Erken doğum belirtileri ve nedenleri

Doğum tarihiniz yaklaştıkça uterusun arada bir kasıldığını, büyüdüğünü, gerildiğini ve doğum için "alıştırma" yaptığını fark etmiş ya da duymuş olabilirsiniz. Bu alıştırma kasılmaları Braxton-Hicks kasılmaları olarak adlandırılır ve son derece normaldir.

Ancak, gebe kadınların yaklaşık yüzde 10’u erken doğum kasılmaları yaşar. Braxton-Hicks kasılmalarından farklı olarak, erken doğum kasılmaları gerçek doğumu gösterir. Bebeğinizin dünyaya gelmeye hazır olmadan önce sancıların başladığını gösterir.

Yaşadığınızın Braxton-Hicks kasılmaları mı yoksa erken doğum kasılmaları mı olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Farklar genellikle sıklık, şiddet ve süre ile ilgilidir. İşte, dikkat edilmesi gerekenler:

Braxton-Hicks Kasılmaları

Braxton-Hicks kasılmalarını üçüncü üç ayınızda görmeye başlarsınız. Altüst oluyormuşçasına, uterusta çok yoğun genel bir sıkılaşma ya da bebek takla atıyormuş gibi hissedilebilirler. Kasılmalar genellikle ağrılı değildir ve çoğunlukla yaklaşık bir saat kadar sonra durur. Tüm kadınlarda Braxton-Hicks kasılmaları olmakla birlikte, bütün kadınlar, özellikle de ilk bebek sırasında bunları hissetmez. Bu yüzden, bu kasılmaları hissetmezseniz endişelenmeyin.

Erken Doğum Belirtileri

Erken doğum kasılmaları gebeliğin ikinci üç aylık dönemi ile üçüncü üç aylık döneminde ortaya çıkabilir ve ortaya çıkarlarsa bu, 20. ila 37. haftası arasında herhangi bir zaman olabilir. Durmaz ve zamanla daha sık, düzenli ve rahatsız edici olabilirler.

Dikkat edilmesi gereken erken doğum belirtileri:

  • Kasık kemiğinin üstünde menstrüel benzeri kramplar

  • Leğen kemiği, uyluk veya kasıklarda basınç ya da ağrı hissi

  • Bel veya sırtta müphem ağrı veya basınç

  • Bağırsak krampı veya ishal

  • Vajinal akıntıda artış, renk ya da yoğunlukta değişiklik, kan

Bu belirtilerden birini veya bir saat içinde dörtten fazla kasılma yaşarsanız, derhal doktorunuzu arayın. Kontrol için gelmeniz istenebilir ya da kasılmalarınızın zamanını bilmek isteyebilirler. Kasılmaları (uterusta sıkılaşma ve gevşeme) parmak uçlarınızı hafifçe karnınıza koyarak hissedebilirsiniz.

Erken Doğumu Durdurma

Erken doğum başlarsa, doktorunuz bunu durdurmak için, yatak istirahati ve bolca sıvı içme gibi yollar önerecektir. Kasılmalar devam ederse, doktorunuzun sizi daha yakından izleyebilmesi için hastaneye yatırılabilirsiniz.

Erken Doğumu Önleme

En başta erken doğumu önlemeye yardımcı olabilecek önlemler de alabilirsiniz. Uterusu daha fazla “rahatsız” edecek olan su kaybını önlemek için birkaç saatte bir çeyrek litre su için. Sağlıklı bir diyet izleyin ve gebelik sırasında 10-15 kg alın. İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için, idrara çıktıktan veya bağırsakları boşalttıktan sonra her zaman önden arkaya doğru silin. Yaklaşık her saat başı bacaklarınızı yükselterek oturun ve ağır nesneleri kaldırmayın. Kasılmalar kısa süre içinde durmazsa, fiziksel aktiviteyi durdurun ve dinlenin. Hayatında stresi azaltmaya çalışın. Erken doğum olasılığını korkutucudur, ama çoğu kadın sadece Braxton Hicks kasılmalarını yaşar.

Kendine iyi bakın ve olağandışı bir şey gelişirse muhakkak doktorunuza başvurun.

Çerez Onayı