Hamilelikte sırt ağrısı nasıl tedavi edilir?
Hamileliğiniz sırasında zaman zaman sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu sık görülen bir durumdur ve yattığınız pozisyonu değiştirerek veya gün içinde biraz egzersiz yaparak bu ağrıyı rahatlatabilir veya önleyebilirsiniz. Bu yazıda hamilelikte sırt ağrısının ne zaman başladığını ve bunun nedenlerini açıklayacağız, ağrıları rahatlatabilecek ve önleyebilecek bazı önerilerde bulunacağız ve doktorunuza ulaşmanız gereken durumları anlatacağız.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?
Anne adaylarının yaklaşık yüzde 80'i hamilelikleri sırasında sırt ağrısı yaşar ve bunun farklı nedenleri olabilir. Bunun nedeni, sırt kaslarınızın hamilelikte alınan kilolar ,büyüyen karnınız veduruşunuzdaki değişiklikler nedeniyle zorlanmasıdır. Hamileliğinizin ilerleyen zamanlarında vücudunuzun ön kısmındaki ağırlığın artması hafifçe ileri doğru eğilmenize neden olur. Dengede kalmanızı sağlamak için duruşunuzda değişiklik olur ve bunu istemeden de olsa gereğinden fazla düzeltmeye çalışabilir ve arkaya doğru eğilme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu zorlanmanın fazla olması sırtınızda gerginlik ve ağrı hissetmenize neden olabilir.
Karın kaslarınızın zayıf olması da sırt ağrısına neden olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe karın kaslarınız gevşeyebilir ve zayıflayabilir. Bu kaslar, omuriliğinizi desteklemede önemli bir rol oynadığından bu kaslar zayıfladıkça sırtınızda ağrı başlayabilir.
Bazı hamilelik hormonları da önemli bir rol oynayabilir. Bebeğinizin doğum kanalından daha rahat geçmesini sağlamak içinkalçanızdaki bağları ve eklemleri rahatlatan hormonlar, aynı zamanda sırtınızdaki eklemleri de gevşeterek ağrıya neden olabilir.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?
En iyi kişiye özel öneriler doktorunuz tarafından verilir ve doktorunuz ağrıyı hafifletmek için tıbbi tedavi veya fizik tedavi önerisinde bulunabilir. Bu stratejiler hamilelikte sırt ağrısının şiddetini azaltabilir:
Egzersiz. En etkili seçeneklerden biri, sırt ve bacak kaslarınızın güçlenmesine yardımcı olması için düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaktır. Düzenli esneme yapmak da duruşunuzu düzeltmenize yardımcı olabilir. Bu esneme hareketlerini günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzun onayını aldığınızdan emin olun.
Sıcak veya soğuk kompres yapın. Yanmayı önlemek için sıcak veya soğuk kompres pedi etrafına bir havlu sarın ve ağrılı bölgelerin üzerine koyun.
Duruşunuzu doğru ayarlayın. Ayaktayken dik durmaya dikkat edin, omuzlarınızın arkada ve esnek olmasına dikkat edin, dizlerinizi katı şekilde tutmayın. Oturduğunuzda sırtınızı iyi şekilde destekleyen bir sandalye seçin veya belinizi destekleyecek bir minder kullanın.
Rahat ayakkabılar giyin. Ayakkabılarınızın ayak kemerlerini iyi desteklediğinden emin olun. Düz ayakkabı yerine az topuklu ayakkabılar giyin. Dengenizi daha fazla bozabileceğinden yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.
Yan yatın. Yatağın sert olması sırtınızın iyi şekilde desteklenmesini de sağlayabilir.
Ağır eşyaları kaldırırken dikkatli olun. Yerden bir şey almak istediğinizde belinizden destek alarak eğilmeyin. Bunun yerine çömelin ve sırtınızı dik tutun.
Mümkünse uzun süre ayakta kalmaktan kaçının.
Karnınızı destekleyin. Karın kaslarınızı desteklemek için hamile külodu giyebilir veya karın destek kuşağı takabilirsiniz.
Hamilelik Sırasında Görülebilecek Sırt Ağrısı Türleri
Farklı kişilerin, farklı şekillerde ve farklı zamanlarda yaşadığı çeşitli ağrı türleri vardır. Arabadan inme veya merdivenlerden çıkma gibi belirli hareketleri yaparken ağrı saplandığını hissedebilirsiniz. Veya belirli pozisyonlarda oturduğunuzda veya uyuduğunuzda kramplar veya spazmlar yaşayabilirsiniz. Ağrı aniden veya yavaş yavaş ortaya çıkabilir ve gidip gelen yoğun bir baskı veya zonklayan bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu duyguların hepsini bile bir arada yaşayabilirsiniz. Bazen ağrının tam olarak nerede olduğunu anlamak zor olabilir. Örneğin, sırt ağrısını hamilelikte kalça veya kalça kemiği ağrısından ayırt edemeyebilirsiniz.
Erken Gebelik Döneminde Sırt Ağrısı
Hamileliğin çok sayıda erken belirtisi vardır ve sırt ağrısını ilk üç aylık dönemde yaşıyorsanız bunun olası nedenini doktorunuza sorabilirsiniz. Sırt ağrısı, genellikle erken gebelikle ilişkili değildir ve bunun gebelikle ilgili olmayabilir.
İkinci ve Üçüncü Üç Aylık Dönemlerde Sırt Ağrısı
İkinci üç aylık dönemde veya üçüncü üç aylık dönemde sırt ağrınız olabilir. Yukarıda belirtilen olası nedenlere ek olarak sırt ağrısı asiyatik adı verilen bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Genişleyen rahim, siyatik siniri üzerine baskı yapabilir. Bu da belinizden bir bacağınıza, dizinize veya ayağınıza kadar inen bir ağrıya neden olur. Tıbbi yardım almak, ılık duş almak, fizik tedavi görmek ve ağrı kesici ilaç almak ağrıyı azaltmanızı sağlayabilir. Siyatik ağrısı, bebeğiniz doğduktan sonra kendi kendine geçebilmektedir.
Hamileliğinizin sonuna doğru sırtınızdaki veya karnınızdaki yoğun ağrı ile birlikte kalçanızda basınç hissetmeniz doğumun başladığı anlamına gelebilir.
Doktora Ne Zaman Ulaşmak Gerekir?
Sırt ağrısı hamilelikte normal olan ağrılar ve sancılarından biridir ama bazen daha ciddi bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Erken doğum belirtisi veya bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Şu durumlarda bir doktorla görüşün:
Sırt ağrısının şiddetli olması
Sırt ağrısının iki haftadan uzun sürmesi
Ayaklarınızda uyuşukluk olması
Bacaklarınızda güçsüzlük olması
Baldırlarınızda şiddetli ağrı olması
Vajinal kanamanızın olması
Ateşinizin olması
İdrarınızı yaparken yanma hissinin olması.
Hamilelik sırasında vücudunuzda çok değişiklik olur ve sırt ağrısı sizi rahatsız ediyorsa bunun asıl nedenini hatırlayın. Yakında bebeğinizi kollarınıza alacaksınız. Bu yazıdaki bazı ipuçlarını deneyin ve doktorunuzla sizin için en iyisinin ne olacağı konusunda konuşarak uzman görüşü alın. Bazı yöntemler deneyerek ağrılar ve sancıları hafifletmek için kullanılabilir.