SSS: Bebeklerde Tortikolis Nedir?

Bazı bebekler boyun eğriliği ile doğar veya doğumdan hemen sonra boyun eğriliği geliştirir. Bebeğinize tortikolis adıyla da bilinen boyun eğriliği teşhisi konursa endişe etmeyin çünkü bu durum genellikle kalıcı değildir ve doğru tedavi ile giderilebilir.

Bebeğiniz herhangi bir ağrı hissetmese de bu geçici durumun tamamen ortadan kalkması için tedaviye ihtiyacı vardır.

Bebeklerde boyun eğriliğinin nedenini, belirtilerini, rahatsızlıkla ilgili dikkat etmeniz gerekenleri ve sağlık uzmanınızın önerebileceği tedavileri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Tortikolis Nedir?

Tortikolis, "eğri boyun" anlamına gelen Latince bir sözcüktür. Dönmekte zorlanan ve bazen ağrılı olan bir boynu ifade eder.

Tortikolisten etkilenen kas, baş ve boynu göğüs kemiğine bağlayan sternokleidomastoyid adlı kastır. Bu kas kasıldığında, başın eğilmesine neden olur.

Boyun eğriliği yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde ve küçük çocuklarda da ortaya çıkabilir. Yenidoğan bebeklerdeki boyun eğriliğine bebek tortikolisi veya konjenital müsküler tortikolis denir.

Yenidoğanlarda sık rastlanan boyun eğriliği, kız ve oğlan çocuklarını eşit olarak etkiler. Boyun eğriliği doğuştan olabileceği gibi ilk üç ayda da ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Boyun Eğriliği Neden Olur?

Bebeklerde boyun eğriliği, bebeğin rahimdeki pozisyonundan kaynaklanabilir. Ayrıca nadiren de olsa bebeğin ters pozisyonda doğması (doğum kanalına bebeğin başından önce poposunun girmesi) veya anne için zor bir ilk doğum olması da boyun eğriliğine neden olabilir.

Uzmanlar, bebeklerde boyun eğriliğinin nedenlerinden emin olmasa da aşağıdaki faktörlerin üzerinde duruyor:

  • Rahmin bebek için çok dar olması

  • Bebeğin ters doğum ya da benzeri normal olmayan bir pozisyonda doğması

  • Doğum sırasında forseps veya vakum cihazlarının kullanılması.

Bebeklerde Boyun Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizde tortikolis varsa aşağıdaki semptomları fark edebilirsiniz:

  • Bebeğiniz başını bir tarafa yatırır

  • Çenesi, başını eğdiği yönün tersini gösterir

  • Boyun kasları gergin görünür

  • Bebeğiniz bir yöne dönerek bakmak yerine tek omzunun üzerinden bakar

  • Eğer bebeğinizi emziriyorsanız bebeğiniz yalnızca bir memeyi tercih eder

  • Başını çeviremediğinde hayal kırıklığı yaşar

  • Yatarken başını aynı pozisyonda tuttuğu için kafasının bir bölümünde düzlük oluşur

  • Boynunda kasılan kasın yanında düğüme benzeyen küçük bir yumru meydana gelir.

Bebeklerde Boyun Eğriliği Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeğinizde boyun eğriliği olduğunu düşünüyorsanız onu sağlık uzmanına götürün. Bu rahatsızlık genellikle ilk 6 ila 8 hafta içinde saptanır.

Muayene sırasında bebeğinizin sağlık uzmanı, bebeğinizin başını ne kadar döndürebileceğini görmek için bazı kontroller yapar ve boynundaki kasılmış sternokleidomastoyid kasında bir yumru olup olmadığına bakar.

Bazı durumlarda, bebeğinizin sağlık uzmanı durumu teşhis edebilmek için röntgen çekilmesini isteyebilir. Eğer bilinen tedavi yöntemleri işe yaramazsa bebeğinizi bir fizyoterapist, nörolog veya ortopediste götürmenizi önerebilir.

Bebeklerde Boyun Eğriliği Tedavisi

Eğer miniğinize tortikolis teşhisi konduysa doktorunuzun tavsiyelerini takip edin. Doktorunuz bebeğinizdeki boyun eğriliğinin tedavisi için aşağıdakileri de içeren birçok çözüm önerisinde bulunabilir:

Bebeğinizin boynunun kasılmış tarafını esnetmek için ona egzersiz yaptırın. Böylece gerilmiş sternokleidomastoyid kasının gevşemesini, karşı taraftaki zayıf kasın da güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

Uyku ya da şekerleme yapma zamanı geldiğinde bebeğinizi boyun eğriliğinin olduğu tarafı duvara bakacak şekilde (güvenli uyku için önerildiği gibi) beşiğine sırt üstü yatırın. Bu pozisyondayken size bakmak veya odanın içini görmek için boynunu ters yöne çevirmesi gerekir. Onu doğru pozisyona getirmek için beşiğinin yönünü değiştirmeniz gerekebilir.

Gün boyunca (örneğin karın üstü aktivite zamanında) bebeğinizin boynunu, başının eğik yönünün tersine gerdireceği şekilde konumlandırın. Size bakmasını sağlamak için oyuncaklarını kullanın veya eğlenceli seslerle ilgisini çekin.

Emzirme zamanı geldiğinde, bebeğinizi başını eğdiği yönün tersine bakacak şekilde biberonla veya emzirerek besleyin. Emzirme pozisyonları hakkında daha fazla bilgi için sağlık uzmanınızdan size özel tavsiyeler isteyebilirsiniz.

Bazı durumlarda (örneğin diğer tedavi yöntemleri işe yaramadıysa) tortikolis tedavisi için tendonu uzatmak amacıyla ameliyat önerilebilir.

Bebeklerde Boyun Eğriliği Geçer mi?

Sağlık uzmanınızın önerdiği tedavi planına uyarak bebeğinizdeki boyun eğriliğinin geçmesini sağlayabilirsiniz. Tedavinin sonuç vermesi için altı aydan bir yıla kadar hatta bazen daha uzun süre bekleyebileceğinizi unutmayın.

Doktorunuzun tavsiye ettiği esneme egzersizleri, bebeğiniz 3 ila 6 aylıkken daha etkilidir.

Boyun eğriliği tedavi edilebilir. Bebeğinizde boyun eğriliği olduğundan şüpheleniyorsanız tedaviye bir an önce başlamak için bebeğinizi bir sağlık uzmanına götürün. Doğru tedavi sayesinde bebeğinizin rahatsızlığının iyileşeceğinden emin olabilirsiniz. Her şeyin ardından endişe edeceğiniz tek şey evde ne kadar bebek bezi kaldığı olacak.

Aldığınız bebek bezlerinin karşılığında hediye kartları ve nakit para gibi ödüller kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Hemen kazanmaya başlamak için Pampers Club uygulamasını bugün indirin.

Tüm kaynakları görün

  • Kids Health: Torticollis

  • Kitap: Caring for your baby and young child birth to age 5, Sixth Edition Paperback – November 2, 2014 by American Academy of Pediatrics (Yazar)

Çerez Onayı