Bebeğiniz ne zaman katı gıdaya geçebilir?

Emziriyorsanız bunun sizi ve bebeğinizi yakınlaştıran harika bir deneyim olduğunu da biliyorsunuz. Peki ne zaman katı gıdaya geçeceğinizi biliyor musunuz?

Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece yürümeye başlayıncaya kadar emzirmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca şunu bilmenizde de fayda var: Yeterli süre tanındığında tüm bebekler kademeli olarak emme sayılarını azaltıp aynı zamanda yedikleri katı gıda miktarını artırarak, sonunda da artık emmeyi bırakarak doğal bir şekilde kendi kendilerini sütten keserler.

Katı gıdaya geçmenin vakti geldiğini gösteren üç işaret vardır:

1. Bebeğiniz artık çok meşgul!

Çocuğunuz hareket etmeye başladığında özellikle gün içinde sabit oturup ememeyecek kadar dünyayı keşfetmekle meşguldür. Uyku zamanı öncesi veya biraz rahatlatılmaya ihtiyaç duyduğunda emzirme yakınlığını hissetmek için size hâlâ sokuluyorsa şaşırmayın.

2. Bebeğinizin damak tadı değişti!

Çocuğunuz katı gıdaları keşfettiğinde ona sunduğunuz tüm o lezzetli tatlar ve dokular karşısında anne sütüne olan ilgisini kaybetmeye başlamış olabilir. Ancak unutmayın ki ilk doğum gününden önce katı gıdalar, anne sütünün veya bebek mamasının yerini almamalıdır. Bunun yerine bebeğiniz en azından bir yaşına gelinceye kadar katı gıdaları anne sütünü (veya bebek mamasını) tamamlayıcı olarak düşünün.

3. Yaşam tarzınız değişmiştir

Bebeğiniz, dünyası değişen tek kişi değildir. Yeni bir gebelik, iş durumunuzda bir değişiklik, programınızda bir kayma, yeni faaliyetler veya sadece kendi adınıza emzirmeye olan isteğinizin azalması gibi sebepler bebeğinizi katı gıdaya geçmesinin vaktinin geldiği gösterebilir.  Bir yaşına gelinceye kadar hassas sindirim sisteminin inek sütüne hazır olmayacağını unutmayın. O zamana kadar katı gıdaları desteklemek için biberonda veya bardakta anne sütü veya mama verin. 

Çerez Onayı