Gebelik Yorgunluğu ile İlgili Her Şey

Vücudunuz gebelik hormonlarının fırtınasına ve doğum anına kadar gerçekleşen fiziksel değişikliklere uyum sağlamaya çalıştığı için hamileliğiniz boyunca yorgun hissetmeniz doğaldır. Bununla birlikte, gebelik yorgunluğu üç aylık dönemler boyunca artıp azalacaktır: bir ay kendinizi çok yorgun hissederken, öteki ay çok daha enerjik hissedebilirsiniz. Gebelik yorgunluğu ve kendinizi daha az yorgun hissetmek için neler yapabileceğinizle ilgili bilgi almak için, okumaya devam edin.

İlk Üç Ayda Yorgunluk

İlk üç ayda progesteron seviyenizin hızla yükselmesi, size kendinizi uykulu hissettirebilir. Metabolizmanız da hızlanıp daha fazla enerji harcar ve bu da gebeliğin erken dönemlerinde yorgunluğunuzu artırır. Ayrıca daha düşük kan basıncı ve artan kan üretimi de enerjiyi tüketir. Gebelik boyunca yaşayabileceğiniz duygusal iniş çıkışları saymıyoruz bile.

Size kendinizi yorgun hissettirebilen sadece hormonlar da değildir. Sabah bulantısı (isminin aksine geceleri de olabilir) ve idrara sık çıkma gibi diğer gebelik sendromları da uykunuzu etkileyebilir. Bu iki sıkıntılı semptom, sizi yeterince uyku alıp yorgunluğunuzu yenmekten alıkoyabilir.

İkinci Üç Ayda Yorgunluk

Gebeliğin ikinci üç ayının hamileliğin balayı olarak bilinmesi boşa değil. Vücudunuz gebelik hormonlarının akınına artık uyum sağlamıştır, böylece kendinizi ikinci üç ayda daha az yorgun hissedebilir ve küçüğünüzün gelişine kendinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Gebeliğinizin bu aşamasında yorgunluğun en kötü kısmını atlatmış olsanız da, sıklıkla kendinizi yorgun hissedebilirsiniz ve bu tamamen normaldir. Vücudunuzu dinleyin ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda çalışma ritminizi düşürün.

Üçüncü Üç Ayda Yorgunluk

Üçüncü üç aya girdiğinizde, bebeğiniz büyüdüğü için muhtemelen kendinizi yeniden yorgun hissedeceksiniz. Sırt ağrısı ve anksiyete gibi gebelik semptomlarının yanı sıra büyüyen karnınız, iyi bir uyku almanızın önüne geçebilir ve mesaneniz üzerindeki baskı, gece sık sık tuvalete gitmenize neden olabilir.

Gebelikte Yorgunlukla Nasıl Başa Çıkılır

Vücudunuzun gebeliği kaldırmak için fazladan çalıştığını hissedebilirsiniz, bu da sizi yorgun düşürür. Size enerji seviyenizi artırmanız ve yorgunlukla baş edebilmeniz için bazı ipuçları hazırladık:

  • Sağlıklı beslenin. Bazen yorgunluk, demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu nedenle protein ve demirden zengin gıdalar tüketmek isteyebilirsiniz. Meyveler, sebzeler, yumurtalar, kuruyemişler ve çeşitli sağlıklı gıdalardan aldığınız vitaminler, gün boyunca enerjinizi yüksek tutabilmenize yardımcı olacaktır. Gebelikte sağlıklı beslenme hakkında daha fazlasını buradan öğrenebilirsiniz.

  • Bol su için. Gün boyunca bol su için, ancak gece çok sık tuvalete çıkmamak için akşama doğru içmeyi bırakın.

  • Düzenli uyuyun. Gece aynı saatte yatma ve sabah aynı saatte uyanma alışkanlığı edinmeye çalışın. Daha fazla uykuya ihtiyacınız varsa, gün içinde kestirebilirsiniz. Geceleyin en az sekiz saat uyumaya çalışın.

  • Yatakta rahat etmeye çalışın. Karnınız büyüdükçe, doğru uyku pozisyonunu bulmak isteyeceksiniz. Bebeğinizin ve organlarınızın kan dolaşımına katkı sağlamak için, solunuza doğru yatmaya çalışın. Dizlerinizin arasına, karnınızın altına ve sırtınıza destek için yastık kullanın. Başınızı yüksekte tutun.

  • Hareket edin. Düzenli hareket sadece krampları engellemez, enerji seviyenizi de yükseltir. Doktorunuzla gebelik egzersiz seçenekleriniz hakkında konuşabilirsiniz.

Yorgunluk Ne Zaman Başka Bir Sorunun Göstergesidir?

Yorgunluk genellikle endişelenecek bir durum olmasa da, bazen müdahale gerektiren tıbbi bir sorunun göstergesi de olabilir. Yeterince demir almıyorsanız, hamilelik anemi riskini artırabilir. Yorgunluk da bunun göstergelerinden biri olabilir. Doktorunuz demir seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi yapacaktır.

Eğer yorgunluğa sürekli üzüntü ve ilgi yokluğu eşlik ediyorsa, bu bir gebelik depresyonu belirtisi olabilir. Hamile kadınların yüzde 14 ila 23’ü, vücutlarındaki hormonal değişime bağlı olarak gebelikte depresyon yaşamaktadır. Siz de bu sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzla depresyon belirtilerinizi tartışabilirsiniz.

Hamilelik sırasında yorgun ya da tükenmiş hissetmek normaldir ve sağlıklı beslenip bolca dinlenerek kendinize ve bebeğinize iyi bakmanız önemlidir. Sadece vücudunuz bir yığın değişim geçirmiyor, zihniniz de küçüğünüzün gelişi ve yuvanızın ona hazır olması düşünceleriyle meşgul. Kendinizi yorgun ve zaman zaman uykulu hissetmeniz tamamen doğal.

Çerez Onayı