Doğum Öncesi Vitaminler: SSS

Doğum öncesi vitaminler hakkında kafanızda çok fazla soru olabilir. Almalı mıyım? Gerekli mi? Doğum öncesi vitaminlerin yan etkisi var mıdır? Tüm sorularınızın cevapları burada, SSS (sıkça sorulan sorular) yazımızda. Doğum öncesi vitaminler, nasıl kullanacağınız ve dahasını öğrenmek için, okumaya devam edin.

Doğum Öncesi Vitaminler Nelerdir?

Hamileyken, vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin tipi ve miktarı değişir. Doğum öncesi vitaminlerin, yetişkinlerin aldığı vitaminlerden farklı olmasının nedeni budur. Doğum öncesi vitaminler, anne adayları için önemli olan folik asit ve demiri daha fazla içerir. Bazen daha fazla omega-3 yağ asidi ve ayrıca fazladan kalsiyum ve D vitamini desteği içerirler.

Doğum Öncesi Vitaminlere İhtiyacım Var Mı?

Hamilelikte sağlıklı beslenme, yeterli besinleri almanıza yardımcı olsa da, bazen fazladan yardıma ihtiyacınız olur. Hamilelikte vücudunuz, hamile değilken ihtiyacınız olan folik asit ve demirin daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu iki besin maddesini sadece yiyeceklerden almak zor olabileceği için, doğum öncesi vitaminler bu noktada yardıma koşar. Ayrıca bazı araştırma sonuçlarına göre doğum öncesi vitaminleri almak, bebeğin düşük doğum kilosuyla doğma riskini azaltabilmektedir.

Bununla birlikte, sırf doğum öncesi vitaminlerinizi alıyor olmanız, sağlıklı yemenin ve zengin çeşitli gıdalarla beslenmenin önemli olmadığı anlamına gelmez. You can read on about İhtiyacınız olan besinleri almanız için hamileyken yiyebileceğiniz sağlıklı besinler hakkında daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.

En İyi Doğum Öncesi Vitaminler Nelerdir?

Eczanelerden doğum öncesi vitaminlerinizi reçetesiz alabilirsiniz, ancak doktorunuzdan sizin için en iyi markayı önermesini de isteyebilirsiniz. Doğum öncesi vitaminler, genellikle şunları içerir:

  • Folik asit. Omurilik ve beyindeki ciddi anomaliler olan nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olur.

  • Demir. Bebeğinizin gelişimi ve büyümesini destekler; ayrıca sağlıklı alyuvar hücrelerinin az sayıda olması anlamına gelen anemiyi önlemeye de yardımcı olabilir.

  • Kalsiyum. Bebeğinizin dişleri ve kemiklerinin sağlıklı gelişimini sağlar. Demir ve kalsiyumun hamileliğinizdeki önemli rolü üzerine daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.

  • D vitamini. Bu vitamin bebeğinizin kemik ve diş gelişimine yardımcı olmak için kalsiyum ile birlikte çalışır, ama aynı zamanda sizin için de önemlidir, çünkü D vitamini eksikliği hamile kadınlar arasında yaygındır.

Ayrıca aşağıdakileri içeren doğum öncesi vitaminlerin de faydasını görebilirsiniz:

  • C vitamini

  • A vitamini

  • E vitamini

  • Çinko

  • İyot

  • Bakır. Özellikle balık ya da DHA ve omega-3 zengini diğer gıdaları yemiyorsanız, bebeğinizin beyin gelişimini desteklemeye yardımcı olan DHA ve omega-3 yağ asitlerini içeren bir doğum öncesi vitamini seçmek isteyebilirsiniz.

Doğum öncesi vitaminleri alıp almama konusunda doktorunuzla konuşun ve herhangi bir besin takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Doğum Öncesi Vitaminleri Almaya Ne Zaman Başlamalıyım?

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, yeterli folik asit aldığınızdan emin olmak için doğum öncesi vitaminleri almak iyi bir fikirdir. Bebeğinizin daha sonra omurilik ve beyine dönüşecek nöral tüpü, gebeliğin ilk ayında, belki henüz siz hamile olduğunuzu bile bilmezken gelişir. Bu konuda herhangi bir soru ya da endişeniz varsa, doktorunuza danışın.

Doğum Öncesi Vitaminleri Ne Kadar Süre Boyunca Almalıyım?

Doğum öncesi vitaminleri hamileliğiniz boyunca almak iyi bir fikirdir; bununla birlikte doktorunuz onlara doğum yaptıktan sonra da devam etmenizi önerebilir. Doğum öncesi vitaminler, özellikle emzirirken faydalı olabilir.

Doğum Öncesi Vitaminlerin Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mıdır?

Bazı hamileler doğum öncesi vitaminleri aldıktan sonra bir miktar mide bulantısı hissedebilirler. Bunu, vitaminlerinizi hafif atıştırmalıklarla birlikte alarak ya da uyumadan hemen önce içerek önyebilirsiniz.

Demir bazen kabızlığa neden olabilir. İşte bunu engellemek için birkaç yol:

  • Bol sıvı alın.

  • Lifli gıdalar tüketin.

  • Doktorunuzun izin verdiği ölçüde egzersiz yapın.

  • Laksatif kullanmak gibi diğer seçenekler hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Hala yan etkilerle mücadele ediyorsanız, doktorunuzla alternatifleriniz hakkında konuşun. Aldığınız vitamin markasını değiştirmeyi önerebilir ya da size folik asit, demir ya da D vitaminli kalsiyum içeren ayrı takviyeler verebilir.

Hap İçmekte Zorlanırsam?

Bazen doğum öncesi vitaminleri yutulamayacak kadar büyük bulabilirsiniz. Alternatif bir çözüm olarak çiğnenebilir vitaminler deneyebilirsiniz.

İhtiyacınız olan tüm besinleri almak, sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Sağlıklı beslenmek, ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri doğal olarak almanın iyi bir yolu olsa da, doğum öncesi vitaminler, bebeğinizin hayata mümkün olan en iyi başlangıcı yapmasını sağlamak için yardımcı olabilir.

Çerez Onayı