Bebek Büyüme Atakları Hakkında Her Şey

Bebeğiniz ilk aylarda o kadar hızlı büyüyecek ki bazen onun bir gecede boy attığından şüpheleneceksiniz! Bebeklerde büyüme ataklarının nasıl olduğunu, bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve ataklarla nasıl başa çıkılacağını bu yazıdan tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Büyüme Atakları Nedir?

Bebeğin kısa süre içinde hızla ve aşırı büyüdüğü süreçlere büyüme atağı denir. Büyüme atağı başladığında bebeğiniz gözünüze bir gecede büyümüş gibi görünebilir. Bebeğin gelişimini gösteren en belirgin iki ölçü, boyu ve ağırlığıdır. İlk yıl içinde, bebekler yaklaşık 25 santimetre uzar ve doğdukları ağırlığın da üç katına çıkar. Kafaları ise özellikle ilk dört ayda çok büyür. Bebeğiniz istikrarlı bir şekilde büyüyebileceği gibi büyüme atakları da yaşayabilir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zaman Olur?

Çoğu bebek doğumdaki kilosunun yaklaşık onda birini doğumdan sonraki ilk beş gün içinde verip ilerleyen 5 gün içinde bu kiloyu yeniden alır. Siz de bebeğinizin doğum kilosuna döndükten sonra hızla büyümeye başladığını, 3 ila 6 hafta içinde yeni bir büyüme atağı geçirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Her bebeğin büyüme atağı farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Miniğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir soru ya da endişeniz varsa sağlık uzmanınıza danışın. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda büyüme ataklarına daha az rastlanır. Büyüme 1 yaşından sonra yavaşlar; 2 yaşından ergenlik çağının öncesine kadar ise sabit bir hızda devam eder. Kız çocuklarında 8-13; erkek çocuklarında ise 10-15 yaşları arasında şiddetli büyüme atakları görülür. Bebek Gelişimi Hesaplayıcımızı kullanarak bebeğinizin büyüme ataklarını takip edebilir, ne kadar hızlı büyüdüğünü bir bakışta görebilirsiniz.

Bebek Büyüme Ataklarının Belirtileri Nelerdir?

Peki dikkat etmeniz gereken büyüme atağı belirtileri neler? İşte miniğiniz bir beden daha büyümeden önce gözlemleyebilecekleriniz:

Daha sık acıkır. Bebeğiniz büyüme atağı geçirdiğinde normalden daha aç olur. Bebeğiniz açlık belirtilerini çok ağlayarak, huzursuz görünerek, dilini dışarı çıkararak veya elleri ile dudaklarını emerek gösterir.

Huysuzlanır. Bebeğiniz büyüme atağı geldiğinde asabileşebilir ve çok ağlayabilir. Bununla birlikte eğer her gün aynı saatlerde ağlıyorsa sebebi kolik vb. hastalıklar da olabilir.

Bebek Büyüme Atakları Nasıl Yönetilir?

Bebeğiniz bu belirtileri gösteriyor ve büyüme atağı geçiriyor gibi görünüyorsa neler yapabilirsiniz?

Daha çok besleyin. Bebeğiniz yaklaşan büyüme atağı ve genel gelişimi için ihtiyaç duyduğu besini alıyor mu? Anne sütüyle besleniyorsa daha fazla süt üretmenize destek olacağından bebeğinizi daha sık emzirebilirsiniz. Eğer mama ile besleniyorsa mama miktarı ile yedirme sıklığını artırabilirsiniz.

Uyutun. Işıkları düşük seviyede tutarak iyi bir uyku ortamı yaratın ve bebeğinizin daha iyi uyumasını sağlayacak bir uyku öncesi rutini oluşturun. Miniğiniz gün içinde 3-4 saat şekerleme yaptığı için geceleri yeterince uyuyamayacağından mı endişeleniyorsunuz? O halde bebeğinizi uyandırıp onunla oynayabilirsiniz.

Sakinleştirin. Bebeğinizin telaşlı veya huysuz olmasının başka nedenleri de olabilir. Onu sallayarak, kucaklayarak, hatta onunla konuşarak sakinleştirmeye çalışın.

BİR BAKIŞTA SSS

Uyku düzeni ile büyüme arasında bir bağlantı olsa da çoğu bebeğin büyüme atakları sırasında daha az ya da daha fazla uyuduğuna dair yeterli kanıt yoktur.

Sonuç Olarak

Her ebeveyn bebeğinin büyüyüp geliştiğini görmek ister ancak bir gecede büyüyen bir bebek oldukça şaşırtıcı olabilir! Bebeğiniz büyüme atağı geldiğinde daha fazla acıkabilir ve normalden biraz daha huysuz olabilir. Bazen, bebeğinizin herhangi bir büyüme atağı belirtisi göstermeden de birdenbire bir beden büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin; bebeklerin doğduktan sonraki ilk birkaç ay içinde büyüme atakları yaşaması son derece doğal. Eğer miniğiniz her zamankinden daha çok acıkıyor ve huysuzlanıyorsa ertesi gün onu biraz büyümüş görmeye hazır olun!

Bu makaleyi nasıl yazdık? Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu makalede kullandığımız kaynakların listesini aşağıda bulabilirsiniz. Bu sayfadaki içerik, profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar:

Çerez Onayı