Gebelikte Ayak Şişmesi ile Başa Çıkmak

Gebelikte vücudunuz büyüyen bebeğinize adapte olmaya çalışırken bazı değişiklikler geçirir. Bu değişikliklerden en barizi elbette karnınızın büyümesidir. Karnınızla birlikte ayaklarınızın, bacaklarınızın ve ayak bileklerinizin de büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Ayaklarda şişlik, gebeliğin en doğal belirtilerinden biridir.

Bazı durumlarda, ellerinizin veya yüzünüzün hızla şişmesi preeklampsi veya tansiyon bozukluğu gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Gebelikte ayak şişmesinin nedenlerini ve şişliğin geçirmesi için hangi çözümleri deneyebileceğinizi bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Gebelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

Gebeliğinizin beşinci ayında ayaklarınızın büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bu durum gebeliğin sonuna dek devam edebilir.

Ufaklığınızın gelişini ve ne kadar ilerlediğinizi öğrenmek için doğum tarihi hesaplayıcımıza göz atın.

Rahminiz büyüdükçe vücudunuzun alt kısmından kalbe kan pompalayan damarlara ekstra baskı uygulayabilir. Bu da vücutta sıvı tutulmasına neden olarak gebeliğiniz süresince bacak, ayak ve ayak bileklerinizde şişliğe neden olur. Sıvı tutulmasının neden olduğu şişliğe ödem denir.

Hormonlar da ayakların büyümesine sebep olabilir. Doğumu kolaylaştırmak için pelvik eklemleri gevşeten relaksin hormonu, ayaklarınızdaki bağları da gevşetir ve ayak kemiklerinizin yayılmasına neden olur. Bu durum, gebelik sancı ve ağrıları ile birlikte yaşayabileceğiniz başka bir gebelik belirtisidir.

Gebelikten kaynaklanan kilo alımı ayaklarınızın büyümesine neden olabilir.

Gebelikte Ödem Belirtileri

Vücutta sıvı birikiminin neden olduğu şişlikleri, yani ödemi aşağıdaki belirtilerle teşhis edebilirsiniz:

  • Bacak derinizin hemen altında şişlik varsa

  • Cildiniz parlak veya gergin görünüyorsa

  • Cildinize birkaç dakika baskı yaptığınızda küçük bir çukur oluşuyorsa

Sağlık Uzmanınızı Ne Zaman Görmelisiniz?

Herhangi bir şişlik veya yukarıdaki semptomlardan birini fark ederseniz, şişliğin nedenini tespit etmesi için sağlık uzmanınıza başvurun. Sağlık uzmanınız, vücudunuzun fazla sıvıyı atmasını sağlayacak bir diüretik ilaç reçete edebilir.

Ayrıca nefes almada zorluk, nefes darlığı veya göğüs ağrısı yaşıyorsanız derhal sağlık uzmanınıza başvurun. Bu belirtiler, hemen tedavi edilmesi gereken pulmoner ödemin (kalp sorunları nedeniyle akciğerlerde aşırı sıvı birikmesi) belirtileri olabilir.

Gebeliğiniz sırasında elleriniz veya yüzünüz aniden şişerse, hemen sağlık uzmanınıza haber verin. Ellerde veya yüzde şişme, bir kan basıncı bozukluğu olan preeklampsinin belirtilerinden biri olabilir.

Gebelikte Ayakların Şişmesi Nasıl Azaltılabilir?

Uzman tavsiyesi için başvurabileceğiniz en doğru kişi sağlık uzmanınızdır. Gebeliğiniz sırasında bacaklarınız, ayaklarınız ve ayak bilekleriniz kısmen şiştiyse sağlık uzmanınızın önerebileceği çözümler şunlardır:

Ayaklarınızın üzerindeki yükü azaltın. Uzun süre ayakta durmaktan mümkün olduğunca kaçının.

Susuz kalmayın. Bol sıvı tüketin.

Sodyumu sınırlayın. Tükettiğiniz yüksek sodyumlu gıdaların miktarını azaltmaya veya tamamen kaçınmaya çalışın.

Kafeini sınırlayın. Gebeyken biraz kafein tüketmenizde sorun yok. Ancak kafein vücutta sıvı tutulmasına neden olduğu için aldığınız günlük kafein miktarını 200 miligramın altına düşürmenizi öneriyoruz. Gebeyken sınırlamanız veya kaçınmanız gereken yiyecek ve içecekler hakkında daha fazla bilgi edinin.

Daha fazla protein tüketin. Düşük proteinli bir diyet sıvı tutulmasını artırabileceği için protein açısından zengin gıdaları tüketmeye özen gösterin.

Rahat kıyafetler giyin. Dar, vücudunuzu sıkan kıyafetler kan dolaşımını yavaşlatarak sıvı tutulmasını artırabilir.

Ayaklarınızı serinletin. Ayaklarınızı soğuk suda bekletin veya şişmiş bölgelere buz torbası koyun.

Bacaklarınızı yüksekte tutun. Otururken veya uzanırken, bacaklarınızı bir yastık veya ayak desteği üzerine koyun.

Bacak bacak üstüne atmaktan kaçının.

Varis çorabı giyin. Lastiği çok sıkı çoraplar yerine varis veya kompresyon çoraplarını tercih edin.

Yeni ayakkabılar alın. Gebeliğiniz sırasında şişen ayaklarınızı rahat ettirecek geniş ve rahat ayakkabılar satın alın.

Hareketlenin. Daha aktif bir yaşam sürerek vücudunuzda biriken sıvı miktarını azaltabilirsiniz. Gebeyken yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Yan tarafınıza yatın. Dinlenirken veya uyurken yüz üstü ya da sırt üstü yerine sağ ya da sol yanınızın üzerine yatın. Böylece kanınızı alt vücudunuzdan kalbe geri taşıyan damarlarınızdaki baskıyı azaltabilirsiniz.

Bacaklarınızı ve ayaklarınızı koruyun. Cildinizi temiz ve daima nemli tutun. Kuru ve çatlamış bir cilt, sıyrık veya kesiğe daha çok neden olarak sizi enfeksiyon riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Uzun süre ayakta kalmayın
  • Ayaklarınızı yukarıya kaldırın
  • Rahat ayakkabılar giyin
  • Daha fazla sıvı tüketin
  • Sodyum ve kafein tüketiminizi sınırlayın.

Şişmiş bacaklar, ayaklar ve ayak bilekleri gebeliğin sık görülen belirtileri arasındadır. Bu tür hafif şişlikler endişe edilecek türde sorunlar olmasa da sağlık uzmanınızla görüşerek içinizi rahatlatabilirsiniz. Paylaştığımız önerileri deneyerek şişlikleri azaltabilir, bu yorucu süreçte kendinizi biraz daha rahat hissedebilirsiniz.

Gebelikte ayak şişmesinin çok hoş bir durum olmadığı konusunda size katılıyoruz. Doğumdan sonra ayaklarınızın yavaş yavaş normale döneceğini bilerek içinizi rahat tutabilirsiniz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda tüm bunlara değdiğini hissedeceksiniz.

Biraz boş zamanınız olduğunda ayaklarınızı uzatın, bir fincan çay alın ve satın aldığınız tüm ürünler için ödül kazanmaya başlamak için Pampers Club uygulamasını indirin.

Tüm kaynakları görün

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/diagnosis-treatment/drc-20366532

  • https://www.marchofdimes.org/pregnancy/common-discomforts-of-pregnancy.aspx

  • https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5186-pregnancy-having-a-healthy-pregnancy

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493

  • https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5186-pregnancy-having-a-healthy-pregnancy

Çerez Onayı