerini dakika dakika yönetebilir ve birimin başındaki neonataloga rapor verebilir. Neonataloji uzmanı her dört veya sekiz haftada bir diğer hastanelerde dönüşümlü olarak çalışabilir.

Ergoterapist, fizik tedavi uzmanı:

Olgunlaşma eksikliği veya hastalığın davranışları etkilediği durumlarla ilgilenen sağlık uzmanları. Ergoterapist, yenidoğanın fonksiyonlarını geliştirmek adına onunla çeşitli müdahaleler aracılığıyla ilgilenebilir. Fizik tedavi uzmanı ise adale tonu, gücü ve motor beceriler ile ilgilenir. Her ikisi de yuvada ve evdeki destekleyici bakım hakkında yararlı bilgiler verir.

Çocuk hastalıkları ihtisası yapmakta olan doktor:

Çocuk hastalıkları ihtisası yapmakta olan bir doktor; bu doktor, YYBÜ'de genellikle üç ila altı hafta çalışır.

Diplomalı hemşire:

Üniversite veya hastanede hemşirelik eğitim programından mezun olduktan sonra yazılı bir sınavı geçmiş olan sağlık uzmanı. YYBÜ'deki diplomalı hemşireler, hasta yenidoğanların bakımında deneyimlidir. Bu diplomalı hemşirelere aynı zamanda neonatal hemşire adı da verilir. Pek çok birimde, tek bir hemşire bebeğiniz için “öncelikli” hemşire olarak atanacaktır, bu da bu hemşirenin bebeğinizin bakımı konusunda en fazla sorumluluğa sahip olması demektir. Diğer bazı görevliler de geve boyunca, tatillerde vs. bebeğinizle ilgilense de, öncelikli hemşire sizi ve bebeğinizi en iyi tanıyan kişidir. Eğitim merkezlerinden uzakta, bazı neonatal hemşireler de daha büyük birimlerdeki dahili uzmanlar ve görevlilerin hallettiği prosedürlerle ilgilenebilir.

Solunum tedavi uzmanı:

Solunum sorunları yaşayan bebekler için tıbbi ekipmanı kullanma konusunda eğitim almış olan sağlık uzmanı. Bu terapist, kan oksijenlendirme ve diğer bazı prosedürler ile ilgilenebilir.

Uzman cerrahlar:

Bebeğinizin ameliyat olması gerekiyorsa, uzman bir cerrah bu konuda fikir vermek veya ameliyatı gerçekleştirmek üzere çağrılabilir.

Aşağıdaki listede farklı cerrah tipleri ve uzmanlık alanları açıklanmaktadır.

• Göğüs kalp damar cerrahı: kalp, kan damarları ve sık sık akciğerler ile ilgili doktor

• Kulak burun boğaz (KBB) cerrahı: kulak, burun, boğaz ve bazı solunum yolları sorunlarıyla ilgili doktor

• Genel cerrah: bağırsak sorunları, fıtık ameliyatları ve atardamar ve toplardamar onarımları

• Beyin cerrahı: beyin, omurilik ve sinirlerle ilgili doktor

• Ortopedik cerrahi uzmanı: şekil bozuklukları da dahil olmak üzere kemik ve eklem sorunları

• Estetik cerrah: baş ve boyunda şekil bozuklukları, belirli cilt sorunları ve bazı el ve ayak problemleri. Bu işlerin bazılarıyla bir ortopedik cerrahi uzmanı da ilgilenebilir.

Çerez Onayı