Hamilelikte Akıntı Kılavuzu

Nahoş olsa da birçok anne adayının kafasını meşgul eden bir konu var: gebelikte akıntı! Gebeliğin ilk dönemlerinde vücudunuz daha fazla vajinal akıntı üretebilir ve doğum başlamadan önce kanlı mukus akıntınız olabilir. Akıntı bazen enfeksiyon belirtisi olabilir. Gebelik sırasında yaşayabileceğiniz farklı akıntı türleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Gebelikte Akıntı Hangi Durumlarda Normaldir?

Gebelik sırasındaki normal akıntı; beyaz renkte, berrak, biraz yapışkan ve kokusuzdur. Bazen bu akıntı, iç çamaşırınız veya günlük pedinizde sarımsı renkte görünür, bu da sorun değildir. Gebelikte östrojen ve progesteron hormonlarınızın seviyesi yükselir, vajinaya kan akışı artar ve özellikle ikinci üç aylık dönemde vücudunuz eskisinden daha fazla akıntı üretir. Akıntılar, vücudun vajinayı ölü hücrelerden arındırmak ve temiz tutmak için kullandığı doğal bir yöntemdir; bu yüzden bebeğinizi de enfeksiyondan korur. Gebeliğiniz normal süresini tamamladığında (39. haftada), mukus benzeri bir akıntı görmeniz çok normaldir. Bu akıntı, aşağıda daha ayrıntılı olarak açıkladığımız mukus tıkacıdır.

Vajinal Akıntı Gebelik Belirtisi midir?

Vajinal akıntı genellikle gebe olduğunuza işaret etmez ancak gebeliğin ilk günlerinde, döllenmiş yumurta rahim zarına yerleştiğinde yerleşme kanaması adı verilen hafif lekelenmeler yaşayabilirsiniz. Bu akıntı gebeliğin erken döneminde adet kanından biraz daha açık, pembemsi bir renktedir. Gebeliğin diğer erken belirtileri hakkındaki bilginizi ölçmek için testimizi çözün. Eğer yakın zamanda gebe kaldıysanız bebeğinizin ne zaman dünyaya geleceğini tahmin etmek için Doğum Günü Hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz.

Lökore Nedir?

Lökore, yalnızca gebelikteki akıntılar değil, tüm vajinal akıntılar için kullanılan tıbbi bir terimdir. Berrak, beyazımsı, mukus benzeri bir madde olan lökore, ergenlik döneminde ortaya çıkar. Lökorenin rengi, kıvamı ve miktarı adet döngünüzün hangi aşamasında olduğunuza göre değişebilir. Gebelikte vajinal akıntının olağandan fazla olması normaldir.

Gebelikte Akıntı Hangi Durumlarda Anormaldir?

Maalesef gebeyken vajinal enfeksiyonlar daha çok görülür. Bunun nedeni, gebelik hormonlarının vajinadaki maya ve bakteri dengesini değiştirmesi ve vücudu maya enfeksiyonları ile bakteriyel vajinoza karşı daha savunmasız bırakmasıdır.

Vajinal akıntının rengi, kokusu veya kıvamındaki herhangi bir değişiklik, enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu yüzden gebelikte vajinal akıntıya dikkat etmek gerekir. Bakteriyel vajinozda bu akıntı gri, beyaz veya yeşil renkte olur. Kokusu, ağır bir balık kokusuna benzer. Maya enfeksiyonu ise kalın ve beyaz görünümlü bir akıntıya neden olur. Siz de akıntılarınızda bu tip değişiklikleri fark ederseniz, vajinal enfeksiyonun rahme yayılıp bebeğinizi tehlikeye atmaması için sağlık uzmanınıza başvurun.

Ne Zaman Doktorumu Aramalıyım?

Akıntınızın rengi, kıvamı ve kokusu değişirse sağlık uzmanınızdan randevu alın. Herhangi bir kaşıntı veya ağrılı idrar halinde de doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz. Akıntınız sulu veya kanlıysa, bu suyunuzun gelmesi veya mukus tıkacınızın düşmesi anlamına gelebilir. Bu durumlardan herhangi birinin 39. haftadan önce, yani gebeliğiniz normal süresini tamamlamadan önce ortaya çıkması erken doğumun belirtisi olabileceğinden, bu belirtileri yaşarsanız derhal kontrole gitmenizde fayda var. Ara sıra gelen hafif lekelenmeler veya kanlı mukus dışında vajinal kanama yaşadığınızda, sağlık uzmanınıza veya hastaneye gitmekten çekinmeyin.

Gebelik Sırasında Vajinal Enfeksiyonu Nasıl Önleyebilirim?

Vajinanızı dışkı bakterilerinden korumak ve temiz tutmak için daima önden arkaya doğru silin. Gebelik sırasında yoğun akıntı yaşıyorsanız günlük ped kullanabilirsiniz. Ayrıca duş alırken yalnızca su ve tahriş etmeyen bir sabun kullanmaya özen gösterin. Pamuklu veya doğal, nefes alabilen kumaşlardan yapılan iç çamaşırlar kullanın. Dar pantolonlardan mümkün olduğunca uzak durun.

Akıntınız kötü kokmaya başlarsa duş jeli gibi ürünlerle kokuyu maskelemek yerine sağlık uzmanınızla görüşmenizi öneririz.

Dikkat Edilmesi Gereken Başka Vajinal Akıntı Türleri Var mı?

İşte gebelik öncesi, sırası ve sonrasında karşılaşabileceğiniz diğer akıntı türleri:

Yumurtlama akıntısı. Vücudunuzun ürettiği lökore miktarı, adet döngünüz boyunca değişir. Bu miktar, yumurtlamadan hemen önce yani en doğurgan zamanınızda artar. Kıvamı ise ince ve kaygan olur. Yumurtlamadan sonra mukus azalır, kalınlaşır ve daha az fark edilir hale gelir. Gebe kalmadan önce de doğurganlık seviyenizi takip ettiyseniz bu değişiklikleri daha çok fark edebilirsiniz.

Mucus tıkacı. Mukus tıkacı, rahim ağzını dolduran ve rahme girişi engelleyen kalın bir mukus tabakasıdır. Bebeğinizi enfeksiyondan korumak için gebelik sırasında oluşan tıkaç, doğumdan hemen önce veya doğum sırasında, rahim ağzının da genişlemesiyle birlikte gevşer ve vajinadan dışarı çıkar. Gebelik akıntısından daha kalın olan mukus tıkacı, pembemsi renkte; berrak veya hafif kanlıdır.

Suyun gelmesi. Doğumdan birkaç saat önce, bebeğinizi taşıyan amniyotik kese yırtılır ve içindeki sıvı vajinanızdan boşalır. Filmlerde göründüğü kadar dramatik olmayan bu olay; bazı kadınlarda küçük bir damlama, bazılarında sızıntı şeklinde yaşanır. Bazı anne adayları ise bu akışı hiç fark etmez.

Löşi. Bebeğinizi ve plasentayı vajinal yolla ya da sezaryen olarak doğurduktan sonra yeni bir akıntı ile karşılaşacaksınız. Doğumdan sonraki günlerde gelen, mukus ve kandan oluşan, yavaş yavaş kırmızıdan pembeye, sonunda sarı veya beyaz renge dönen bu vajinal akıntının adı, löşi’dir. Sezaryen doğum yaptıysanız, vücudunuz vajinal doğum yapan annelerinki kadar löşi üretmeyebilir. Löşi, doğumdan sonra yaklaşık 4 ila 6 hafta kadar devam eder.

Gebelik her aşamasıyla enteresan ve harika şeyler karşınıza çıkarabilir… Bu süreçte sizi ve bebeğinizi neler bekliyor diye merak ediyorsanız gebelik kılavuzumuzu indirip inceleyebilirsiniz.

Tüm kaynakları görün

Çerez Onayı